2008-06-25

CIA-fängelse i Polen?

Att CIA har hemliga fängelser, där tillfångatagna terrorister kan gömmas undan offentligheten, är välkänt vid det här laget. Länge hävdades att ett av de viktigaste låg i Polen. EU och Europrådet kom fram till att det inte fanns några bevis, men däremot starka indicier för att så var fallet. Fängelset, som skall ha legat i norra Polen, i Szymany i Mazury, sägs ha stängts 2005 när bl.a. Washington Post avslöjade dess existens.

I en läsvärd artikel i NY Times i veckan om förhören av tillfångatagna Al Qaida-ledare kommer det upp igen. Polen kallas i artikeln "USA:s 51:a stat" av en CIA-agent. Detta har fått försvarsminister Bogdan Klich att gå i taket: "Oacceptabelt" kallar han uttalandet och förnekar att något hemligt fängelse funnits i Polen. Också en talesman för president Kaczynski förnekar existensen av fängelset.

Jag åkte förbi det påstådda fängelset förra sommaren när jag semestrade i Mazury. Det sägs ha legat inne på en gammal militärbas. När vi körde förbi på vägen påpekade vår guide, som om det var allmänn kunskap, att här låg CIA-fängelset. Från vägen kunde man bara se ett skogsområde, inhägnat bakom nya, höga staket med elaka taggtrådsrullar på toppen. Bakom stängslet fanns ett 5 meter brett röjt område och sedan ytterligare ett stängsel. Samt många övervakningskameror. Vad som än funnits där inne så var det viktigt. Utseendet stod i bjärt kontrast mot andra militärområden i Polen som ofta ger ett rätt slitet yttre intryck.

Dagens ord är więzienie - fängelse.

2 kommentarer:

Anonym sa...

polsk militär sägs ha tränat sina spioner där, men det verkar vara en efterhandskonstruktion, vi älskar USA som ingen annan nation i världen, Bush skulle vinna presidentvalet i Polen...hehe
USA Polens viktigaste alierade, Polen har förstört sina goda relationer med arabstater på grund av Irak kriget, polskt elitförband Grom har deltagit i invasionen av Irak,bla intagit minerade ojleplattformar

Anonym sa...

Du ska veta att CIA flygplaner med fångar har landad fler gånger i Tyskland än i Polen. Men det är klart man ger sig alltid på den svagare.