2007-10-22

Allt förändras - allt är likadant

Tidningarna är nu fulla med rapporter om det polska valresultatet. Det blev ett bra valresultat, mindre ankor, mindre extremister och mindre idioter. Den nye premiärministern blir Donald Tusk och han beskrivs i svenska medier som högerliberal, liksom den avgående Kaczynski. Man skall dock vara försiktig med att placera in polska partier på den svenska politiska skalan. Efter att gått igenom ett halv sekel av socialism skyr polackerna det och det blir följaktligen trängre på högerkanten. Men många av "högerpartierna" är mer än glada i att dela ut pengar hit och dit och lova guld och gröna skogar och bestämma vad som är moraliskt och inte. Det rör sig om en blandning av företagsamhet, värdekonservatism och socialism uppblandat med i vissa fall lätt stalinistiska tendenser.

Man skall också vara försiktig med att säga att valet av Tusk var ett val i endera eller andra riktningen för Polen. Det polackerna valde var framförallt inte Kaczynski. Donald Tusk har inte framfört någon tydlig politisk riktning annat än att han vill göra Polen "bättre". Man skall heller inte ha för stora förhoppningar inom EU att Polen skall foga sig och bli ett snällt, tyst, lydande land som gör vad de stora säger. Polen ser sig själva som ett stort land, och ett land som i hundratals år haft rätten till uppror mot monarken inskrivet i lagarna kommer inte att snällt tiga stilla. Det man kanske kan vänta sig är ett visst mått av professionalism och mindre xenofobi än den nuvarande politiken. En släkting på utrikesdepartementet hävdar bestämt att hans sko skulle vara en bättre minister än Anna Fotyga.

Själv valde jag att lämna landet för GUs doktorspromovering och tillbringade lördagen i frack och löjlig hatt. En vecka blir det i Götet innan jag återvänder till kontinenten... Det är lite roligt att se på svensk TV hur alla plötsligt blivit experter på Polen och uttalar sig tvärsäkert om landet som de annars knappt visste fanns.

Dagens ord är rząd som betyder regering.

Andra bloggar om: , , .

2 kommentarer:

Anonym sa...

Svårt för en annan att bedöma riktigheten i det som sägs då man inte har kunskapen om landet.

Anonym sa...

Säg vad man vill om Kaczynskis och hans regering, men en grej var bra: "24-timmars domar".
Läser nu om svenska fotbolls-hulliganer/banditer som bråkade på Råsunda 2004. Deras mål avgörs först idag ! Tre år efter !!!!