2008-09-15

Mer trafik

A propos mitt inlägg om trafiken i Warszawa. Gazeta Wyborcza har startat en kampanj för att minska på köerna. De syftar bland annat till att få folk att köra mindre egoistiskt. Polacker verkar vara fullkomligt oberörda över att de blockerar andra bilar i korsningar i sina försök att knö sig ett par meter längre fram.
Idag presenterar man lite intressant statistik över köerna. Den första bilden visar medelhastigheterna i olika polska städer i rusningstid. Man ser att Warszawa med 11,5 km/h hamnar ganska högt på listan, men det finns värre städer. Värst av alla är Rzeszów i sydöstra Polen där rusningstrafiken (varför heter det rusning... det är väl precis tvärt om?) knappt håller gånghastighet. Tyvärr är ju Warszawa dock större än de andra städerna i Polen. Det andra diagrammet visar hur lång tid det tar att ta sig från centrum till förorterna (sovområdena som det heter) i olika städer. I huvudstaden är medelavståndet ca 15 km, vilket i normalfallet tar 22 minuter. Under sommarens högtrafik, när många är på semester, tar samma resa 47 minuter medan man resten av året tvingas åka i långt över en timme. I Rzeszów, där man behöver åka 4 km, tar man sig hem på 42 minuter.

Gazeta beklagar sig bland annat över att folk inte går eller cyklar mer. Hälften av alla bilresor är kortare än fem km och nästan alla bilister åker ensamma (nämns inte i artikeln, utan egen observation). Samtidigt tycker man att det är uselt att man i Warszawa inte ens bygger cykelvägar.

Däremot verkar man inte vilja ha någon trängselskatt. Man kallar den stockholmska varianten ett "brutalt krig med bilisterna" med "fasansfulla avgifter". Fast samtidigt säger man att EU beräknar kostnaderna för näringslivet i förlorad produktivitet till uppemot 80 miljarder Euro årligen. Att något behöver göras står klart, men frågan är vad. Det finns inga enkla lösningar, men jag drar i alla fall mitt strå till stacken - även om det kostar mycket nerver varje dag!

Dagens ord är tramwaj - spårvagn.

Andra bloggar om: , , .

Inga kommentarer: