2008-10-13

SB jagar Wolszczan ur Polen

Inte bokstavligt talat förstås, men astronomen Aleksander Wolszczan, som var en av Karin Bojs Nobelkandidater (och en liiiten förhoppning för mig också) har sagt upp sig från sin position på Uniwersytet Mikołaja Kopernika i Toruń. Anledningen är att det i september avslöjades att han under 70-talet var betald informatör åt säkerhetstjänsten SB under pseudonymen "Lange" Wolszczan är sedan 90-talet verksam i USA, men har haft en sidoprofessur i Toruń.

Exakt vad Wolszczan bidragit med till SB har inte kommit fram, men han själv menar att när han tvingades rapportera om enskilda personer så gjorde han det så lite som möjligt, i goda och vaga termer.

Det intressanta med historien är egentligen hur den belyser de problem som lovande forskare ställdes inför under socialisttiden. För att få ett pass och tillåtelse att resa utomlands var man i princip tvungen att mer eller mindre samarbeta med SB. Wolszczan började sitt samarbete 1973 i samband med att han reste till Tyskland för att jobba på Max Planck-institutet för radioastronomi i Bonn. Vi har en person här på institutionen som var "agent" för SB för att kunna åka utomlands för gästforskning. Samtidigt hade han en tryckpress för för oppositionen i sin källare.

Återigen tvingas man konstatera att sättet Polen har behandlat sina arkiv från socialisttiden är det sämsta av alla sätt. Och PiS häxjakt på "kollaboratörer" under regeringen Kaczyński gjorde inget för att förbättra situationen. PiS vädjar för övrigt till Wolszczan att han frivilligt skall avsäga sig sitt hedersmedborgarskap i staden Szczecin.

Dagens ord är obywatel honorowy - hedersmedborgare.

Andra bloggar om: , , . Intressant?

Inga kommentarer: