2007-12-14

Byråkrati - en polsk specialitet

Byråkrati är i sanning en polsk specialitet. Enligt världsbankens undersökning "Doing business" har Polen halkat bakåt i listan av de bästa länderna att göra affärer i, där Sverige hamnar rätt bra till. En 74-plats av 178 gör att Polen hamnar bakom alla andra länder i regionen. En förklaring får man om man tittar på de olika delresultaten. På de flesta områden ligger Polen runt plats 40-80, men några områden står ut. Att vara i kontakt med myndigheterna; att starta ett företag, 129; att betala skatt, 125; att få byggnadstillstånd 156. Alltså 156e plats av 178 undersökta länder! Det är värre än i Kongo, landet som ligger sist på listan.

En jämförelse: I Sverige tar det 116 dagar att få ett byggnadstillstånd mot 308 dagar i Polen. För att betala skatten i Polen behöver en företagare lägga ner i genomsnitt 418 timmar på de 41 inbetalningarna medan den svenske företagaren behöver 122 timmar för sina två skatteinbetalningar.

Och jag är inte förvånad... efter 5 månader i landet har jag fortfarande inte lyckats få mitt skattenummer. Lite på grund av egen lättja, men mestadels på grund av att allt tar sådan tid.

Dagens ord är urząd - myndighet.

Andra bloggar om: , , , .

Inga kommentarer: