2008-06-24

SB a Lech Wałęsa

Så kom den då, boken det talats om i veckor. Den om Wałęsa och säkerhetstjänsten, den som ges ut av nationella minnesinstitutet, "SB a Lech Wałęsa. Przyczynek do biografii" (SB och Lech Wałęsa. Bidrag/Tillägg till biografin.) Igår rapporterade tidningarna om kö till IPNs bokhandel, författarna var på TV... och inte så mycket nytt kom till. Ingen verkar ändra uppfattning. De som ser det som ett politiskt motiverat försök att smutskasta Wałęsa vidhåller att uppgifterna i boken inte är sanna/inte visar hela sanningen. Den som redan trodde på teorin om hur Polen såldes ut vid rundabordssamtalen menar att det här är ytterligare ett bevis för den ståndpunkten. Inte förvånade är Tusk och co förespråkare för den förra uppfattningen medan Kaczynskis står för den andra.

I går sa Tusk i TV att han inte höll med om många av slutsaterna i boken. Han menade därtill att "Wałęsa blev agent när han slutade samarbeta med Kaczynski". Dvs när Wałęsa som president sa upp samarbetet med tvillingarna började uppgifterna spridas om att han varit agent.

För en intressant och välskriven post om vad det hela handlar om rekommenderar jag verkligen den här artikeln på engelska. I kommentarerna ser man tydligt hur infekterad frågan är.

Inga kommentarer: