2008-09-16

Ett klipp i ilska

Avslöjandet för en dryg vecka sedan att Polen hade sitt eget Fritzl-fall fick Donald Tusk att häva ur sig att den man som i sex år hållit sin dotter inspärrad och förgripit sig på henne inte bör kallas människa och därför inte heller bör skyddas av några mänskliga rättigheter. Han tyckte också att mannen, och andra pedofiler*, skall dömas till kastrering (kemisk). Att avslöjandet kom strax efter en större barnporrhärva just avslöjats gjorde väl att att ministern tog i lite extra.

Att uttalandet kom i ilska utan större eftertanke är väl ganska uppenbart. Tusk vet naturligtvis att det där med att förneka någon mänskliga rättigheter inte låter sig göras (i alla fall inte officiellt) vilket Helsingforskommittén var snabba att påpeka, men kastreringsidén verkar ha kommit för att stanna. Det har lett till en högljudd debatt i pressen där regeringen (rätteligen) anklagas av oppositionen för populism. En opinionsundersökning visar att att 80% tycker att pedofiler bör dömas till kemisk kastrering medan en annan visar att en tredjedel tycker att gammal klassisk fysisk kastrering är lämpligare. Det säger väl en del om den upprörda stämning som de senaste fallen piskat upp och också en del om varför vi inte tillämpar den typen av pöbelrättvisa.

Regeringen meddelar i dag att ett nytt utkast till en lag skall komma inom två veckor, och därtill går Tusk ut och säger att Polen skall ha den strängaste lagen i Europa mot pedofiler. Samtidigt anser många experter inom konstitutionell lag, psykologi och medicin att kemisk kastrering dels strider mot konstitutionen, dels, då den är reversibel, bara är en tillfällig lösning. Man varnar också för att kemisk kastrering kan leda till allvarliga hälsofaror. Jag har dessutom svårt att se hur det skall gå till praktiskt. Kemisk kastrering är som sagt reversibel och kräver veckolig injicering av hormoner. Tvångsmedicinering går väl att administrera för den som sitter inspärrad (men då behövs det ju liksom inte) men när man väl släppt personen fri, hur gör man då? Det har visat sig att det kan vara effektivt med frivillig kemisk kastration i kombination med terapi för vissa typer av sexualförbrytare. Det är långt ifrån den magiska kula metodens förespråkare verkar tro**.

Om det är nånting man kan säga om den här debatten så är det ju hur tydligt den visar på det fenomen vi sett för mycket av i "kriget mot terrorn": att politiker överreagerar ofantligt på uppmärksammade brott/terrordåd och kastar fram illa genomtänkta lagförslag som plötsligt får ett eget liv.

UPPDATERING: Nu har man meddelat att det är för återfallsförbrytare obligatorisk kastration skall komma i fråga. Tusk understryker att det skall ses som en preventiv åtgärd och inte som ett kroppsligt straff. Det låter som en taktisk reträtt från hans tidigare straffpredikan. Det rimmar också illa med hans kommentar "en majoritet av polackerna är för dödsstraff för pedofiler. Jag är inte så radikal, men mina åsikter är inte långt därifrån."

Dagens andra ord är kara - straff.

Andra bloggar om: , , , , . Intressant?

* Ja, jag vet att pedofili är en sexuell läggning och inte ett brott i sig, men det är så debatten går.
** Är det inte trist med gråskalor...

Inga kommentarer: