2010-10-04

Janusz Palikot startar nytt parti

En av de märkligaste och mest frispråkiga polska politkerna är Janusz Palikot (palikot - den rökande katten), sejmledamot för Platforma Obywatelska (PO). Han har ofta varit i blåsväder för sina uttalanden och blogginlägg, där han bland annat kallade president Kaczynski för en tölp, m.m. Sedan en tid har han mer och mer kritiserat sitt eget parti och hintat om att han kanske borde starta ett eget. I lördags höll han kongress inom Rörelsen för stöd till Palikot. Han sa att han kommer att lämna PO den 6 december "klockan 12 på dagen". Han lade även fram ett program med 15 punkter för ett Modernt Polen (Nowoczesna Polska - som kanske eller kanske inte blir namnet på hans parti, men som i alla fall är en form av stridsrop).

Bland punkterna, kallade postulat, fanns krav på att skilja kyrkan från staten, tillåta abort, offentlig finansiering av provrörsbefruktning, registrerade partnerskap för hetero- och homosexuella (och att ta bort äktenskap som legal term), att man skall dra in alla statliga subventioner till katolska kyrkan. Han kräver därtill mer öppenhet inom administrationen med bland annat en offentlighetsprincip liknande den svenska. Han förespråkar principen "tystnad är samtycke" (för staten mot individen - inte tvärt om), vilket innebär att den som inte fått ett myndighetsbeslut inom 90 dagar (t.ex. ett byggnadslov) har rätten på sin sida. Senaten skall avvecklas och antalet sejmledamoter minskas. Dessa skall dessutom bli av med sin immunitet. Enmansvalkretsar skall införas.Han ser oxå tillgång till internet som en rättighet som skall vara tillgänglig för alla.

Flera av punkterna, t. ex. att avveckla senaten är sådant som PO velat, men som aldrig genomförts. Palikot attackerar Tuck som han kallar "på idéer utarmad". Han tycker dessutom att den borde finnas en gräns för hur länge man kan vara partiledare. Det skulle sätta stopp för "politiska dinosaurier" som Waldemar Pawlak, Jarosław Kaczyński "och till och med Donald Tusk".

Jag tycker att Palikot är en av de mest intressanta polska politikerna, just för att han är orädd och säger vad han tycker. Han är därtill liberal, jämfört med andra ledande politiker. Han är dessutom en av ytterst få politiker som vågar stå upp mot kyrkans politiska inflytande. En av talarna på hans kongress, Magdalena Środa, uttryckte sig att

Religion är som sex: det är en privat angelägenhet och inte en angelägenhet för staten.
I ett land där politiker gärna lägger sig i båda är det ett radikalt uttalande. En annan talare menade att Staten endast är till för att garantera frihet och rättvisa för medborgarna. Det ledde till att Środa kritiserade Palikot för att han hade för lite i sitt program om t.ex. daghem och förskolor - sådant som enligt henne leder till verklig jämställdhet.

Säga vad man vill om Palikot, men att när han lanserar en ny rörelse våga ta med talare som faktiskt också kritiserar honom är modigt. Och ljusår från den våta filt som verkar finnas i PiS. Jag vet inte om Palikot kommer att lyckas starta ett nytt parti, han har lite för mycket av en clownstämpel på sig, men han är en frisk fläkt. Redan dagen efter kongressen presenterade TV en opinionsmätning där 4% av de tillfrågade skulle kunna tänka sig att rösta på ett Palikot-parti.

Dagens ord är poparcie - stöd, support

Andra bloggar om , , .

2 kommentarer:

Anonym sa...

Fel oversatt - skall vara den brinnande katten

Unknown sa...

Nja. Palić kan ju betyda röka såväl som brinna.