2010-02-25

Att haka eller inte haka

Som jag skrev om tidigare så drar det ihop sig till presidentval i Polen och premiärminister Tusk har meddelat att han inte ställer upp som kandidat från Medborgarplattformen, PO. Istället blir det utrikesminister Radek Sikorski eller sejmens talman Bronisław Komorski som blir partiets kandidat. Vem avgörs i interna val inom kort.

Då Polens president mest har ceremoniella uppgifter skulle man kunna tänka sig att valet skulle bli en ganska trist affär. Men det handlar också om prestige. Ankorna in charge, bröderna Kaczyński, ogillar Tusk med en intensitet som bara kan matchas av deras avsky för Sikorski, och att se den senare i presidentpalatset är nog mer än de mäktar bära. Oppositionspartiet PiS ledare Jarosław Kaczyński, den mer aggressive av ankorna, lät sig därför intervjuas i förra veckan och förklarade att han kände till uppgifter som gjorde att Sikorski inte skulle kunna bli president. Han, Kaczyński, kunde dock inte avslöja vad det var för uppgifter, det var nämligen hemligstämplat... Däremot skulle premiärministern, dvs Sikorskis chef Tusk, kunna häva hemligstämpeln. Implikationen var naturligtvis att eftersom så inte skedde fanns verkligen något att dölja.

Tidskriften Newsweek Polska gick ut med en rubrik att Kaczyński hade en hållhake på Sikorski. Varvid Kaczyński rasande förklarade att han aldrig använt ordet hållhake. Han kände bara till vissa uppgifter... Donald Tusk förklarade snabbt att han inte kände till några sådana uppgifter och uppmanade i ett brev presidenten att avslöja vad det handlade om. I går svarade presidenten i ett mycket allmänt hållet brev som inte ger några nya uppgifter utan hänvisar till det möte Tusk hade med presidenten år 2007 när Sikorski utsågs till utrikesminister.

Så finns det några graverande uppgifter? Ingen vet. Sikorski hävdar i dag att Jarosław Kaczyński upprepat att han har komprometterande uppgifter om Sikorski. Sikorski själv kallar det för utpressning och påminner om att han själv la ut på internet all information som SB och senare WSI har om honom.

I pressen fortsätter spekulationerna, och trots ankornas protester så är det ordet hak som kommit att användas. Det återstår att se om det finns några riktiga hakar, eller om det bara är smutskastingstaktik från ankornas sida. Sikorski själv menade att vissa saker är konstanta; när det drar ihop sig till presidentvalskampanj i Polen så går Kwasniewski ner i vikt och Kaczyńsks gräver fram hållhakar.

Dagens veckans månadens ord är hak - krok, men också hållhake.

2 kommentarer:

Matte sa...

Det är lite liv i det polska politiska livet... Fan vad vi Svenskar är trista jämt!

Anonym sa...

Snart blir det också mer liv i svensk politik, vänta liten stund !