2011-09-29

Inför det polska valet

Det såg klart ut i våras - Donald Tusk skulle vinna valet och bli den förste premiärministern sedan kommunismens fall som fick mer än en mandatperiod. Men obönhörligen har Jarosław Kaczyńskis PiS knappat in i opinionsmätningarna. I den senaste mätningen ligger Tusks Medborgarplatform (Platforma Obyvatelska, PO) på 36% med Lag och Rättvisa (Prawo i Sprawiedliwość, PiS) strax efter på 32%.

Donald Tusk har sig sälv att skylla. Han har hamnat i försvarsposition där han låter PiS styra debatten. En debatt där PiS nästan dagligen pekar ut en ny anledning till Donald "Kan inte" Tusk är en svag ledare som inte kan leda ett Polen lika bra som den handlingskraftige Kaczyński. Det var saker som att Tusk inte lyckats hålla matpriserna nere, eller bensinpriserna, eller att det är regeringens fel att tågen inte går i tid (sant - man sätter sprätt på EU-pengar för att renovera rälsen) o.s.v. Ibland blir det nästan löjligt, som för ett tag sedan när Kaczyński anklagade Tusk att inte göra något åt att Schweizerfrancen var så dyr... Men det populistiska budskapet om att en Kaczyński-ledd regering skall hjälpa alla verkar gå hem, åtministone hos en tredjedel av väljarna.

Ett stort problem för med Tusk är att han är väldigt lik Reinfeldt - pragmatisk, kompetent, principlös. PO är ett parti utan ideologi. Det är svårt att veta vad de egentligen vill - förutom att fortsätta regera. Inför förra valet stod PO för förändring - man skulle sätta punkt för käbblet under den förra PiS-ledda koalitionen, man skulle genomföra de tuffa reformer inom pensions- och förvaltningssystemen som behövdes för att få fart på Polen. Det skulle byggas vägar, broar, järnvägar i rasande fart, i kontrast till de enstaka kilometrar om året Kaczyński mäktade med. Man talade t.o.m. om radikala förslag som platt skatt.

Det blev... en del. Till största delen har regeringen var kompetent men feg och inte liberal, som den alltid beskrivs i svensk press. Man har fått igång byggandet, med hjälp av EU-pengar, man har lyckats hålla den polska ekonomin i god form under finanskrisen genom ett kostsamt stödpaket man nu måste betala, men man har backat från att genomföra reformerna som skall göra situationen långsiktigt stabil. Inför årets val har man satsat på förvaltande - vi skall fortsätta bygga landet tillsammans. Om det överhuvudtaget är något nytt i POs program så är det bort från förändringar, in mot det oförargliga politiska mittfältet där man är alla till lags och retar så få som möjligt. Alltså samma position som våra menlösa "Nya Moderaterna" siktar mot.

Om PO, liksom svenska (M), är ett parti utan ideologi, ett maktparti för att låna en fras från Rysslandsrapporteringen, så är PiS ett parti med väldigt tydlig ideologi. PiS är, trots Kaczyńskis högljudda anti-socialistiska retorik*, ett socialistparti med religiös kärna. Det är staten som är lösningen på alla problem. Kaczyński utlovar stöd till Polens bönder - i dagens tidning kan man läsa att han vill bli "landsbygdens premiärminister" - gruv- och varvsarbetare och nästan alla andra. Staten skall hjälpa dem som tog lån i franc, sänka bensinpriserna, ersätta dem utan försäkringar vilkas hus skadas i de årliga översvämningarna, o.s.v. Privatiseringar av statliga företag och den dysfunktionella statliga sjukvården (Verkligt exempel ur debatten: Tänk om det enda sjukhuset i en region privatiseras och slutar med hjärtkirurgi för att enbart fokusera på skönhetsoperationer!) är enbart av ondo.

Samtidigt har kyrkan en skrämmande stark ställning i Kaczyńskis Polen. I PiS partiprogram kan man bl.a. läsa:

Czerpiąc z uniwersalnego nauczania Kościoła katolickiego, za aksjomat myślenia i działania w sprawach publicznych ...
Tagande den Katolska kyrkans universella lära som axiom för tanke och handling i offentliga frågor...
Man tar alltså kyrkans ställning som axiom och ställer sig därmed bakom ett totalt förbud för såväl abort som dödshjälp och provrörsbefruktning. Det är en teokrati de vill införa!

Trots, eller kanske tack vare, den högljudda men orealistiska tonen har PiS knappat in på PO. För någon vecka sedan, när PiS vände sig till ungdomar och ville att det skulle vara "cool" och "jazzy" att stödja partiet visade opinionsundersökningar att PiS var största parti bland de runt 20. Det ledde så klart till ett nytt skämt; göm barnens id-kort.

Vad gäller de andra partierna så är de alla mycket mindre än de två stora. Den unge Grzegorz Napieralskis vänsterallians (Sojusz Lewicy Demokratycznej, SLD) låg länge ganska bra till men har tappat på sistone och ligger nu under 10%. POs koalisationspartner, bondepartiet PSL, har svårt att göra sig hörda. De kan ju inte kritisera regeringen, men PO tar all ära för hur landet styrt. PSL har alltså samma problem som mindre koalisationspartier alltid har. Utbrytarna ur PiS som grundade PJN (Polen är viktigast) hade en bra start, men har nu nästan försvunnit i opinionen. Utan ett mirakel hamnar de utanför parlamentet. Den stora överraskningen är att de senaste mätningarna visar att Janusz Palikots nya parti tar plats i sejmen. Palikot är en frispråkig, om kontroversiell, politiker som inte räds att sticka ut hakan. En sådan som är bra att ha i parlamentet. Att Palikot dessutom är verkligt liberal, till skillnad från POs faux-liberalism, och är tydligt anti-klerikal gör att han varit mitt val om jag kunnat rösta.

Valet är nästa helg, och mycket kan hända innan dess. Min främsta förhoppning är att vi slipper en ny Kaczynski-regering!

Dagens ord är sondaż - opinionsundersökning.

UPPDATERING: Där kom den igen. I Ekot benämns PO som högerliberalt parti. Dessutom kallas PiS för högerparti vilket är helt fel.

* En retorik som bara omfattar den gamla kommunistregimen och de politiska motståndare han anser samarbetade med den. 

Andra bloggar om , ,

Location:Warszawa

4 kommentarer:

Anonym sa...

Det finns många tveksamheter i ditt inlägg som måste bemötas. Det är inte fel att kalla PiS för ett högerparti. I Sverige handlar vänster-höger-skalan om ekonomi, men i många länder handlar det även om värdefrågor, där höger är konservativt och vänster är liberalt. Att vilja ha en stark stat är en typiskt konservativ åsikt. Jämför man dock med t ex svenska socialdemokraterna så framstår PiS mig veterligen egentligen inte särskilt vänster heller i ekonomiska frågor, men här är jag inte helt säker.

PiS är inte ett utpräglat religiöst parti. Det är ett konservativt (och patriotiskt) parti som är positiva till religionen, men frågor som (något omotiverat) normalt anses typiskt religiösa (t ex abort) är inte deras hjärtefrågor, utan det är istället lustration, bekämpande av korruptionen och liknande. I själva verket är många katoliker besvikna på PiS eftersom Kaczynski-bröderna inte ville förändra abortlagen så att det ofödda livet skyddas ännu mer än den gör nu (som den gör i Irland och Malta). Detta ledde till att några i partiet, med talmanen Marek Jurek i spetsen, lämnade PiS och startade ett eget parti. Det är alltså inte sant att PiS vill totalförbjuda abort.

Citatet ur PiS partiprogram som du skräms så mycket av finns i ett sammanhang som handlar om människans värdighet. Det handlar alltså om moralfrågor, som man ju inte kan mäta vetenskapligt. För en sekulär svensk är citatet kanske skrämmande, men för de flesta människor i världen är det helt normalt att moralfrågor har sin grund i religiös tro.
Till saken hör också att katolska kyrkans morallära inte bygger på Bibeln (det står ingenstans i Bibeln att abort ska vara förbjudet) utan på det mänskliga förnuftet, som visserligen kan vara inspirerat av religionen. Det handlar om en naturrättslära som har sin grund i stora tänkare som Aristoteles och Thomas av Aquino.
Jag kan därför bara småle åt dig. Det finns verkligen inget i det citatet att vara rädd för.

Att hävda att PiS vill införa teokrati är ett påstående som man bara kan skratta åt. Jag tror att lät känslorna ta över i det uttalandet ;) En bra idé är att ta reda på vad definitionen av teokrati är. Polen har aldrig varit en teokrati eftersom den politiska och religiösa makten alltid har varit skilda.

Intressant i sammanhanget är att Kaczynski ska ha sagt - jag är inte säker på källan - att han är en elev av den franska revolutionen. Stämmer det att han sagt så är det ännu ett bevis på att PiS inte är ett särskilt religiöst parti enligt polska mått mät. Dock vill han hja de religiösa väljarnas röster.

Jag förundras över att Palikot är ditt val bara för att han har åsikter som du gillar. Oavsett vilka åsikter han har, så är han den politiker som allra mest har bidragit till att sänka den redan låga nivån på den politiska debatten i Polen till absolut bottennivå. Vi talar här om ständiga personangrepp, däribland ett uttalande om att Kaczynski borde skjutas. Det finns ett begrepp i Polen för det som Palikot har ställt till med: "Palikotyzacja polityki", alltså palikotisering av politiken. Kritiken mot Palikot har från första början varit hård både från höger och vänster och hos vanliga människor, men genom att rida på vågen av antiklerikala stämningar så kan han få en del röster. I ett land som Sverige, med mer trevlig politik, hade en person med Palikots uppförande inte haft en chans oavsett vilka åsikter denne haft.

Jag förvånas över att du, som så gärna klagar på PiS populistiska valretorik (knappast något de är ensamma om) så lätt ser förbi Palikots hemska uppförande.

Anonym sa...

Slutligen några ord om regeringspartiet PO. De hoppas vinna valet genom att skrämma med PiS. Minns du Sverigedemokraternas valfilm 2010? Den var hemsk. Den skrämde med muslimer, avhumaniserade dem, gjorde de till något som man ska vara rädd för. Hör och häpna, men PO har nyligen släppt en ännu värre valfilm! I valfilmen framställer PO PiS väljare som de värsta fanatiker och psykopater. Det de gör är att de avhumaniserar omkring 30-40 % av Polens befolkning. Det är sådana stämningar som kan ledda till att galningar tar saken i egna händer. Valfilmen är verkligen fruktansvärd. Här är länken:

http://www.youtube.com/watch?v=0jrhMDAR2EI

Jag hoppas att jag med denna kommentar har gett eventuella läsare en mer nyanserad bild på PiS än vad bloggens författare ger, samtidigt som jag genom mina exempel med Palikot och PO har fått läsarna att förstå att PiS har politiska motståndare som tar till minst sagt kraftig retorik mot PiS.

PiS är inte så hemska som man kan tro om man läser svensk media. Vi 30-40 % av polackerna som tycker att PiS är någorlunda bra - eller åtminstone bättre än PO - är inte dumma i huvudet.

Ha det gott :)

Unknown sa...

Jävlar i min lilla låda vilken lång kommentar!

Nu gällde det ju en text ur svensk media, så det borde ju vara ekonomisk synvinkel som gäller, och där är PiS extremt statskramande. Nästan värre än svenska (s). Å andra sidan så är det ju inte så logiskt i Sverige heller. Vi har ju ett också ett extremkonservativt parti som vill stärka staten på bekostnad av individen, dela ut pengar willy-nilly och som hela tiden talar om den stolta nationen. Men folk envisas ändå att kalla (sd) för extremhöger...

Och att PiS inte är ett religiöst parti... don't make me laugh. Har du läst deras partiprogram? Det är nedlusat med referenser till den katolska kyrkan. Att de sedan inte har en officiell religion gör liksom liten skillnad. Du tycker inte att tea party-rörelsen i USA är religiös heller. Att det finns ännu värre partier gör knappast PiS bra.

"Till saken hör också att katolska kyrkans morallära inte bygger på Bibeln utan på det mänskliga förnuftet"
Pfft. Så alla som inte håller med om kyrkans moral - att homosexualitet är en synd, att in vitro är en synd, att sex är en synd, att kondomer är en synd, att kvinnor inte får har vilka yrken de vill (t.ex. präster), osc in adsurbum - saknar förnuft? Sådant förnuft betackar jag mig för. Det är precis den typen av resonemang från PiS som skrämmer mig - vi är sååå toleranta, så länge du tycker som vi!

Om teokrati... Jag tror inte heller på allvar att det är det de vill införa. Men de vill fan göra att vi som inte är "goda katoliker" känner och jäkligt ovälkomna! Jag skrev en gång att PiS-ledarna officiellt saknar humor, det gäller visst deras stödtrupper också.

"Jag förundras över att Palikot är ditt val bara för att han har åsikter som du gillar"
Jag förundrar mig över att du tycker att det inte är anledning nog att stödja någon. Visst är han kontroversiell, och jag stödjer inte alls allt han säger, men tycker ändå att här är bättre än de flesta andra politiker. Liksom många andra har jag blivit disillusionerad av PO:s brist på politiskt mod. När nu valkampanjen från deras sida mest handlar om hur de skall sätta sprätt på EU-pengar så är det inte så mycket att välja på. Jag gillade t.ex. Korwin-Mikke tidigare, men den här valkampanjen har han verkligen tagit steget ut i knasmarken.

"I valfilmen framställer PO PiS väljare som de värsta fanatiker och psykopater."
Vad gäller valfilmen så är den knappast att jämföra med SDs. Visst visar den idioterna som "försvarade" korset vid presidentpalatset, men jag hoppas att du inte menar att de är representativa för PiS-anhängare. I så fall är partiet än mer skrämmande än jag trodde :) Dessutom vet jag inte om Legias supportrar i allmänhet stödjer PiS. Filmen är en uppmaning för folk att gå och rösta. Texten "De går och röstar. Och du?" förklarar det tydligt. Offerkappan är jäkligt bekväm, och Kaczor är mästare på att använda den.

Anonym sa...

Du använder mycket värdeladdade ord om religion och kyrkans lära: "kyrkan en skrämmande stark ställning", "ännu värre partier", "in adsurbum". Detta visar på att du har starkt antireligiösa åsikter, vilket de flesta Polacker (och de flesta människor i världen) inte har (vilket är bra).

PiS är ett parti som är positivt till den katolska kyrkan, men i själva verket är det skillnad mellan partiprogram och praktisk politik (gäller även PO). Framför allt så är de frågor som anses religiösa (abort, in vitro, m.m.) inte deras hjärtefrågor.

"Jag tror inte heller på allvar att det är det de vill införa."

Varför skrev du det då? Kanske är det som du säger att jag saknar humor, men jag tror faktiskt att de flesta av bloggens läsare inte ser det komiska i den kommentaren. Det såg ut som att det var allvar.

Angående förnuftet: Nej, jag tycker inte att folk som inte håller med kyrkans lära saknar förnuft. Självklart kan två människor vara förnuftiga och ändå ha olika åsikter. Det är därför det finns flera olika moralfilosofiska läror: utilitarism, egoism, pliktetik, dygdetik m.fl.

Angående valfilmen. Självklart är den jämförbar med SDs. Den är i själva verket ännu värre. SD visade en del muslimska kvinnor i heltäckande kläder och en äldre svensk tant. Syftet var att skrämma med muslimer. PO visar en film där folk först ropar "Jaroslaw, Jaroslaw". Sedan fanatiska tanter som slåss och brutala fotbollsupportat. Syftet är tydligt: "Sådana är de, PiS-väljare". SD vill skrämma med muslimer, PO vill skrämma med de som röstar på PiS.

Varken den här typen av valreklam eller Palikots retorik bidrar till ett bättre politiskt klimat i Polen. Och självklart är inte åsikter det enda viktiga. Hur politiker uppför sig är också viktigt.