2008-10-03

Nobeldags igen

Det börjar bli den tiden på året... Nästa vecka får vi reda på vilka som tagit hem årets nobelpris. Jag lyckades ju att gissa priset (ok, det blev en av tre gissningar) förra året, och även COBE året dessförinnan, men det var ju en lågoddsare.

För fysikpriset tror jag fortfarande på Er-dopade fiberförstärkare. De har möjliggjort den enorma utveckling av fiberoptiska nät för datakommunikatin världen runt. Det skulle väl också göra proponenterna för uppfinningspris glada. En nackdel är att det var ganska många som var inblandade i utvecklingen vilket gör att man riskerar problem i urvalet. Om det är dags för ett teoripris så är väl kanske Makoto Kobayashis och Toshihide Maskawas teori för CP-brott en möjlig kanditat. Utöver det har jag inga riktiga favoriter, jag har alltså inte uppdaterat mig sedan förra året. En rolig kandidat vore om Aleksander Wolszczan fick priset för gravitational microlensing som blivit en stark metod för att hitta extrasolära planter. Man upptäckte ju ett nytt solsystem tidigare i år. Men kanske blir det för mycket astronomi med tanke på att COBE var bara två år sedan.

I kemi har jag som vanligt ingen koll. Inte nanotuber. Chefen hintar lite om att Allen Bard skulle nomineras år efter år för det elektrokemiska svepmikroskopet. Det är en teknik liknande AMF som mäter lokala reaktionsförhållanden. Vi har ett sådant i labbet, så det vore lite kul. Bard fick ju för övrigt det mycket prestigefulla Wolf-priset i år. Ett annat roligt pris vore till Charles Lieber om nanotrådar. Jag skall så smått börja jobba lite på ett projekt om just nanotrådar. Men som sagt, trots ett drygt år på kemiinstitution så är det fortfarande inte min kopp te.

Dagens ord är zgadnąć - gissa.

UPPDATERING 081006: Såg att Karin Bojs också satsar på exoplaneter. Och har Charlws Lieber som backup i fysik. Hon nämner också fiberförstärkarna som ett alternativ.


Andra bloggar om: , , , , .

Inga kommentarer: