2008-03-12

Vem skall ha din skatt?

Jag har just klarat av att fylla i min deklaration här i Polen. Eller... sambon, tillsammans med en bankanställd granne, klarade av det. Det var lite för mycket byråkratipolska för min smak. Jag försökte lista ut hur hög skattesatsen egentligen är i Polen. Det är en till synes mycket enkel uppgift. Man betalar 19% minus 586,85 zl på inkomster upp till 44490 zl/år. På överstigande belopp är det 30% och över 85528 zl är det 40%. Jag försökte jämföra det med det svenska systemet i figuren nedan som visar den egentliga skatteandelen av bruttoinkomsten (minus arbetsgivaravgifter).
Nu är det ju i Polen liksom i Sverige så att arbetsgivaren betalar in pengar till pension och sjukvård och dylikt. Att veta vad som är den egentliga bruttolönen är inte så lätt. Vi får t.ex. ingen lönespecifikation, så jag vet inte riktigt om det som trillar in på kontot faktiskt är det jag borde ha...

En intressant detalj, och anledningen till rubriken ovan, är att man kan ge bort 1% av sin skatt till en "organisation för allmänhetens förmån". År 2006 fördelades 100 miljoner skattezlotys på det viset. Om man inte väljer något trillar pengarna in i statskassan. Så, vad skall man välja? Naturligtvis finns en lista över möjliga mottagare. Problemet är att listan är 160 sidor. Den innefattar många olika organisationer som; Lions Club, diverse sportklubbar, Fundacja pomocy dzieciom ("Barnhjälpsstiftelen") som gör mycket reklam för att man skall ge till dem, men en del andra alternativ finns också. Jag tror inte det är aktuellt att ge min skatt till Klub inteligencji katolickiej eller stiftelsen "ortodox musik". Intressantare låter "Sällskapet E=MC2" eller Orkiestra Jazzowa. Nu tror jag att jag ger mitt (mycket ringa) bidrag till Polska vetenskapsstiftelsen, men jag funderade lite på vad som krävs för att en förening skall få plats på listan. Kan jag starta en förening som hjälper mig, och därmed sänka min skatt med en procent?

Dagens ord är podatek - skatt.

Andra bloggar om: , .

4 kommentarer:

Maria Abrahamsson sa...

Intressant system. På något sätt känns det ändå som om det hade varit bättre och enklare att man fått behålla de där pengarna och bestämma helt själv vad de skulle amvändas till. Men det kanske bara var min libertarianska/randianska sida som talade...

Annars noterar jag att vårt fosterland tydligen lyckats kämpa sig upp från bottenplatsen och numera bara har världens näst högsta skattetryck.

Anonym sa...

det är en jättebra idé, man planerar att höja den här procentsatsen till 2%...på så sätt kan bedborgarna styra en del av sina skattepengar, det förbättrar skattemoralen oxå, och man vill utmana stela staliga hjälp-organisationer, eller stödja milöorganisationer,handikapp,idrott, etc.frivilliga hjälp- organisationer i tex. Tyskland är lika stora som de statliga, socialkontoret likaså...

Unknown sa...

Maria: Jo, jag håller med. Det hade varit bättre att inte samla in den procenten. Men nu när de gör det tycker jag att det är bättre om de går till någon värdig stiftelse än ramlar i statens ficka.

När det gäller den svenska skatten så är det ju inte främst inkomstskatten som är så ohemult hög. Den är ju jämförbar med skatten i många andra Europeiska länder, utan det är ju alla andra skatter som arbetsgivaravgifterna och momsen osv som gör att det tickar på.

anonym: På frågan om höjd andel: Kommer det innebära att man höjer den totala insamlade skatten, eller innebär det att mindre av den totala skatten går till staten, vilket innebär att man kommer att se fler strejkande lärare eller höjd skatt i alla fall? Jag tycker inte att staten skall samla in mer än den behöver. Vill jag donera till välgörenhet så låt mig välja att göra det.

Jag kom att tänka på ett citat av Penn (i Penn & Teller) "Oh, so Congress is going to return a few of our tax dollars as part of the stimulus package. That´s like a thief stealing your wallet and then returning your library card."

Anonym sa...

DEN LIBERALA PLATTFORMEN vill inte höja skatten, egentligen vill de ha platt skatt och medborgarinflytande, inte högre skattetryck...
Polens socialdemokrater är lika starka i opinionnsmätningar som miljöpartiet i Sverige...de har 5%..!!! haha,
Polen är liberalt-konservativt...:-D