2010-07-22

Smolenskkriget

De senaste veckorna, sedan Kaczyński förlorade presidentvalet, har ordkriget om Smolenskolyckan trappats upp betydligt. I Rzeczpospolita kan man läsa att PiS skall ta fram en vitbok där den utreder orsakerna till olyckan. Det vore väl egentligen inte något underligt i sig, om det inte vore så att det sammanföll med häftiga atacker från PiS-lägret att regeringen skall ha undanhålligt information, att Tusk skall ha agerat okänsligt o.s.v. PiS har ny startat en separat parlamentarisk utredning för att ta fram fakta om olyckan. Den skall ledas av förre vice försvarministern Macierewicz, och en så länge ingår endast PiS-politiker i gruppen. Att den nämnda vitboken dessutom skall vara klar i oktober, lagom till att komma i höjdpunkten på lokalvalskampanjen gör att politilogerna är eniga om att det är en ny strategi från PiS. Presidentvalet visade att den nya försoningslinjen inte fungerade, så ny byter man till en attackstrategi där Smolensk skall vara huvudfrontlinjen. Personligen tycker jag att det är en osmaklig strategi, men vi får se hur den fungerar...

Redan har ett storgräl brutit ut om det träkors som polska scouter satte upp utanför presidentpalatset. Komorowski förklarade tidigt att han tyckte att korset skulle flyttas till en lämpligare plats, eftersom presidentpalatset är en symbol för ämbetet och republiken och inte för en enskild president. Kaczyński protesterade högljutt och framhöll att förvisso var paret Kaczyński särskilt framhållna, men att korset tillägnades alla offren. Om korset flyttades innan ett permanent minnesmärke kommit fram skulle det tydligt visa "på vilken sida Komorowski stod när det gäller polsk historia och polska relationer". Han menade också att det skulle visa hur anti-kyrklig den nye presidenten är.

En av de få vettiga sakerna någon kandidat sa under presidentvalskampanjen var när vänsterkandidaten Napieralski lyfte fram vikten av att skapa en tydlig separation mellan kyrkan och staten. Att Kaczyński nu attackerar presidenten för att inte vara tillräckligt "kyrklig" gör att jag tappade allt av den lilla sympati jag hade för Kaczor.

Dagens ord är krzysz - kors.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej, personligen tycker jag att Kaczynski befinner sig i chocktillstånd. Han har inte bearbetat sorgen ännu. Kanske gör han aldrig det heller. Han har så hemskt sorgliga ögon. Han behöver semester och terapi. Jag menar inget illa.
Hälsningar
Joanna

Unknown sa...

Har aldrig tänkt på det så innan, men du har kanske rätt. Han ser sliten ut...