2010-05-11

Doda och bibeln

Hmm, det verkar som om en stor del av den svenska bloggosfären fått reda på vem Doda är. Jag missade DNs artikel om det ett år gamla uttalandet i TV hon gjorde. Så, för alla som bara läst DNs kortversion följer en lite längre sammanfattning av vad som hänt. Som alla nu nog vet tyckte Doda att det var

ciężko wierzyć w coś, co spisał jakiś napruty winem i palący jakieś zioła
svårt att tro på något som skrevs av någon full på vin och rökande någon ört,
något som jag kan hålla med om. För det har alltså åtal lämnats in nu den 30 april. Åklagaren i Warszawa-Mokotow (delen där jag också bor) kastade i höstas ut åtalen mot Doda, men det överklagades till appellationsdomstol som tyckte att åklagaren inte tagit tillräcklig hänsyn till Ryszard Nowaks invändningar. Nämnde Nowak är ordförande för den Polska kommittén till skydd mot sekter, vilket alltså inte är en statlig organisation, och ansåg att Doda brutit mot en artikel i straffkodexen som säger att
Kto obraża uczucia religijne innych osób, znieważając publicznie przedmiot czci religijnej lub miejsce przeznaczone do publicznego wykonywania obrzędów religijnych, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2
Den som skadar en annan persons religiösa känslor, offentligt nervärderar/förolämpar ett religiöst objekt eller plats ämnad för offentlig genomförande av religiösa ceremonier döms till böter, frihetsbegränsning eller frihetsberövande i upp till två år.
Åklagaren hade alltså inget val annat än att, efter att rådgjort med en språkvetare och två bibelvetare, väcka åtal. Nowak, som också är politiker i Andrzej Leppers parti Samoobrona, menade att förolämpande av bibeln sårar såväl kristna som judar. Alltså måste åtal väckas. Så är lagen skriven.

Det har varit många kommentarer om hur dåligt det står till med yttrandefriheten i Polen, och jag håller med. Till viss del. Att man inte får såra religiösa känslor är löjligt. Liksom att man inte får säga vad man vill om presidenten. Men jag ser egentligen ingen skillnad i princip mellan Polens begränsningar av yttrandefriheten och t.ex. att Tyskland m.fl. länder förbjuder förintelseförnekelse eller att det i Sverige är förbjudet att man "uttrycker missaktning" för en skyddad grupp. Alla de som nu pekar finger åt de fromma polackerna borde kanske också se bjälken i det egna landets politiskt korrekta och konflikträdda öga.

Till sist måste jag också hålla med om vad en kommentator till Joshs blog skrev om att Doda är en mästare på att provocera. Hon lever på det, och det här ger henne god reklam. För övrigt är hon däremot inte tillnärmelsevis lika bra på att ta emot som att ge förolämpningar. Hon har nyligen vunnit i två mål där hon stämt dels tidningen Fakt för att den, år 2005, skrivit att hennes förhållande föll sönder och att hon och hennes partner misstänkte varandra för otrohet, dels musikern Mieszko Sibilski för att han skrivit en låt där han kallade den hyperexponerade Doda för bl.a. en levande banner, en blond billboard. Domstolen tvingar nu Mieszko att be Doda om ursäkt.

Dagens ord är znieważyć - förolämpa.

Andra bloggar om , , , , .

2 kommentarer:

AnKan sa...

Så man får inte göra sig lustig över sådana som tror på UFO'n eller Mammon heller? Eller gäller det bara vissa religioner? Var hittar man isåfall den listan..?

Joshua_Tree sa...

Tack för fördjupningen i ämnet. Och du har rätt - att man i Tyskland inte får säga vad som helst om Förintelsen är faktiskt lika illa. För i grunden handlar den typen av restriktioner om att det finns saker som inte får ifrågasättas. Och den typen av sanningar som inte får ifrågasättas behöver troligen ifrågasättas. :)