2009-04-20

Piratdilemmat - mitt eget


Jag har ett par dilemman som framhävts i eldskrift särskilt i samband med Pirate Bay-domen, men också i samband med att tvingas bo i ett hus med fascister som kontrollerar internetkabeln.

Det är egentligen två delar i dilemmat. Det första delen handlar om nedladdning. Jag laddar gärna ner musik, filmer och dataspel. Man kan hävda att det är stöld (eller rattfylla, mord, våldtäkt...), men det mesta är sådant jag inte skulle köpt. De flesta filmer jag laddat ner har jag inte ens haft tid att titta på, de flesta spelen går kanske någon timme innan jag tröttnar. Jag skall inte säga att jag springer och köper albumet bara för att jag tankar ner något jag tycker om, men det fungerar som reklam. Nästa gång artisten släpper något vet jag vem det är. Nästa gång han (eller hon) är ute och turnerar vet jag vem det är. Dilemmat understryks av att idag släpps Depeche Modes nya platta Sounds of the Universe. Skall jag köpa den, ladda ner den, eller helt enkelt skita i det? Jag vill ha skivan. Jag tvekade inte att slänga ut flera hundra på att köpa biljett till DMs konsert i London. Nu när vi lyckats få sålt biljetterna vi inte kan utnyttja till spelningen i Warszawa så funderar jag på att slänga ut ytterligare en tusenlapp på konserten i Paris i sommar. Men sättet som skivindustrin beter sig på gör att jag inte vill betala en spänn till dem.

Det andra dilemmat handlar om Piratpartiet. Att rösta på ett enfrågeparti som mycket väl skulle kunna stödja en framtida socialistregering känns inte som ett trevligt val för en libertarian som tycker att vi är mogna att ta ansvar för våra egna liv. Men å andra sidan så har den nuvarande regeringen (som sitter där med hjälp av bland andra min lurade röst) med utmärkt tydlighet visat vilket förakt de känner för all form av frihetlig ideologi. Integriteten pissar de på: FRA, IPRED, Telekompaket, ACTA ... Den socialdemokratiska ordningen kvarstår opåverkad. Ett apoteksmonopol försvinner under stora åthävor... och mer? Nej, det håller inte. Det blir som Jeppelin skriver:
Jag gillar internet för alla och alla åsikter och intressen, jag kommer att rösta på Piratpartiet i de närmsta två valen. Sen hoppas jag att partiet inte längre behövs.
Jag är inte medlem i partiet, men om det fortsätter så här kanske även jag får plocka upp den knutna näven ur fickan... Behövs det en lokalavdelning i Warszawa till hösten?

Titeln är tagen från den här boken och föreläsningen av Matt Mason som HAX tipsade om.

Dagens ord är pirat, som på polska inte bara används för sjörövare och nerladdare utan även för folk som kör som biltjuvar.

Andra bloggar om: , , , , , . Intressant?

8 kommentarer:

Dennis sa...

Jag provlyssnade på skivan igår via nätet, det låter ganska bra (Wrong har jag däremot fortfarande svårt för). Ska lyssna mer ordentligt ikväll.

Rapport hade en intervju med Dave häromdagen, bland annat tas fildelning upp.

Anonym sa...

Men om du driver ett företag kan du väl inte räkna med att kunden, som just rullade ut med en Königsegg, betalar _nästa gång_?

Tänk om kunden aldrig kommer tillbaks? Inte p ga bemötande eller sortiment, utan för att kunden helt enkelt tyckte att det var jäkla bekvämt att rulla ut med en gratis Königsegg?

Jag tror inte att det går att basera en ekonomi för en företagare på kundernas goodwill. Där krävs ett motkrav - t ex att om du vill ha den här sportbilen, så betala för den nu, inte nästa gång, kanske, om du kommer ihåg och har plånboken eller plastkortet med dig.

huey sa...

klokbok: Om du ger bort Koenigseggs kanske du bör se över din affärsmodell. Om du kan tillverka dem för noll kronor så låter noll kronor som ett rimligt pris.

Anonym sa...

Jaha, det tog inte mer än till andra kommentaren innan stöld kom med i bilden. Att *kopiera* ÄR INTE *stöld*!! Originalet försvinner aldrig!
Ja, det är ett brott MEN det är ett brott mot upphovsrättslagen! Inte stöld! Förutsatt att materialet är upphovsrättsskyddat naturligtvis. Det kanske, *kanske* blir en utebliven försäljning av vad det nu är som blir *kopierat*.

Din liknelse, klokbok, funkar inte. Du jämför äpplen med päron. Precis som n antal personer före dig.

/Matthias

AnKan sa...

Känner mig kluven inför hela diskussionen kring nedladdnig... Man kan tycka vad man vill om att musik- och filmindustrin har missat tåget när det gäller att tillgängliggöra materialet på ett konsumentvänligt sätt, men jag tycker att frågan om upphovsrätt har kommit i skymundan bakom "stora stygga teknikfientliga multinationella rika storkoncerner mot lilla fattiga oskyldiga tonåringen"-bruset. Varför ska det vara en rättighet att gratis förse sig med film och musik bara för att det rent tekniskt går och dessutom är enkelt? Ska vi sluta respektera patent också? Låta någon annan tillverka exakta kopior - som dock kan säljas för bråkdelen av priset tack vare undvikna utvecklingskostnader - av de produkter som någon lagt mycket möda, tid och pengar på att utveckla/forska fram?

Anonym sa...

re: ankan

Det ska vara fritt fram att kopiera därför att enda sättet att effektivt stoppa kopiering är total digital övervakning av alla medborgare. Det är det inte värt.

Det går dessutom att tjäna miljontals dollar på att ge bort sin musik gratis. Det handlar bara om att anpassa sig till den digitala verkligheten.

Trent Reznor och Nine Inch Nails vet hur

Unknown sa...

Dennis: Tack för länkarna. Verkar vara en bra platta.

Klokbok: Problemet med billiknelsen är inte bara det Matthias påpekade. Det är även att nästan inget av det jag laddar ner skulle jag köpt annars. Jag köper mycket musik, spel och film. Därtill går jag på en hel del konserter. Trots att jag laddar ner. Industrin förlorar inga köp på min nerladdning. Förrän nu, kanske. För nu har jag blivit så jävla trött på alla fascistmetoder de slänger fram om censurering av nätet, att stämma folk på Kalle Anka-belopp och så vidare in absurdum att jag tröttnat. Jag vill inte stödja den industrin längre.

Och AnKan har så klart rätt. Det är inte helt självklart att man skall få ladda ner det man vill. Men vi behöver en större diskussion om vad alternativen är. Just nu är det bara "stöld, stöld, stöld" man hör. Som anonym 17:38 skriver så går det inte att stoppa nedladdning utan att ta till metoder vi inte vill se. Matt Mason säger (fritt från minnet) att "om din huvudsysselsättning har blivit att stämma dina kunder kanske du bör se över din affärsmodell. Om du inte är advokat."

Matte sa...

Ankan: Hmm, patenten ja... Jag har jobbat i nästen 3 år i en höteknologiskt driven industri där ofta jag hör från chefen att vi inte kan sälja just denna maskin på grund av ett patent (oftast i USA), där sedan min uppgift blir att komma på en lösning så att vi kan komma runt patentet. Patent fungerar bara i specifika fall, i övrigt går det att komma runt dem. När jag inte hittar en lösning så har vi en hel hop advokater som brukar lösa problemet åt oss (jag är avsevärt billigare dock). Patent fungerar dessutom endast för företag som har ordentligt med pengar att försvara dem med.