2008-02-05

Missilförsvar

Polens utrikesminister Radek Sikorski har varit i Washington och träffat sin motpart Condoleezza Rice. Naturligtvis stod det planerade amerikanska missilförsvaret högt på diskussionslistan. Under tvillingarna Kaczynski var Polen beredda att vara värdar för de amerikanska interceptormissilerna. Det verkade mest som om anledningen var att det retade Ryssland. Under den nya regeringen Tusk har man försökt tina upp relationerna till Ryssland som ju var djupfrysta under tvillingarna, och Sikorski var i Ryssland och träffade utrikesminister Lavrov bara några dagar innan han träffade Rice. I slutet av veckan åker Tusk i sin tur till Moskva för att diskutera de polsk-ryska relationerna. Men man vet trots allt att Polens bästa vänner sitter i Washington och inte i Moskva.

Nu har Polen och USA kommit överens om att interceptormissilerna kan placeras på polsk mark. I utbyte förväntas Polen få hjälp med att rusta upp sitt föråldrade luftförsvar, bland annat med hjälp av Patriot eller THAAD systemen.

Dagens ord är tarcza - sköld.

2 kommentarer:

Anonym sa...

tja!
Ville bara säga hur glad jag blev över din blogg:) Är just nu involverad i ett EU-rollspel där jag och två vänner reprensenterar polen. Till Rollspelet har vi skrivit ca. 5 sidor om polen, dess historia, politik och mentalitet. Din blogg har varit en liten guldgruva, så cheers för det!
Peace, linnea

Unknown sa...

Tack så mycket!
/mj