2011-12-27

Babyblogg

Sedan vår lille Maximilian föddes strax innan jul har den mesta tiden gått åt till att byta blöjor och hypnotiserat sitta och titta på allt det lilla livet tar sig för, vilket än så länge inte är så mycket.

Jag antar att det kommer att bli en del babybloggande framöver. Jag hoppas att det inte misstycks alltför mycket. Jag skall försöka undvika att bli alltför sockersliskigt söt och hålla mig till sådant som jag själv skulle vara intresserad av att läsa om. Det finns ju betydande skillnader mellan att ha barn i Sverige och i Polen.

Dagens ord är noworodek - nyfött spädbarn. Beteckning under första månaden.

2011-12-11

Förväntat kaos uteblev

Två gånger om året förväntar sig alla tågåkande polacker att totalt kaos skall utbryta. Strax innan semestern och strax innan jul byter polska tågoperatörer tidtabell och det följ vanligen av att ingen verkar ha någon koll på när tågen går.

Jag åker sällan tåg, men har alltid tyckt att det är lite underligt. Är det sååå svårt att faktiskt titta i en tidtabell och ta reda på när tåget går? Visst, om man vant sig vid att det alltid går 18.23 och det nu går 18:17 så kanske det tar ett tag innan man vänjer sig, men så svårt är det inte. Ändå är det reportage i veckor innan ändringen om hur dåligt det blir. Hur svårt det blir att ta sig till jobbet/farmor/landet... nu när tidtabellen är annan. För att inte tala om vilket kaos det kommer att bli när folk villrådiga springer omkring på stationerna utan att kunna hitta sina tåg.

Visst, säkert är det så att ändringen gör att det blir sämre för någon, men jag antar också bättre för några. Och det är ju inte så att dagens tidtabell är så fantastisk - när den infördes för ett halvår sedan var det likadant. Åh, vad dålig den är, hur mycket bättre var inte den förra tabellen... Jag börjar tro att folk bara gillar att klaga.

Nåväl, idag ändrade man tidtabellen och på nyheterna kunde man berätta att det förväntade kaoset uteblev. Man intervjuade en äldre kvinna som glatt svarade "Inga problem alls. Jag kollade tidtabellen på nätet." Ungefär det jag sagt i flera år nu. Polen kanske är på väg att växa upp till att inte bli paralyserat av skräck inför varje förändring som, oavsett sakernas nuvarande tragiska tillstånd, otvivelaktigt kommer att leda till att det blir sämre!

Dagens ord är rozkład - tidtabell.

Andra bloggar om , , .

2011-11-30

Sikorskis tal hyllas och sågas

Den polske utrikesministern Radek Sikorski höll den 28 Nov ett uppmärksammat tal (pdf-varning) i Berlin uder titeln "Polen och den Europeiska unionens framtid". Han började talet med en analogi om hur starten på Jugoslaviens sönderfall var dinarens fall och gick vidare med att uppmana, eller snarare kräva, att Tyskland skall ta sitt ansvar som Eurozonens största land och en av dess främsta vinnare att sätta ner foten och rädda Eurosamarbetet.

I will probably be first Polish foreign minister in history to say so, but here it is: I fear German power less than I am beginning to fear German inactivity.
Sikorski håller inte tillbaka pikarna mot Euro-länderna som orsakat krisen:
[E]nlargement – far from causing the crisis, has arguably delayed the economic turmoil. Thanks to the advantages of trading in an enlarged market, West European welfare states have been forced to face reality only now
och
Let us be honest with ourselves and admit that markets have every right to doubt the credibility of the Euro zone. After all, the Stability and Growth Pack has been broken 60 times! And not just by smaller countries in difficulty, but by its founders in the very core of the Euro zone.
I talet, som blivit uppmärksammat och hyllat, i media som Finacial Times, The Economist och FAZ, lägger Sikorski fram idén om en mer federativ riktning på det finansiella samarbetet i Europa, samtidigt som han säger att det skall gå hand i hand med reformer av hur EU styrs, och lika viktigt vad EU inte styr:
The more power and legitimacy we give to federal institutions, the more secure member states should feel that certain prerogatives, everything to do with national identity, culture, religion, lifestyle, public morals, and rates of income, corporate and VAT taxes, should forever remain in the purview of states. Our unity can survive different working hours or different family law in different countries.
Jag håller med om att det är ett viktigt tal, inte minst för att det visar med all önskvärd tydlighet att Polen inte tänker låta sig behandlas som ett litet land i utkanten utan kräver sin plats som en av unionens centrala spelare. Jag håller kanske inte med om allt, men jag tycker att det är viktigt att någon, i ledande position (och inte bara Johan Norberg), understryker vad som står på spel och vad som behöver göras för att möjligen rädda situationen. Talet är, med Carl Bilds ord, värt att läsa och reflektera över.

Hemma, däremot, kom kritiken omedelbart och förutsägbart från PiS. Istället för att ge uttryck för missnöje med talet och debattera sakligt tog PiS, i enlighet med den numera rådande traditionen i partiet, till brösttoner och menade att Sikorski i sitt tal brutit mot konsitutionen. Man har för avsikt att dra honom inför Statsdomstolen och menar att den federala riktningen på EU Sikorski föreslår leder rakt till det Fjärde Riket. Man krävde at ministerna skulle avsättas, med då regeringspartierna tillsammans med Ruch Palikot och SLD stödde Sikorski blev det inget av missförtroendevoteringen. Leszek Miller från SLD sa till och med att han tyckte det var synd att Sikorski väntat så länge med talet. Det borde kommit tidigare under Polens ordförandeskap.

Kontentan blev i alla fall att PiS diskvalificerade sig själva från alla sansade debatter om talet och visade återigen att de inte är det oppositionsparti Polen behöver.

Dagens ord är wrzeć - koka, även använt om t.ex. känslor som kokar över.

2011-11-26

Extremhögern i fokus i Polen

Den 11 November firas självständighetsdagen i Polen till minne av att landet efter 123 år återuppstod vid första världskrigets slut. I år kännetecknades 11 november i Warszawa av bråk mellan polis och demonstranter. De nationalistiska (och extremkonservativa, fascistoida, xenophoba och i allmänhet jävligt obehagliga) organisationerna Młodzież Wszechpolska (All-polsk ungdom) och Narodowe Odrodzenie Polski (Polens nationella återfödelse) organiserade en självständighetsmarsch och anti-fascistiska "kolorowe" (färgade, färgglada) organiserade ett upprop för att stoppa marschen (Faszyzm nie przejdzie - Fascism får inte passera). Knappt 100 tyska anti-fascister kom till Warszawa för att delta, men greps snabbt efter att anklagats för att attackera en grupp i historiska uniformer. Därefter följde bråk mellan polis och demonstranter - till största delen nationalisterna - med krossade rutor, bengaler, vattenkanoner, tårgas o.s.v.

Det hela fick en uppföljning i parlamentet när Tusk, på första dagen i sin nya regering, anklagade Kaczyński, som har nära kontakt med Młodzież Wszechpolska, för att stödja dem som slåss med våra poliser. Kaczyński, och stora delar av PiS, stormade ut ur plenisalen och i en presskonferens meddelade Kaczyński att han avsåg att göra rättssak av Tusks "oförblommerade lögn" ("bezczelne kłamstwo").

Det hela följdes några dagar senare av att NOP registrerat symbolen "Zakaz pedałowania " ("homosex förbjudet") och det keltiska korset* att domstol kommit fram till att de inte var en hatsymbol. Symbolen används ofta av NOP vid motdemonstrationer till exempelvis jämställdhetsmarschen i Wrocław och liknande tillställningar, som måste skyddas av polis mot de "nationalistiska". Åklagare har nu överklagat domstolsbeslutet för att få igenom ett förbud mot användandet av symbolen.

Det intressanta i hela debatten är vad som inte debatterats särskilt aktivt i de större medierna - den allmänna frågan om främlingsfientlighet, homofobi och nationalism i Polen. Polen har en aktiv extremhöger (nynazister hur fan nu det hänger ihop - ville inte nazisterna utplåna polackerna för lebensraum...) men man ser sällan någon journalistik om vilka dessa grupper är, vilka kontakter de har, vem som stödjer dem, o.s.v. Diskussionen hamnar istället i periferin som om specifika symboler istället för kulturen. Om vad de tyska antifascisterna gjorde mot de stackars polska nationalisterna...

Efter alla århundrade av kamp är nationalism en del i den polska folksjälen. Men där den historiska nationalismen var en kamp för ett fritt Polen har den nya nationalismen anammat den moderna nationalismens xenofoba "vi-mot-dem"-inställning. Jag tror att det är en anledning till att så få politiker verkligen fördömer organisationer som NOP och Młodzież Wszechpolska. En allmän opinion är också frånvarande. Att Polen är extremt homogent och andelen invandrare fortfarande försvinnande liten gör att få känner några invandrare* vilket leder till en tydlig "vi-och-de"-uppdelning. Här kommer Polen troligen att få ett brutalt uppvaknande om man inte lyckas ändra inställning. Och ett viss mått av rasism är acceptabelt i många kretsar - inte den öppna "gasa judar"-varianten, men inställningen att "de" inte hör hemma här o.dyl. Att många av de nationella grupperna, tydligast Młodzież Wszechpolska, också har starka band till katolska kyrkan och använder kyrkans konservativa inställning som en grund för att attackera t.ex. HBTQ-demonstrationer gör dem än svårare att ta avstånd ifrån. Ett typiskt exempel på relativiseringen är hur Mariusz Blaszczak, en av Kaczynskis närmaste medarbetare, nyligen uttryckte att visst är Zakaz pedałowania en "obscen" symbol, men varför talar ingen om kommunistsymboler? Den inställningen gör att anti-rasist-arbetet hamnar hos de våldsamma vänstergrupperna och de är än mer avskräckande för en stor del av befolkningen.

Dagens ord är skrajna prawica - extremhöger.

* Det keltiska korset används i Polen, liksom i Tyskland, ofta som symbol för "white power". Man ser det ofta spraymålat på väggar här i Polen - tyvärr inte sällan tillsammans med Legia Warszawas symbol. Det finns ett stort överlapp mellan nationalisterna och Ultras i Polen. Kolla t.ex. in Ross Kemp on Gangs - Poland.
** Jag är förvisso invandrare, men som invandrare från "väst" tillhör jag naturligtvis inte de utsatta grupperna - den vita medelklassens privilegium.


Andra bloggar om , , , , .

2011-11-09

PiS delas igen?

Sedan PiS förlorade parlamentsvalet för en månad sedan har det blivit mer och mer uppenbart att det finns starka motsättningar inom partiet. Efter att förlorat sex val i rad behöver PiS förändras är det framträdande personer inom partiet som tycker. Tyvärr är ingen av dem Jarosław Kaczyński. PiS är ett extremt centralstyrt parti och partiledaren är hyperkänslig mot all offentlig kritik. Han anser att diskussionerna skall föras strikt bakom stängda dörrar och inte i pressen.

När så en grupp, främst företrädda av Europaparlamentarikerna Zbigniew Ziobro, Jacek Kurski och Tadeusz Cymański gick ut och offentligt krävde att partiet behöver moderniseras och demokratiseras var det i princip en krigsförklaring mot Kaczyński. De tre har hela tiden hävdat att de står bakom Kaczyński som partiledare men att partiet behöver ett mer öppet ledarskap och en fri debatt om vilken riktning det skall ta. Kritiken från partiledningen blev omedelbar och de tre presenterades med ett "kompromissförslag" som i princip innebar att de skulle tiga still och hålla debatten inom partiet. När de tre inte godtog det som Cymański i TV kallade kapitulation och inte kompromiss uteslöts de i förrgår i en hemlig omröstning i partikommitten.

Det hela tog ytterligare en vändning vid sejmens öppnande igår när 16 ledamoter av PiS hoppade av partiklubben och bildade en egen parlamentsklubb under namnet Solidarna Polska. Det draget fördömdes snabbt av PiS presstalesman Adam Hofman som sa att ingen i hela världen hört om något sådant som ett parti med två parlamentsklubbar. Fler uteslutningar på gång?

 Debaclet kring PiS har och fortsätter att dominera nyhetsflödet i Polen och inte ens förra veckans nödlandning lyckades få bort det från nyhetstoppen mer än några timmar.

Under hela den här tiden har Jarosław Kaczyński totalvägrat att kommentera händelserna. Istället har han låtit det skötas av sina nära medarbetare Hofman och Mariusz Blasczak. Det är en taktik som Kaczyński använt sig av i många år: Han går till angrepp, men när han eller PiS kritiseras låter han andra stå i första ledet. När Kaczyński till slut uttalade sig så gjorde han de i en intervju i den starkt konservativa tabloiden "Gazeta Polska Codziennie" (inte på nätet!) där han hävdade att Ziobro och Kurski sedan Smolenskolyckan i april förra året motarbetat honom och försökt ta över partiet. Han passade även på att på skylla valförlusten på att väljarna aldrig fick en ärligt bild av partiet på grund av den "ridå av lögner" som PO-vänliga journalister sprider om partiet.

 Det verkar till en början som om PiS är på väg den väg som ofta drabbar polska partier när de förlorar val - de bryts sönder och försvinner. PiS har gått igenom liknande episoder förr, senast i vintras när utbrytare grundade partiet Polska Jest Najważniejsza. PJN lyckades inte komma in i sejmen och har i princip försvunnit. Risken är att något liknande drabbar veckans utbrytare. Därför upprepar alla hela tiden att de inte vill lämna PiS och gärna kommer tillbaka om bara partiet förändras. Men trots allt har Jarosław Kaczyński starkt stöd bland partiets kärntruppersom utgör kanske 10-15% av väljarna. Och han försäkrade sig innan Ziobro & co. uteslöts att han fortfarande hade den inflytelserike Fader Rydzyks och hans Radio Maryjas stöd. Det är troligt att Kaczyński till slut går segrande ur striden, men tyvärr är det hela tiden de mer moderata ledamöterna som försvinner. Det gör PiS till ett alltmer extremkonservativt parti långt ute på ena kanten i politiken, och Polen står utan det ledande oppositionsparti man verkligen behöver.

 Dagens ord är rozłam - splittring.

2011-11-03

Allt är Smolensk

Ingen kan väl ha missat att en Boeing 767 buklandade på flygplatsen här i Warszawa på Alla helgons dag. Efter att cirklat över stan ett tag för att bränna bränsle landade planet relativt mjukt på den skumtäckta landningsbanan. Alla passagerarna evakuerades oskadda och kapten Wrona blev genast hjälteförklarad i polska medier efter sin professionella landning.

Men naturligtvis kunde man inte låta en flygrelaterad händelse ske i Polen utan att det anknyts till Smolensk-olyckan förra året. Marta Kaczynska, dotter till det förolyckade presidentparet, skrev på Facebook:
En Boeing 767 nödlandade på en betongbana. Ingen skadades. 10 april 2010 bröts en Tu-154m sönder i lera. Kommentarer.
Jag vet inte om det verkligen är så att hon själv skriver sina poster, och att hon själv i så fall bara spelar dum eller verkligen inte ser skillnaden. I alla fall är det tydligt att Smolensk-sjukan fortfarande är stark i vissa delar av Polen.

Dagens ord är "Lataj jak orzeł, ląduj jak Wrona!" - "Flyg som en örn, landa som Wrona!", men pilotens namn wrona betyder kråka. Det har dock inte samma mångtydlighet som i svenskan där att göra något som en kråka knappast är en komplimang.

2011-10-31

Andra metrolinjen försenad

Sedan ett drygt år bygger man på en andra tunnelbanelinje i Warszawa. Sex kilometer och sju stationer skall det bli till att börja med. Den nya linjen skall ansluta stadsdelen Wola, där jag jobbar, till Praga på andra sidan floden. Då bygget går rakt igenom centrum ställer det till med en del kaos. För någon vecka sedan stängdes en av broarna över floden - den förväntas vara stängd i två år.

Nu kan man också läsa det som ingen tvivlat på - bygget blir försenat. Tunnelborrandet som skulle börja redan under hösten kommer nu inte igång förrän tidigast i februari. På platserna för stationerna längs Świętokrzyska (Heliga kors-gatan) har man haft stora problem med de underjordiska installationerna. Vid järnvägsstationen Wileńska har arbetet stått stilla under en längre tid för att man inte kunnat enas om vad som skall göra med Vapenbrödersmonumentet som står på platsen. Monumentet, mest känt som czterech śpiących - de fyra sovande - hyllar de sovjetiska soldater som dog vid Warszawas befrielse från nazisterna. Det har alltid varit ett omstritt monument, och nu har man sent omsider kommit överens om att det skall monteras ner och renoveras för att sedan sättas tillbaka igen, ett tiotal meter från sin ursprungliga plats.

Att metron är försenad är ingen förvånad över. I en webbundersökning på Gazeta.pl svarar drygt 70% att de tror att arbetet försenas minst ett år. Endast 8% tror att man öppnar enligt planerna vid årsskiftet 2013-14. Hur länge utbyggnaderna åt öst och väst (streckade i figuren) dröjer vågar man knappt spekulera om.

Dagens ord är opóźnienie - försening.

2011-10-26

Snart alla helgons helg

Snart är det alla helgons helg igen. Här i Polen betyder det att miljoner människor besöker kyrkogårdarna för att sätta ut ofantliga mängder gravlyktor. I affärerna har uppladdningen pågått i veckor. Lastpallar med gravlyktor fyller gångarna. Den här bilden är från förra helgen. Vad som inte syns är att ytterligare två rader med pallar står till vänster om bilden.

Något som är fascinerande är hur fruktansvärt fula och smaklösa en del lyktor är. Jättestora färgade plastdekorationer av gråtande änglar eller en from Maria. Jag och fru mjn stod just och fnissade åt en av de värre konstruktionerna när en tjej i 20-årsåldern ropade på sin pojkvän och helt utan antydan till ironi utropade "Åååå, vad fin!". och prompt packade ner två stycken i vagnen.

Alla helgon betyder också att man dekorerar de många andra minnesmärken över döda som finns även utanför kyrkogårdarna. Det kan vara krigsmonument (många i Polen), privata små minnesplatser över trafikdöda, brottsoffer osv.
Bilderna till vänster hänger på en mur på väg hem från jobbet sedan några månader. I början låg det blommor under, sedan bara några plastblommor, men de senaste dagarna är det ständigt tända gravlyktor under bilderna. Vem tjejen på bilderna är eller hur hon dog vet jag inte säkert, men tid och plats verkar passa med att hon var en 22-årig motorcyklist som blev påkörd av en bil i juni i år.

Dagens ord är pomnik - minnesmärke.

2011-10-15

Peer review

Bloggade om peer review på Under Lagerbladet.

2011-10-03

Riv en bibel - gå i fängelse?

Nergal, sångare i
metalbandet Behemoth, står återigen inför domstol i Gdynia för att ha rivit sönder en bibel under en koncert år 2007. Han friades i lägre instans, men åklagaren överklagade så nu får regionsdomstolen återigen avgöra om Nergal haft för avsikt att förolämpa någons religiösa känslor. Det är nämligen det det handlar om. Genom att riva sönder bibeln och kalla katolska kyrkan en "kriminell sekt" så kände Ryszard Nowak, ledare för en organisation mot sekter, att hans religösa känslor förolämpats. I den lägre domstolen frikändes Nergal för att han menade att det inte var hans avsikt att förolämpa dessa känslor.
Den högre domstolen menade att det beslutet var förilat och belöt att pröva fallet igen. Nu har dessutom Nowak sällskap av en grupp förolämpade PiS-ledamöter som vittnar om att de minsann, efter att ha sett en video av bibelrivandet på nätet, också är förolämpade.

Jolanta Szczypińska, ett av PiS-vittnena som enligt rykten är Jarosław Kaczyńskis partner, säger att "Bibeln är helig och i Polen har ingen rätt att förolämpa någons religiösa känslor".

Så är det tyvärr. Nergal firades i den lägre instansen för att han inte haft avsikt att förolämpa religiösa känslor, inte, som man kunde hoppats, för att yttrandefriheten anses viktigare än att inte uppröra någons sagostämning. Nu hoppas jag bara på att någon religiös polack tar Szczypińska på orden och stämmer PiS för deras jävla korsmonopoliserande, någon rastafari lackar ur på polisen för att han inte får röka på, eller kanske någon jude blir förolämpad av alla präster som hävdar att Jesus är Messias. Undrar om katolska kyrkan ställer lika starkt bakom lagen om de hamnar i skottgluggen? Undrar om pastafariska känslor kan såras?

Sanningen är att katolska kyrkan tyvärr fortfarande har en skrämmande stark ställning i Polen och uppfattningen att en polack är katolik, punkt, gäller i stort sett ännu.

Dagens ord är rwać - riva.

UPPDATERING: Vet inte varför den här gamla posten ompublicerades som ny. Blogger fick hicka?

Rösta på mig - annars tar katten dig

PiS hade valkonvent i Kulturpalatset i går under baneret "Polska marzeń jest możliwa" (Polen, vår dröm är möjlig). Bland annat så sa Kaczyński att de senaste årens politik har medvetet försökt försvaga Polen - göra det mindre självsäkert. Men polackerna "förtjänar att vara en storartad, stolt nation" - vilket PiS skall se till. Undrar om de skall ändra taktik från förra gången de var i regeringsställning och Europa skrattade år de båda ledartvillingarna?

I alla fall så hotade Kaczyński också med att en röst på PO, det var en röst på Palikot. Det är bara PiS som kan förhindra att Palikot styr Polen efter valet. Den rökande katten är tydligen så farlig att det är någon man skrämmer barn väljare med.

Dagens ord är dumny - stolt.

2011-10-02

Polen i radio

Via Mi Lennhags blogg såg jag att Korrerapporten i P3 på senaste handlat en del om Polen - med fokus på abortlagstiftningen. Värt att lyssna på.

Lyssna: Korrerapporten

Dagens ord är wskazówka - tips.

2011-10-01

Årets Nobelgissningar

Redan dags för nobelpris igen - det här året har verkligen gått fort. Efter fiaskot med grafen från förra året har jag väl en del att ta igen...

För att börja med fysikpriset* så känns det som om det kanske vore dags för ett teoripris igen. Den verkliga lågoddsaren där är ju Aharonov och Berry för geometriska faser. De har båda varit favoriter till priset i många år. En extra lustig detalj är att Berry delade IgNobel-priset med förra årets Nobelpristagare Novoselov för grodlevitation. Eftersom partikeln som bär hans namn envist vägrar visa sig så får Peter Higgs vänta ett tag till på sitt pris.

Ett pris som blivit allt troligare, i och med att resultat ramlar in från experiment som Kepler, HARPS m.fl, är för extrasolära planeter. De troligaste vinnarna i det fallet är polacken Aleksander Wolszczan (som figurerat tidigare här på bloggen) och Dale Frail som upptäckte de första bekräftade extrasolära planeterna. Anton Zeilinger hade jag med även förra året och honom tror jag fortfarande på, eventuellt tillsammans med Alain Aspect och John Clauser som han delade Wolf-priset med. Det blir mycket upprepningar, men värdiga pristagare försvinner ju egentligen från listan bara genom att dö eller få priset. Alternativt att ett närliggande ämne belönas, vilket är varför min gamla favorit om Er-dopade fiberförstärkare fått lämna listan. Ytterligare en repetition från förra året är metamaterial, där man har chansen att dela ut ett delat teoretiskt/experimentellt pris där den givne Veselago får dela priset med Pendry och någon experimentalist som Smith eller Schultz.

I kemi har jag som vanligt ingen aning. Allen Bard är en möjlig kandidat som hängt med i flera år. Jag vet inte om han har någon chans. Ge det artificiella lövet något år att utvecklas och mogna (om det nu gör det) och det är inte omöjligt att Dan Nocera får ett pris även om katalys prisats ett par gånger de senaste åren. Men, det blir väl något biologipris igen efter förra årets "riktiga" kemipris.

Dagens ord är rewanż som betyder och uttalas som det svenska revansch.

* Varför vill min iPad ändra fysikpriset till fusk priset?

2011-09-29

Inför det polska valet

Det såg klart ut i våras - Donald Tusk skulle vinna valet och bli den förste premiärministern sedan kommunismens fall som fick mer än en mandatperiod. Men obönhörligen har Jarosław Kaczyńskis PiS knappat in i opinionsmätningarna. I den senaste mätningen ligger Tusks Medborgarplatform (Platforma Obyvatelska, PO) på 36% med Lag och Rättvisa (Prawo i Sprawiedliwość, PiS) strax efter på 32%.

Donald Tusk har sig sälv att skylla. Han har hamnat i försvarsposition där han låter PiS styra debatten. En debatt där PiS nästan dagligen pekar ut en ny anledning till Donald "Kan inte" Tusk är en svag ledare som inte kan leda ett Polen lika bra som den handlingskraftige Kaczyński. Det var saker som att Tusk inte lyckats hålla matpriserna nere, eller bensinpriserna, eller att det är regeringens fel att tågen inte går i tid (sant - man sätter sprätt på EU-pengar för att renovera rälsen) o.s.v. Ibland blir det nästan löjligt, som för ett tag sedan när Kaczyński anklagade Tusk att inte göra något åt att Schweizerfrancen var så dyr... Men det populistiska budskapet om att en Kaczyński-ledd regering skall hjälpa alla verkar gå hem, åtministone hos en tredjedel av väljarna.

Ett stort problem för med Tusk är att han är väldigt lik Reinfeldt - pragmatisk, kompetent, principlös. PO är ett parti utan ideologi. Det är svårt att veta vad de egentligen vill - förutom att fortsätta regera. Inför förra valet stod PO för förändring - man skulle sätta punkt för käbblet under den förra PiS-ledda koalitionen, man skulle genomföra de tuffa reformer inom pensions- och förvaltningssystemen som behövdes för att få fart på Polen. Det skulle byggas vägar, broar, järnvägar i rasande fart, i kontrast till de enstaka kilometrar om året Kaczyński mäktade med. Man talade t.o.m. om radikala förslag som platt skatt.

Det blev... en del. Till största delen har regeringen var kompetent men feg och inte liberal, som den alltid beskrivs i svensk press. Man har fått igång byggandet, med hjälp av EU-pengar, man har lyckats hålla den polska ekonomin i god form under finanskrisen genom ett kostsamt stödpaket man nu måste betala, men man har backat från att genomföra reformerna som skall göra situationen långsiktigt stabil. Inför årets val har man satsat på förvaltande - vi skall fortsätta bygga landet tillsammans. Om det överhuvudtaget är något nytt i POs program så är det bort från förändringar, in mot det oförargliga politiska mittfältet där man är alla till lags och retar så få som möjligt. Alltså samma position som våra menlösa "Nya Moderaterna" siktar mot.

Om PO, liksom svenska (M), är ett parti utan ideologi, ett maktparti för att låna en fras från Rysslandsrapporteringen, så är PiS ett parti med väldigt tydlig ideologi. PiS är, trots Kaczyńskis högljudda anti-socialistiska retorik*, ett socialistparti med religiös kärna. Det är staten som är lösningen på alla problem. Kaczyński utlovar stöd till Polens bönder - i dagens tidning kan man läsa att han vill bli "landsbygdens premiärminister" - gruv- och varvsarbetare och nästan alla andra. Staten skall hjälpa dem som tog lån i franc, sänka bensinpriserna, ersätta dem utan försäkringar vilkas hus skadas i de årliga översvämningarna, o.s.v. Privatiseringar av statliga företag och den dysfunktionella statliga sjukvården (Verkligt exempel ur debatten: Tänk om det enda sjukhuset i en region privatiseras och slutar med hjärtkirurgi för att enbart fokusera på skönhetsoperationer!) är enbart av ondo.

Samtidigt har kyrkan en skrämmande stark ställning i Kaczyńskis Polen. I PiS partiprogram kan man bl.a. läsa:

Czerpiąc z uniwersalnego nauczania Kościoła katolickiego, za aksjomat myślenia i działania w sprawach publicznych ...
Tagande den Katolska kyrkans universella lära som axiom för tanke och handling i offentliga frågor...
Man tar alltså kyrkans ställning som axiom och ställer sig därmed bakom ett totalt förbud för såväl abort som dödshjälp och provrörsbefruktning. Det är en teokrati de vill införa!

Trots, eller kanske tack vare, den högljudda men orealistiska tonen har PiS knappat in på PO. För någon vecka sedan, när PiS vände sig till ungdomar och ville att det skulle vara "cool" och "jazzy" att stödja partiet visade opinionsundersökningar att PiS var största parti bland de runt 20. Det ledde så klart till ett nytt skämt; göm barnens id-kort.

Vad gäller de andra partierna så är de alla mycket mindre än de två stora. Den unge Grzegorz Napieralskis vänsterallians (Sojusz Lewicy Demokratycznej, SLD) låg länge ganska bra till men har tappat på sistone och ligger nu under 10%. POs koalisationspartner, bondepartiet PSL, har svårt att göra sig hörda. De kan ju inte kritisera regeringen, men PO tar all ära för hur landet styrt. PSL har alltså samma problem som mindre koalisationspartier alltid har. Utbrytarna ur PiS som grundade PJN (Polen är viktigast) hade en bra start, men har nu nästan försvunnit i opinionen. Utan ett mirakel hamnar de utanför parlamentet. Den stora överraskningen är att de senaste mätningarna visar att Janusz Palikots nya parti tar plats i sejmen. Palikot är en frispråkig, om kontroversiell, politiker som inte räds att sticka ut hakan. En sådan som är bra att ha i parlamentet. Att Palikot dessutom är verkligt liberal, till skillnad från POs faux-liberalism, och är tydligt anti-klerikal gör att han varit mitt val om jag kunnat rösta.

Valet är nästa helg, och mycket kan hända innan dess. Min främsta förhoppning är att vi slipper en ny Kaczynski-regering!

Dagens ord är sondaż - opinionsundersökning.

UPPDATERING: Där kom den igen. I Ekot benämns PO som högerliberalt parti. Dessutom kallas PiS för högerparti vilket är helt fel.

* En retorik som bara omfattar den gamla kommunistregimen och de politiska motståndare han anser samarbetade med den. 

Andra bloggar om , ,

Location:Warszawa

2011-08-31

Obligatoriskt bildgalleri

Via Dark Roasted Blend hittade jag elmo tides fantastiska flickr-galleri. Apcoola svartvita snapshots med en minst sagt udda känsla. Det är bara så mycket Tom Waits!!!

img278
Dagens ord är cudaczny - bisarr.

2011-08-18

"Det artonde viktigaste slaget..."

I måndags hade vi ledigt - det var Jungfru Marie himmelsfärd*. Samtidigt firades arméns dag till minne av Slaget vid Warszawa 1920**. Slaget, som även går under namnet Miraklet vid Wisła, anses som ett av de viktigaste i polsk historia för att det stoppade den sovjetiska invasionen av Polen och därmed även bolsjevikernas marsch mot väst.

Nytt för i år är att massor av polska nyhetsrapporter om högtidlighållandet nämner att slaget vid Warszawa räknas som det 18 viktigaste slaget i världshistorien. När jag läste det inställde sig naturligtvis frågor som: Enligt vem är det så? Vilka är de andra slagen på listan? Varför nummer 18?

Siffran dök upp igen och igen, ibland i varianter som det 18e viktigaste slaget, ibland som en av arton händelser som avgjort världens öde (t.ex. här på svenska), men alltid nummer 18. Eftersom det inte rapporterats något om den här speciella rankningen något tidigare år (iaf av de jag bott i Polen) så misstänker jag att det kommer ur ett pressmeddelande, kanske från armén, som sedan gått viralt i pressen. Det är ganska vanligt att journalister helt okritiskt upprepar "fakta" ur pressmeddelanden utan minsta kontroll av deras sanningsvärde.

I det här fallet kan man med hjälp av några minuter på Google leta fram en trolig originalkälla för siffran 18; den brittiske diplomaten Edgar Vincent, 1st Viscount D'Abernon, skrev en bok med titeln The Eighteenth Decisive Battle of the World: Warsaw, 1920, under sin tid som stationerad i Polen under det polsk-sovjetiska kriget. Hur han kom fram till siffran 18:

Everybody quotes viscount D’Abernon, a British lord who was writing about military battles and called that battle the 18th most important battle in the world,” said John Micgiel, East and Central European expert and Columbia University professor. "How he got to that is anybody’s question,” Micgiel said. “Why 18th and not 19th or 17th?"
Intressant är också att viscount D’Abernons bok kom ut 1931, alltså före andra världskriget. Rimligen borde rankningen ha ändrats betydligt sedan dess... Stalingrad, Midway, Normandie... Ändå är det 18 som var sagt, och 18 som gäller.

Dagens ord är Osiemnasta decydująca bitwa w dziejach świata, pod Warszawą 1920 r. som är den polska titeln på viscount D’Abernons bok.

* Lustigt nog har Polen däremot ingen helgdag på Kristi flygare.
** Att Warszawa varit en händelserik plats ser man inte minst om man söker på Wikipedia efter "Battle of Warsaw". Ett tiotal träffar dyker upp.



Andra bloggar om , , , .

2011-08-12

Upplopp i London

Ingen kan ha missat upploppen i England och brittiska politikers halsbrytande uttalanden om att skicka in armén och/eller begränsa möjligheterna att kommunicera via sociala medier. Förutom svårigheterna att faktiskt genomföra en sådan begränsning så undrar man verkligen hur de tänker. Det låter som om den brittiske premiärministern och hans vänner hämtar sin inspiration från Bahrain. Längre tid tog det alltså inte från att gå från den arabiska vårens prisande av Twitter et al. som demokratins verktyg till att skylla upploppen på dem. När Cameron attackerar sociala medier för händelserna i London och andra städer ekar han det vi hörde från Egypten och Tunisiens avsatta diktatorer.

Vi ser samma sak i Sverige, med Carl Bildt som på Twitter och sin blogg talar varmt om öppenhet på nätet i diktaturer medan hans chef glatt monterar ner samma öppenhet i Sverige.

I en ledare i The Economist undersöker man orsaker till att de brittiska upploppen sprids som de gör. Sociala orsaker som vänstern pekar på eller de är alla bara kriminella busar som högern menar. Själv är jag inne på att orsakerna är liknande dem i arabvärlden. Naturligtvis spelar frustration över arbetslöshet, låga inkomster, ett förlamande välfärdssystem o.dyl. in, men man har också i England över det senaste årtiondet skapat ett system där människor behandlas som barn. Har skrivit om det tidigare i samband med bingedrinking:

när man varje dag behandlas som ett barn eller potentiell fara av nedlåtande authorities är det kanske nödvändigt att dricka sig skitfull och ge fan i alla förbud och konsekvenser - om så bara för en kväll
För övrigt var Polens radios reporter lite rolig när han påpekade, efter att en ung rioter klagat på bristen på pengar till utbildning, att det i så fall är underligt att så många elektronikaffärer plundras, men så få bokhandlar.

Dagens ord är zamieszki - upplopp.

Andra bloggar om , , .

2011-07-21

Nederlag för regeringen i konstitutionsdomstolen

Inför parlamentsvalen till hösten la regeringen Tusk fram en ny vallag som bland annat tillåter poströstning för polacker i utlandet och röstning mha ombud för dem som inte klarar det själva. Lagen anmäldes genast till konstitutionsdomstolen (Trybunał Konstytucyjny -TK) av oppositionspartiet PiS. Det var främst tre punkter som var kontroversiella. För det första att lagen möjliggjorde att hålla valet under två dagar. För det andra att den högre kammaren, senaten, kan väljas i enmansvalkretsar. Men den mest omstridda punkten var regeringens idiotiska förslag att förbjuda partireklam i TV och på stora billboards. Istället skulle de pengarna läggas på politiska debatter.

I går sade TK sitt. Man godkände enmansvalkretsarna, men slog ned både tvådagarsvalen och reklamförbudet som okonstitutionella. Det senare var helt enkelt inte en rimlig inskränkning i yttrandefriheten. Tusk kommenterade nederlaget med att det var synd om alla pengar som nu kommer att slösas på sånt. Kanske något att tänka på för alla de journalister som envisas med att kalla Tusk för liberal.

Jag kan förstå principen bakom Tusks tanke att det vore bättre om man kunde debattera sakfrågor istället för att sända reklam, men liksom TK ser jag det som alltför starkt ingrepp i yttrandefriheten. Jag misstänker dessutom att lagen lämnat fältet öppet för diverse intressegrupper som kunnat göra reklam å partiens vägnar.

Dagens ord är kodeks wyborczy - vallag.



2011-07-20

Misslyckad klätterhelg

Leden är nånstans där bakom :)
Var i Tatrabergen i helgen för att ge mig på att klättra lite längre leder än vanligt. Målet var den klassiska leden Filar Staszla, 300 meter, 11 pitcher.
Men det blev en helg fylld med motgångar. Först kom vi väldigt sent till bergen och det slutade med att vi tvingades övernatta genom att smyga upp vårt tält i nationalparken. Big No-no! När vi tidigt nästa morgon kom fram till klippväggen var det dimma. Sikten var kanske 15 meter och det var blött, halt och kallt. Vi lyckades dock leta upp vad vi trodde var starten på leden. Efter två timmar hade vi kommit två pitcher, ca 70 meter. Fast det visade sig att vi klättrat in i en återvändsgränd. Vi kunde inte hitta vägen. Eftersom det inte längre fanns någon chans att ta sig upp bestämde vi oss för att ge upp och ta oss ner. Det tog oss en timme till att hitta ner utan att behöva offra för mycket utrustning (ett par slingor bara).

Eftermiddagen var dock trevlig och ägnades åt vandring till vår alternativklippa för söndagen. Den visade sig dock ligga drygt två timmars vandring från sovplatsen, så det skulle ge oss bara runt tre timmar för frukost, middag, klättring (4 pitcher) och nedklättring för att hinna med sista tåget hem. Helt enkelt inte görbart eftersom det även skulle kräva ca 7 timmars vandring. Så, vi tog oss tillbaka till Zakopane, hittade ett rum, gick ut och tog några öl och tog ett tidigare tåg hem...

Bättre lycka nästa gång.

Dagens ord wyciąg - som i klättersammanhang är en pitch, men som även kan betyda dragskåp, och en hel del andra saker.

2011-06-19

Störande koncertfilmskydd

Läste om ryktena att Apple håller på att utveckla teknik som skall stänga av iPhone-kameran om man försöker använda den till att "illegalt" filma en konsert eller liknande. Att Apple, och Jobs i synnerhet, är lite av en kontrollfascist är väl känt sedan länge, men jag har aldrig riktigt förstått varför det skall vara så hemskt att filma eller fota på en konsert. Är det någon som tänkt att "Nej, jag går inte på den här live-spelningen. Jag ser ett par halvtaskiga mobilklipp på YouTube istället."? För mig fungrerar YouTube-klippen istället som reklam. Så jag förstår inte varför konsertarrangörer är så anala när det kommer till att filma/fota artisterna. Är det helt enkelt en copyrättshaverism - vi bestämmer, vare sig det är smart eller inte? De enda som kan ha något att förlora på dem är dåliga artister, där man istället bestämmer sig för att inte gå. Om syftet är att skydda usla artister är jag än mindre sympatiskt inställd till det än ren rättshaverism.

I veckan var vi på konsert med Bobby McFerrin i Sala Kongresowa och där hade de en bisarr anti-film-strategi; ett par vakter stod längst bak i salen och lös med röda laserpekare på den som höll upp en telefon eller liknande. Man kan lugnt säga att det var långt mer störande än filmandet. Och det är ju inte så att det saknas filmer på Bobby McFerrin-konserter på nätet. McFerrin tar ofta upp folk ur publiken på scenen och improviserar tillsammans med dem. Killen vars flickvän var uppe och dansade med McFerrin blev "beskjuten" under hela dansen, som han filmade trots laserpekarna. Jag vet inte om det är en strategi som Sala Kongresowa har, eller om det är något som är allmänt spritt nu. Jag har aldrig sett det förr. Idiotiskt och jävligt störande var det i alla fall.

Dagens ord är wskaźnik laserowy - laserpekare.

2011-06-14

Arbetsskydd

Det där med arbetsskydd verkar ju vara ett rätt okänt fenomen i Polen. Jag skulle gissa på att det är importförbud på hörselskydd. Under tre år här har jag inte en enda gång sett någon använda hörselskydd. Och då pratar vi folk som cirkelsågar i sten och liknande... De håller på att sätta upp isolering på ytterväggarna på jobbet så det var en tomte som var här och borrade en massa - alldeles utanför mitt fönster. Det kändes som om han borrade mig i huvet... så högljutt. Men hade han hörselskydd? Självklart inte.
Än bättre var att han stod uppflugen på någon konstruktion av fyra lastpallar och en planka och då och då tvingades hugga tag i gallret framför fönstret för att balansera sig. Klädsel: t-shirt, vanliga byxor typ chinos, mjuka tofflor(!).

2011-06-13

Kinesiska bekymmer

Att Polens vägar behöver en ordentlig upprustning vet all som kört genom landet. Långa sträckor, även mellan de största städerna, är smala vägar med bara en fil i varje riktning som passerar genom varje by. Den sortens landsvägar som var huvudvägar i Sverige för 25 år sedan. Bland annat därför har naturligtvis polska vägar varit ett återkommande tema i bloggen. Man har naturligtvis länge vetat om att infrastrukturen behöver förbättras och rader av regeringar har lovat att nu skall det byggas vägar och tågbanor som aldrig förr. Hjälpta av en hög med EU-pengar och motivationen att en till två miljoner turister kommer att besöka Polen nästa sommar för fotbolls-EM har regeringen Tusk lyckats med det tidigare regeringar inte klarat; man har fått fart på vägbyggandet.

Men de senaste veckorna har ett av de viktigaste projekten, A2 mellan Warszawa och Łódż som också knyter samman huvudstaden med motorvägen mot Tyskland, hotats. Det är på de 50km av sträckan som skall byggas av det kinesiska företaget COVEC som arbetet i princip stannat av. Det började med att det kinesiska företaget inte betalade sina underleverantörer, och nu vill man förhandla om kontraktet. Många kommentatorer tycker att Polen fått vad de betalat för; det kinesiska budet låg 51% under vad GDDKiA (Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad - Generaldirektoratet för lands- och motorvägar) hade budgeterat för sträckan. Och 23% lägre än närmaste konkurrenten som protesterade mot att kineserna dumpade priserna. Verket som har hand om upphandlingar menar att priset inte var "iögonfallande lågt". Infrastrukturministern har haft det hett om öronen de senaste dagarna; han lovade först att vägen skall bli färdig innan EM, men har tvingats till reträtt och använder numera uttrycket att vägen skall vara "farbar" till EM.

Inget av detta har naturligtvis gjort något för att förbättra kinesiska företags anseende i Polen. Från början fanns det blandade känslor till att kinesiska företag byggde i Polen. Man var irriterade för att det tog jobb från polacker, men samtidigt stolta över att medan polska byggarbetare arbetade i Västeuropa så var Polen nu rikt nog att importera utländska arbetare. Det var även tal om att kineser skulle bygga den nya Nationalstadion i Warszawa - som för övrigt även den är försenad. I en artikel i The Economist varnades Kina för att deras internationella expansion kan hindras av att deras företag drar på sig dåligt rykte. Även utrikesminister Sikorski har tagit upp saken med sin kinesiske kollega. Det dröjer nog länge innan Polen glatt välkomnar kinesiska byggföretag igen.

Dagens ord är opóźnienie - försening.

2011-06-01

Vad vill vi ha för republik?

Nu när kungen är ute i blåsväder har de som ropar på monarkins avskaffande fått nytt vatten på sin kvarn. Jag är en av dem som tycker att monarkin är en antediluviansk kvarleva från en svunnen tid, men kanske behöver vi fundera på vad som behövs istället för monarkin. En republik är ju ingen fix och färdig konstruktion; den kommer i varianter.

Ganska lätt är det att konstatera att den franska och amerikanska typen av presidentstyre stämmer ganska dåligt överens med den svenska parlamentariska modellen.

I Polen, liksom i Finland, har man en president som är folkvald, och som faktiskt sitter på en hel del makt. Genom att presidenten är den enda representanten för staten som sitter på ett personligt folkligt mandat är det känsligt för regeringen och riksdagen att gå emot presidenten. Det visar sig genom att presidentveton mot nya lagar ofta hindrar att de går igenom. Det gäller framförallt i Polen där en kvalificerad majoritet behövs i parlamentet för att bryta ett veto, men även i Finland där det räcker med en enkel majoritet. På så vis fungerar presidenten som ett kylbad för de värsta idéerna. Det är svårt att se FRA-lagen gå igenom om vi haft en president med ryggrad. Men det finns en baksida; se på perioden här i Polen när Donald Tusk ledde regeringen med oppositionens Lech Kaczyński som president. Den senare gjorde sitt bästa för att hindra alla reformer regeringen ville genomföra* vilket ledde till att viktiga reformer försenades eller uteblev.

En urtrist variant vore ju annars den tyska presidenten som väljs av parlamentet och som inte gör så mycket väsen av sig. Jag är rädd att den svenska riksdagen och regeringen, av rädsla för att behöva dela med sig av makten skulle gå på den linjen. Vi skulle få en något upphöjd talman som kunde spendera sin tid i anonymitet och inte störa rävspelet i riksdags- och regeringskorridorerna.

Om vi nu vill ha ett oförargligt statsöverhuvud som inte lägger sig i själva regerandet, men som ändå bär på en del flärd och pondus så kanske vi kan låna en annan polsk idè - valmonarkin! Låt oss välja en kung (eller drottning) som sitter på livstid, eller tills nästa statskupp. Det skulle göra av med det ickedemokratiska arvet av kronan men ändå behålla en del av monarkins, nu förvisso tämligen fläckade, flärd. Och t.o.m. Herman Lindquist skulle kunna glädja sig åt de historiska kopplingarna till de svensk-polska Vasa-kungarna.

Dagens ord är rzeczpospolita som är ett äldre ord för republik. Numera används republika, men ordet lever kvar i uttrycket Rzeczpospolita Polska som är det officiella namnet på Republiken Polen.

* Eller det gav åtminstone regeringen ett alibi för att inte lägga fram impopulära, men nödvändiga förslag.

2011-05-31

Civiliserat internet?

Det här är lite sent, men kanske värt att posta i alla fall. I förra veckan kunde vi läsa här i tidningarna om hur den interna säkerhetstjänsten ABW (typ polska Säpo) i en gryningsräd tog sig in hemma hos en 25-årig man och beslagtog hans dator och stängde ner hans websajt Antykomor.pl. Allt under lagen att det i Polen inte är tillåtet att förolämpa statsöverhuvudet - dvs President Komorowski. AntyKomor.pl innehöll fotomontage av presidenten, men även beskrivningen av de många gånger han stoppat foten i munnen.

Det kan tyckas ironiskt att den nuvarande presidenten tar till sådana medel efter att hans parti PO (Medborgarplattformen) starkt kritiserade förre presidenten Lech Kaczyński för liknande händelser. Och naturligtvas var oppositionsledaren Jarosław Kaczyński, i en flod av ohämmad populism och hyckleri, snabbt ute och talade om att regeringen attackerar de medborgerliga rättigheterna och är ett hot mot demokratin*.

Men visst har Kaczyński rätt i att det är lite hyckleri från regeringen... om det inte vore så att de verkade lika förvånade som någon annan. Komorowskis rådgivare Sławomir Nowak skrev på sin Facebooksida, på en fråga från en person, att "det här är självklart nonsens. Jag hoppas att de ansvariga myndigheterna förklarar sig inför folkopinionen." De ansvariga myndigheterna verkar i det här fallet vara åklagaren i Tomaszew Mazowiecki samt ABW. Tydligen har den senare inkommit med en förklaring till regeringen, men vad de sagt är inte offentliggjort. En annan presidentrådgivare, Tomasz Nałęcz, menade att Komorowski har en historia från PRL-tiden av att försvara yttrandefriheten och att han kommer att försvara även antykomor.pl. Flera politiker spekulerar i om det var dumhet eller provokation från ABWs sida som ledde till räden.

Men, i ytterligare en ironisk twist dyker Carl Bildts polare utrikesminister Radek Sikorski upp. Han kallar "internethuliganism" för ett allvarligt problem. "Det är som avskyvärt klotter på offentliga toaletter**." Enligt Sikorski är antykomor.pl ytterligare ett tecken på att det behövs både frihet och ansvar på nätet. Sikorski, som själv stämt tidningarn Fakt och Puls Biznesu för inlägg på deras internetforum, menar att det absolut krävs en lag om ansvar för det man skriver på nätet. Och det skall inte vara hostinglandets lagar som gäller utan lagen skall vara baserad på pressfriheten, där det alltså måste finnas en ansvarig utgivare. "Internet är inte ett vakuum, bara ett tekniskt sätt att förmedla innehåll", säger Sikorski. Samtidigt som Sikorski gör dessa uttalanden twittrar Carl Bildt om hur ett "civiliserat" internet är en illusion:

I hear talk of "civilized" Internet. But civilized phones? Civilized TV? Civilized politics? Who are the controllers... sorry, "civilizers"?
Det efterföljs av en bloggpost där han exemplifierar hur Mubaraks Egypten och Turkiet försökte/er reglera nätet. Även om Bildt representerar en regering som är allt annat än nätvänligt så kanske han borde ta ett snack med sin polske polare.

Dagens ord är bzdura - nonsens, skräp, en skitsak.

Andra bloggar om , , , , , .

* Läs artikeln mha google translate - det är inte dåligt vad han brer på.
** Det är inte ofta man skickar Säpo på klottrare.

2011-05-25

På Irland - Guinness, i Polen - martyrologi

På fredag är det dags för kaos i Warszawa. Barack Obama kommer på besök och stora delar av stan är avspärrad. Obama skall bland annat träffa anhöriga till Katyńoffren och lägga blommor både på monumentet för gettoupproret och den okände soldatens grav. Utrikesminister Radek Sikorski kommenterade programmet med att

w Irlandii picie guinessa, w Wielkiej Brytanii - grillowanie z premierem , gra w ping-ponga, a w Polsce będą wątki głównie martyrologiczne
i Irland dricks det Guinness, i Storbritannien - grillning med premiärministern, ping-pong-spelande, medan i Polen kommer det huvudsakligen att gå i martyrskapet spår.
Men, konstaterade Sikorski, den första succén med Obamas besök är att PiS-ledaren Jarosław Kaczyński bestämt sig "för att avbryta sin bojkott av sitt eget land" och komma till mottagningen i presidentpalatset tillsammans med de andra partiledarna. Det är första gången sedan han förlorade presidentvalet förra året som Kaczyński kommer till något möte som leds av Komorowski.

Dagens ord är spotkania - möte.

2011-05-14

Jordgubbsnationalism

Varje svensk vet att svenska jordgubbar är bäst, och varje polack att polska dito är det. Därför blev det naturligtvis skandal när premiärminister Tusk i veckan på besök på en bazar i Kroatien talade om för församlade kroater att jordgubben han bjöds på var "bättre än våra." Efter att lynchstämning brutit ut bland polska jordgubbsodlare (och naturligtvis passar Kaczor också på att understryka det allvarliga i en sviktande jordgubbspatriotism) försökte Tusk slingra sig genom att säga att de kroatiska jordgubbarna var bättre än de man kunde hitta i Polen just nu. En förklaring som lät något krystad.

Tur att det inte är viktigare frågor man diskuterar.

Dagens ord är truskawka - jordgubb.

PS: den låga bloggfrekvensen beror främst på en kombination av konferenser och projektskrivande. Den lär vara låg ett tag till.

2011-05-01

Slut på undantaget

Idag, som i Polen nästan komplett domineras av saligförklaringen av förre påven, så är det också slut på det undantag Tyskland (och Österrike) förhandlade till sig som innebar att medborgare i de nya EU-länderna stängdes ut från den tyska arbetsmarknaden. Idag kan alltså polacker* åka till Tyskland och söka jobb på samma sätt som svenskar och spanjorer. I polska medier har vi hört (mellan påvereportagen) nästan exakt samma reportage som för sju år sedan när Polen gick med i EU. Så och så mycket mer tjänar en sjuksköterska i Tyskland... men glöm inte att levnadskostnaderna också är högre...

Men, som The Economist påpekar, så lutar mycket åt att massutvandringen uteblir. När Storbritannien och Irland öppnade sin arbetsmarknad tog mellan en halv och en miljon polacken chansen till en ny karriär utomlands. Men liksom få polacker kom till Sverige så är det samma barriär till Tyskland. Få polacker talar tyska medan engelska är ett språk de flesta unga har åtminstone grundläggande kunskaper i. Säkert kommer vi att få se skolor som erbjuder intensivkurser i tyska för (tand)läkare och sjuksköterskor, som dem som redan finns på svenska, vilket kanske kan leda till ökad konkurrens för den svenska vården.

Dagens ord är rynek pracy - arbetsmarknad.

* Och de från de andra nya EU-länderna, med undantag för Rumänien och Bulgarien.

2011-04-27

Grafenpatent från Polen

Först den vanliga ursäkten - det har varit mycket att göra på sistone och därför har bloggandet fått lämna plats för det som betalar räkningarna.

I massor av artiklar i polska tidningar, med rubriker som "Polsk nanopotens" (?!!) och "Övernaturligt* grafen" har man i veckan kunnat läsa om hur polska forskare fått ett världspatent på en metod för att tillverka grafen. Jag hade egentligen inte tänkt att skriva någonting om det, men på uppmaning så gör jag väl det. Utan att ha läst patentet - är det något jag hatar så är det den legalistiska orddiarré som man hittar i patent - så gissar jag att det inte är så att det här är riktigt så revolutionerande som tidningarna skriver. Det baserar jag främst på två saker: för det första så vet jag hur vetenskapsjournalistik (och i det här fallet vetenskap även presenterat i affärsdelen av Gazeta Wyborcza) överdriver vikten av upptäckter i det egna landet. För det andra är så revolutionerande upptäckter sällsynta, så det är nästan alltid säkert att inte tro på rapporterna om dem.

Men vad är det som gjorts? Det är forskare främst vid Institute of Electronic Materials Technology här i Warszawa som vidareutvecklat metoder för att växa grafen på en yta av kiselkarbid (SiC) genom att utnyttja CVD istället för som i tidigare metoder termisk sönderdelning av SiC-lagret. Forskningen publicerades nyligen i Nano Letters [1]. Det är en elegant metod, och det mesta av artikeln går ut på att med en mängd olika metoder visa att det tillverkade materialet är av ovanligt hög kvalitet. Om det sedan är en metod som utan problem är lämplig för industriell produktion är jag inte kapabel att bedöma. CVD är en vanlig metod i kemiindustrin så det är kanske möjligt. Det är också en sak som saknas för att industriell produktion av högkvalitetsgrafen skall bli den kommersiella succé wyborcza.biz hoppas på - en marknad. Än så länge finns inga kommersiella produkter med grafen, och innan de kommer kan många konkurrenter dykt upp. Polackerna har inte patent på att tillverka grafen som vissa artiklar påstår. De har patent på en metod för tillverkningen.

Jag förutspår att vi i Polen, och säkerligen liknande i andra länder, kommer att se mer av den här typen av "fy-fan-vad-vi-är-bra"-artiklar i framtiden. Dels för att många finansieringskällor nu ger pengar för att patentera upptäckter, dels för att patent räknas som plus på samma sätt som vetenskapliga artiklar i ansökningar och medelfördelning. (Vad jag tycker om det kan man läsa här.) Men också för att vi nu även får pengar, t.ex. av EU, för att skicka ut pressmeddelanden om vår forskning. IChF har skickat ut högvis med sådana det senaste året. Det är väl för det mesta bra att forskningen även når ut till den tidningsläsande allmänheten, men tyvärr är det ofta pressmeddelandena är väl positivt skrivna, och journalisterna tar den enkla utvägen att i princip kapa dem rakt av utan någon kritisk granskning. Då blir det sensationella rapporter.

Dagens ord är zgłoszenie patentowe - patentansökan.

[1] W. Strupinski, K. Grodecki, et al. "Graphene Epitaxy by Chemical Vapor Deposition on SiC", Nano Lett. 11, 1786–1791 (2011). (bakom betalvägg)


* Ordet nieziemski översätts till engelska som unearthly, men vad blir det på svenska?


Andra bloggar om , , , , .

2011-03-28

Kaczyński gick och handlade

Kaczyński handlar. Bild från Gazeta.pl.
I veckan gick Jarosław Kaczyński och handlade. PiS-ledaren organiserade en press-konferens i en närbutik i centrala Warszawa och köpte bröd, ägg, socker och lite annat. Det kostade 55,60 zl. Dyrt, tyckte Kaczyński - och det var ett resultat av Donald Tusks politik. Precis som hoppats sprang de höga matpriserna genast upp på den politiska dagordningen. Donald Tusk lovade inför reportrar dagen efter att han skulle bekämpa spekulanter som drev upp priserna. Så besvarar en politiker alltså en lögn med en lögn. Kaczyński vet naturligtvis att matpriserna är höga i hela världen just nu, men väljer ändå
Index över matpriset i världen.
Från The Economist.
att använda det som vapen mot Tusk. Premiärministern å sin sida vet naturligtvis också att det inte är spekulationer som drivit upp priserna. En ekonom från Adam Smith Center försökte förklara för en reporter att huvudanledningen till att ett halvt kilo socker kostade Kaczyński 6,60 zl är EUs jordbrukspolitik. Men sådana invändningar drunknade naturligtvis i den allmänna upprördheten när politiker från höger till vänster lovade att "göra något".

Snabb kom också frågan om varför Kaczyński valde att göra sina inköp i en jättedyr, liten närbutik i centrum. "Vi gick till en närbutik för att det är bekvämt, en sån butik som även folk som har bråttom kan använda." svarade PiS-ledaren. Men varför gick han inte till en butik i närheten av sin bostad, eller sin arbetsplats? När TV var där svarade kassörskan i Kaczyńskis närbutik att de aldrig sett honom. Journalister för TVN gjorde samma inköp som Kaczyński i en av de större livsmedelskedjorna, och betalade 37 zl att jämföra med 30 zl när PiS satt i regeringen för tre år sedan.

Kaczor lyckades också reta upp lågpriskedjan Biedronka. På en fråga från en journalist svarade Kaczyński avfärdande att visst kunde man handla på Biedronka, men det var "en affär för de fattigaste". Tusk svarade att han minsann då och då handlade på Biedronka, vilket även vi gör. Skojare på nätet fotoshoppade snabbt en reklamskylt som erbjuder en Kaczyńskikorg till lågpris. Shoppingrundan har varit ett tacksamt mål för satir, inte minst för PiS-ledarens illa spelade chock över priserna och den löjeväckande synen av ett koppel av journalister som trängs runt honom när han plockar åt sig sina varor.

Om Kaczyński eller Tusk vinner på den här historien är svårt att säga, men de som ville se en seriös diskussion om matpriser jordbrukspolitik och protektionism var helt klart förlorare.

Dagens ord är biedronka som betyder nyckelpiga. Butiksnamnet spelar även på ordleken att biedny betyder fattig eller anspråkslös.

2011-03-21

Faktagranskning...

After en dryg vecka av skrämselprogram i de flesta media om de japanska kärnreaktorerna är det kanske inte så konstigt att man känner en viss skepsis mot faktagranskningen inom journalistkåren. Läste att kaliumjodid-tabletter i prktiken såldes slut i Stockholm, liksom här i Polen, trots att t.ex. USAs Nuclear Regulatory Commission menar att KI är i princip meninglöst att ta för folk längre bort än 16 km från en kärnolycka. Fast det kanske egentligen mer är en effekt av folks generella oförmåga till någon som helst form av (kritiskt) tänkande... Vi fick övertala en släkting att hon inte behövde vara rädd för Fukushima drygt 8000 km bort. Visst tog TVP till slut sitt ansvar och lät en professor från polens experimentreaktor i Świerk förklara vad som hände, och inte hände i Japan. Men jag antar att det drunknade i desinformationsfloden. Det är ett tecken i tiden att den bästa, mest aktuella, informationen hittar man på Wikipedia och hos en serietecknare.

På mycket mindre skala har alla polska medier i helgen som papegojor upprepat att världens största flygplan landat i Warszawa. Det var ett första besök av Lufthansas nya Airbus A380-800. Ingen verkar ha brytt sig om att kolla om det verkligen stämmer att A380 är världens största flygplan - vilket det inte är. An-225 har den äran. Visserligen tillverkades det bara i ett exemplar, men ändå.

Tyvärr verkar faktakoll vara något som man inte ser i media längre. Och den snabba nyhetscirkusen gör att det lönar sig att skrika ut dramatiska rubriker... ingen kommer ändå att läsa dementin senare...

Dagens ord är elektrownia jądrowa - kärnkraftsverk.

2011-03-10

Varför benådades Adam S?

Det är en fråga som nu många i Polen frågar sig. Adam S. var en småbrottsling som dömdes till 22 månaders fängelse för bedrägeri. Han skickade in en nådeansökan till presidenten och benådades. Så långt egentligen inget ovanligt. Presidenten i Polen, liksom i USA, har rätt att benåda dömda brottslingar. Presidenterna Wałęsa och Kwaśniewski benådade några tusen personer var, Kaczyński runt 200. Fallet Adam S. är dock lite speciellt; han försvarades i rätten av Marek Dubieniecki, vars son Marcin är make till Marta Kaczyńska, president Lech Kaczyńskis dotter. Tre veckor efter Kaczyński, för det var under hans presidenttid, benådat Adam S. startade han och Marcin Dubieniecki ett företag tillsammans. Marcin Dubieniecki har valsat runt i pressen de senaste veckorna för andra kontakter med dömda brottslingar, bland annat grundaren av Autoświat som säljer bl.a. Koenigsegg i Polen.

Förutom familjeanknytningen är det fler saker som är underliga med historien. Benådningen gick ovanligt fort. Vanligen tar det lång tid, kanske åratal innan benådningen går igenom presidentkansliet. I det här fallet lämnades ansökan in 24 februari 2009, och redan i juni vad Adam S. fri. Man hämtade inte in åsikter från rätten. Vanligen tillfrågas rätten innan beslut om benådning tas. I det här fallet gjorde man inte det.

Till att börja med vägrade Marcin Dubieniecki att svara på några frågor om sina förbindelser med Adam S. I telefon bad han en reporter att "Niech pan się ode mnie odpier..." Sedan skickade han ut ett pressmeddelande där han förklarade att hela historien handlar om att skaffa "hakar" inför valet och att svärta ner salig Lech Kaczyńskis rykte.

Tomasz Nałęcz, medarbetare till den nuvarande presidenten, kommenterar det hela i Gazeta Wyborcza. Om Dubieniecki säger han att

Pan Dubieniecki zademonstrował, że nie rozumie reguł życia publicznego w demokratycznym państwie. [...] Stał się aktualny poprzez użycie przez Jarosława Kaczyńskiego i jego sztab wyborczy rodziny śp. Lecha Kaczyńskiego w kampanii wyborczej. Wtedy opinia publiczna dowiedziała się, że prezydent Kaczyński ma nie tylko córkę, ale że ta córka ma męża. I ten mąż pojawił się na scenie politycznej z delikatnością tarana.
Herr Dubieniecki demonstrerade att han inte förstår reglerna för offentligt liv i ett demokratiskt land. Han blev aktuell [i media] när Jarosław Kaczyński och hans stab använde salig Lech Kaczyńskis familj i valkampanjen. Allmänheten blev då varse att president Kaczyński inte bara har en dotter, utan att dottern har en make. Och den maken klev upp på den politiska scenen med finkänslan hos en murbräcka.
Men Nałęcz menar också att någon verkar fört president Kaczyński bakom ljuset. Lech Kaczyński var professor i juridik och hade, trots sina andra brister, stor integritet. I fallet Adam S. verkar det som om någon "satt presidenten på en vild häst och sagt att det var en åsna".

 Ministern i Kaczyńskis presidentskansli Duda säger att han inte minns något av det här specifika fallet. Det var bara ett av hundratals menar han. Nałęcz håller inte med; "Det var ett unikt fall. Jag har varit med så länge i den här världen att jag vet att när en person rör vid ett sånt fall så minns han det till under gravstenen". En oberoende kommission skall nu undersöka dokumenten kring benådningen och försöka klargöra vad som egentligen hände.

Dagens ord är ułaskawiania - benådning.

2011-03-07

Museivakter...

Var i helgen på Centre for Contemporary Art (CSW) som ligger i Ujazdowskipalatset i centrala Warszawa. Lite tragiskt att jag inte lyckats ta mig dit förrän nu... efter tre år i staden. Nåväl CSW skall inte förväxlas med det nya museet för modern konst som byggs nedanför Kulturpalatset, där KDT-hallen stod tidigare.

I alla fall - det finns en sak med polska museer som retar mig alldeles särskilt; i varje rum sitter en vakt som noga övervakar besökarna. Men inte en trevlig vakt, eller ens en tyst vakt. Nej, det är oftast en äldre kvinna som verkar se alla besökare som problematiska fridstörare eller potentiella vandaler. Flera av de följde, i de fall jag var ensam i rummet, efter mig två meter bakom, med sur uppsyn, från konstverk till konstverk. Vid ett tillfälle lutade jag mig närmare en målning för att titta på en detalj. Fortfarande 3 dm från målningen blev jag skarpt tillsagd att det var nära nog. Visst finns undantag, några av vakterna var trevliga - några nästan osynliga (vilket jag egentligen föredrar) men den övervägande majoriteten verkar vara av uppfattningen att museet var så mycket bättre om det bara inte var för besökarna.

Dagens ord är sztuka współczesna - samtida konst till skillnad från sztuka nowoczesna - modern konst.

2011-02-28

Friheten har ett pris...


I fredags hade, genom ett lyckosamt sammanträffande, filmen Czarny czwartek premiär. Det är en film om hur strejkerna och demonstrationerna vid varven in Gdansk, Gdynia och Szczecin brutalt slogs ner av militären och runt 40 personer dog. Filmen har undertiteln Janek Wiśniewski padł (Janek Wiśniewski föll) efter den fiktive unge man, baserad på Zbyszek Godlewski, vars döda kropp bars på en dörr av demonstranterna och som nämns i protestsången Balladen om Janek Wiśniewski som Kazik sjunger på sitt eget vis i videon ovan.

Kopplingen till de folkliga upproren i arabvärlden kunde inte vara tydligare. På tredje sidan i Metro kunde man läsa om filmen*

Matpriserna rusade i höjden. Folk tog till gatan i protest. Myndigheterna krävde ett stopp på strejkerna...
medan förstasidan visade demonstranter och soldater tillsammans på en stridsvagn under rubriken "Mot Tripoli!". Det var prisökningar, vanstyre och en upplevd lättnad myndigheternas grepp som tände gnistan. Regeringen svarade med "folkmilis" och batonger vilket eskalerade till stridsvagnar och 27000 soldater. Filmen, som jag ännu inte sett, känns på så vis skrämmande aktuell. Så även dess tagline "Friheten har alltid ett pris". Men, tyvärr är kanske läxan man kan lära av filmen att bara för att man betalar det högsta priset behöver man inte vinna. Czarny czwartek handlar inte om omvälvningarna 1989, inte heller om strejkerna 1980. Nej, det är decemberhändelserna 1970 som visas. Visst tvingades premiärminister Gomulka att avgå, men han ersattes, under tryck från Moskva, av Gierek och inte så mycket förändrades. Polen skulle få vänta ytterligare nästan 20 år på sin frihet. Det är en tanke att bära med sig när vi ser "nya" ansikten i Tunis och Kairo.

Dagens ord är czarny czwartek - den svarta torsdagen.

*Även om den kopplingen verkar gått artikelförfattaren Maja Staniszewska helt förbi. Hon nämner inte med ett ord dagens händelser i arabvärlden utan skriver istället om hur främmande en sån värld känns idag.

2011-02-27

En titt bakom scenen

Läste just klart The 4-Percent Universe: Dark Matter, Dark Energy, and the Race to Discover the Rest of Reality* av Richard Panek och måste rekommendera den. Chad Orzel på Uncertain Principles skrev om den att...

this is a terrific book, and I'm happy to recommend it to anybody who is interested in either modern cosmology or the nitty-gritty details of Big Science. It's a really good read, and the sort of inside look at how science gets done that you don't often get to see.
Jag kan egentligen inte lägga till så mycket. Det är en populärvetenskaplig bok inte så mycket om vetenskapen i sig, utan om hur man listade ut att verkligheten är sådan den är. Vilka som gjorde det. Det handlar om en kamp om vem som var först, om visioner, om kulturer inom olika grenar av fysiken. Richard Panek har intervjuat nästan alla huvudpersonerna bakom arbetet som ledde fram till insikten att det vi vet om universum är endast en liten liten del av det hela och försökt att reda ut hur vi kom dit...

Mycket läsvärd. Det var för övrigt Orzels recension som fick mig att köpa boken så läs gärna den också.

För övrigt, vill man ha en snabb blick i hur stor upptäckten var räcker det att söka på A.G. Riess eller S. Perlmutter på Google Scholar. Som första länkar får man då:
A.G. Riess et al. "Observational evidence from supernovae for an accelerating universe and a cosmological constant" - cited by 6293!!!
och
S. Perlmutter et al. "Measurements of Ω and Λ from 42 high-redshift supernovae" - cited by 6105!!!
Det är citeringsnummer som är väldigt få artiklar ens kommer i närheten av.


Dagens ord är Wielki Wybuch - Big Bang.

* Hur kommer det sig att det verkar vara omöjligt att hitta en (icke skönlitterär) bok idag utan undertitel?

2011-02-14

Om jag nånsin behövde en anledning...

Om jag någonsin skulle behöva ytterligare en anledning att inte stödja PiS så kom en i Polska The Times i fredags; PiS ger 30% av platserna på sina vallistor till personer knutna till fader Rydcyks ultrakatolska radiostation Radio Maryja. Rydzyk hade visserligen krävt att den översta hälften av platserna skulle gå till hans folk, men dealen innebär ändå ett betydande inflytande för den Torun-baserade predikanten och mediemagnaten. PiS får på så vis tillgång till Rydzyks medienätverk som förutom Radio Maryja även omfattar TV-kanalen Trwam.

Redan har ett antal personer knutna till Radio Maryja tagit upp platser i PiS, bland annat två från Roman Giertychs LPR (Polska familieligan).

Jag kan inte nog uttrycka mitt ogillande för den intolerante, ultrakonservative, televangelisten från Torun som hade incestuöst nära förbindelser med den förra Kaczynskiregeringen. För att inte tala om hans antiliberala och antivetenskapliga anhang som nu krälar in i ljuset efter en mörkertid i LPR.

Dagens ord är imperium medialnego - mediaimperium.

2011-02-13

Fotomanipulation

Är det ok att manipulera foton? I ett inlägg i NY Times fotoblogg Lens aktualiserades frågan efter att Pictures of the Year International tilldelat Damon Winter ett pris för en fotoessä tagen med en iPhone och appen Hipstamatic. Det kritiserades av andra fotografer fotojournalister för att vara för mycket bildmanipulation. Är det det?

Vinnare av POYi 2011. Fotograf än
så länge anonym K.C. Ortiz.
Som Winter skriver i Lens
Take as an example the image that won first place in feature singles in this year’s Pictures of the Year International competition. [...] Much of the information in the image has been obscured in the interest of aesthetics. We humans do not see in black and white. And we do not see the world at f/1.2. These are aesthetic choices that do not contribute to the accuracy of the image.
Jag gissar att de flesta skulle acceptera bilden till höger som "äkta" även om originalet troligtvis är i färg utan vignett. Är den mindre manipulerad än hipstamatic-bilder. En av Winters kritiker gör skillnad på fotografi och fotojournalistik. Jag kan förstå den distinktionen till viss del. Fotojournalistik bygger på att man skall kunna lita på att vad bilden visar är vad som hänt. Man får inte "klippa och klistra" i bilder, ens för att ta bort oväsentliga detaljer. Det blev Stepan Rudik varse när han diskvalificerades ur World Press Photo förra året för att klippt bort en fot ur en bild - av rent estetiska skäl. Jämför originalet med den insända bilden och den borttagna foten kanske inte är så viktig.

Men var bör gränsen gå? Självklart finns olika gränser för fotojournalistik och konstfotografi, men är t.ex HDR acceptabelt. Om det är ordentligt gjort visar en sådan bild på sätt och vis verkligheten verkligare än ett vanligt foto. Ändå accepteras det inte inom fotojournalistiken. Den svenske mästerastrofotografen P-M Hedén gillar inte HDR och annat montage. Han är helt med på andra former av "manipulation", som t.ex. tracking och statisk kamera för att skapa stjärnspår, saker som inte heller syns med ögat. Var går alltså gränsen?

För mig är fotografi en konstform. Att skapa en vacker, tankeväckande, avstötande eller informativ bild för man enligt mig göra som man vill. Jag har en mycket liberal syn på manipulation - "Whatever works..." Jag håller alltså inte med om P-M Hedéns purism. Det finns en skola som tycker, i princip, att det som går att göra med film och mörkrum är ok, annat är fel. Men då är man nästan tillbaka till fotografins barndom, när den inte räknades som en konstform utan bara som "avbildande". Det var egentligen inte förrän Moholy-Nagy skapade fantastiska bilder på Bauhaus som fotografi som en konst slog igenom. Jag tycker att de pre-nagyanska puristerna gärna får hålla fast vid sin princip, men då borde de kanske också gå hela vägen och sluta fota digitalt också.

Däremot kan jag hålla med om att det finns ett avgränsningsproblem inom fotojournalistiken - vilka typer av manipulation skall vara godkända och vilka inte. En vag princip - som skulle tillåta t.ex. HDR - är att bildens sanningshalt inte skall förändras. Då tycker jag att Rudiks bild är acceptabel, medan t.ex. Adnan Hajjs bilder från Libanon inte är det. Men visst är det en svår gränsdragning.

Själv ser jag mig inte alls som fotojournalist, utan som en glad amatörkonstnär. Mina bilder är ofta manipulerade. I bland skriver jag att det är det, ibland inte. Det viktigaste för mig är att bilderna förmedlar den idén jag vill att de skall visa.

Dagens ord är fotomontaż.

Andra bloggar om , , .