2007-10-08

Nobelprisdags

Jag hade helt missat att det var den här veckan Nobelprisen annonserades. Inte för att jag har en chans att gissa rätt i alla fall. Och framförallt inte något medicinpris.

Läser att Karin Bojs, som ju lyckades väl förra året, har lagt bort Iijima som kandidat för att nanorörens histora är för rörig (f'låt). Det påpekade jag redan då. Har hon läst min blogg? Man skulle ju kunna tro att jag skulle ha bättre chans på att gissa kemipriset i år, när jag befinner mig på en kemiinstitution. Men nej! Jag har ingen koll på kemi i år heller.

När det gäller fysikpriset är det ju alltid svårt. Jag satsade länge mina pengar på fluktuationerna i CMB och den gissningen gick ju hem förra året. Nu kanske min back-up från då kan ha chansen; Er-dopade optiska fibrer. Det är ju en upptäckt som gjort mycket för utvecklingen av våra globala kommuniationsnätverk. Bojs spekulerar i astronomi, men förra årets pris var ju åt det hållet så jag tror på ett mer "traditionellt" fysikpris. Ett tänkbart teoripris skulle ju kunna gå för teorin om CP-brott. Inom kondenserade materien/nanoteknologi kanske ett tänkbart pris är för Coulombblockad/SET eller GMR/spintonik.

Men som sagt det är bara spekulationer. Det vore kul om Bojs hade rätt och det blev en polsk pristagare nu när jag är här.

Dagens ord är så klart nagroda Nobla.

UPPDATERING: Lite skrytpotential. Fast det var ju inte riktigt prickskytte, utan snarare hagelbössa jag träffade med.

1 kommentar:

Anonym sa...

Grattis! Du gissade rätt. Det blev GMR! :-)