2007-12-26

Nan Goldin

Var på Hasselblad Center och såg utställningen med årets Hasselbladpristagare Nan Goldin. Jag har inte varit särskilt bekant med Goldins bilder innan. I princip har jag hört namnet och sett några bilder på nätet. Men grymt imponerande och gripande är det.

Goldins fotografikonst är för det mesta självbiografisk så till vida att hon dokumenterat sig och de människor som hon levt ibland. Bilderna är oerhört intima och känslofyllda och visar ett liv i samhällets skuggsida, med glädje, sorg, misär, kärlek, sex och allt annat. Det är långt i från den tekniska perfektion man fann förra året i Goldblatts fotografier, men de ibland oskarpa och sneda bilderna bidrar till känslan av närhet och personlighet.
I utställningen ingår bildspelet "A Ballad of Sexual Dependency" och den mycket starka hyllningen till Nans syster, som tog livet av sig 18 år gammal, "Soeurs, saintes et sibylles" med fantastisk musik av bland annat Nick Cave och Leonard Cohen.

Alla som har vägarna förbi Göteborg innan den 10 jan bör gå och se utställningen. Och det gäller särskilt filistern Martin Rex!


Andra bloggar om: , , .

2007-12-21

Man of the Year

För övrigt läser jag att Time har utsett Vladimir Putin till årets person. Passande tycker jag. Johan Norberg jämför det med valet av Adolf Hitler 1938.

Time Magazine has named Vladimir Putin "man of the year", for giving Russia strength and stability under an authoritarian regime.

Well, we have seen that before.
Fast citatet Johan har valt är, tycker jag, klippt på missvisande vis. Det låter som om Time hyllar Hitler, liksom vi skall få uppfattningen att de hyllar Putin. Men citatet från 1938 fortsätter:
What Adolf Hitler & Co. did to the German people in that time left civilized men and women aghast. Civil rights and liberties have disappeared. Opposition to the Nazi regime has become tantamount to suicide or worse. Free speech and free assembly are anachronisms. The reputations of the once-vaunted German centres of learning have vanished. Education has been reduced to a National Socialist catechism.
Person of the Year utses den till som gjort mest för att påverka händelserna under året "for better or for worse". Ingen passar lika bra som Putin, speciellt efter det senaste ryska valet.

Andra bloggar om: , , . Intressant?

Från järnridå till Schengen

Idag vaknade vi upp i ett Polen i Schengen. Från och med idag kan polacker, slovaker, ester, letter och andra från de forna östblocket fritt röra sig i Europa utan passkontroll. På mindre än 20 år har man gått från en järnridå där gränsen mot väst var i det närmaste hermetiskt tillsluten till ett helt öppet Europa där du kan sätta dig i bilen och åka till Portugal utan att någon frågar vart du är på väg.

Det är svårt för oss som inte är uppväxta i det sovjet- kontrollerade Europa att föreställa vilken psykologisk betydelse det här har. Både Angela Merkel och Donald Tusk talar om det historiska ögonblicket när de genemsamt öppnade gränsen mellan Tyskland och Polen. Tusk kallade det för en triumf för friheten, och det är sanning. Visst finns farhågor för att den gränsöverskridande brottsligheten skall öka och att därmed 75% av Österrikarna är emot utvidgningen. Men det är viktigare att idag se hur snabbt transformen från det socialistiska stängda samhället till ett fritt har gått, och vara vaksam mot de krafter som försöker att utnyttja rädslan för det nya för att snärja de friheter som vunnits genom lång kamp.

Samtidigt är det en dag då man bör komma ihåg dem som fortfarande lever utanför de nya gränserna. Rapporterna talar om kaos vid gränsövergångarna mot Ukraina, där kontrollerna skärps. I Vitryssland är man fortfarande kvar under en autokratisk järnhand och i Ryssland ser man ut att gå åt fel håll.

Tyvärr kommer passkontrollen på flygplatserna att vara kvar till mars, så jag får se till att ta med mig passet i morgon ändå.

Dagens ord är granica - gräns.

Andra bloggar om: , , , .

2007-12-19

Polen ut ur Irak

Nu när både utrikesminister Sikorski och hans fru är i Stockholm för att träffa Bildt och annat meddelar Polsk press att regeringen Tusk nu beslutat att Polens uppdrag i Irak avslutas i oktober 2008. Att gå med i "coalition of the willing" var ett av syskonen Kaczyńskis mer impopulära beslut, och ett som aldrig, ens när ankorna stod på höjden av sin popularitet hade något stöd bland polackerna. De flesta tycker helt enkelt att det inte är deras krig. Polen har idag 900 soldater i Irak och 22 polacker har dött i konflikten.

Beslutet öppnar en ny front i konflikten med president Lech Kaczyński som är en stark anhängare till den polska insatsen i Irak. Det ryktas om att presidenten skall vägra skriva under en order att dra hem styrkorna. Idag gick tvillingbrodern Jarosław ut i radio och anklagade Tusk för att ha en "antipresidentiell fixering".

Tusk har för avsikt att en del av de frigjorda styrkorna från Irak skall hjälpa till att stärka upp den polska insatsen i Afghanistan. Jag tycker att det är en vettig prioritering.

Dagens ord är żołnierz - soldat.

2007-12-18

Gas eller el?

Vi har, liksom de flesta polska hem, en gasspis. Gasspisen är ett ypperligt köksföremål. Det blir snabbt varmt, temperaturen ändras snabbt, och vill man stänga av värmen blir det kallt på studs. Ugnen är dock lite kinkigare.

Nåväl. När vi värmer vatten till te eller kaffe gör vi det i en tekittel på spisen. En snygg rostfri kittel med pip och fingeravtryck. Sambon hävdar att det är billigare att värma vattnet på spisen än i en elektrisk kittel. Detta måste ju testas!

Att koka upp en liter rumstempererat vatten på spisen tar 6:30 min = 390 s. För att värma en liter vatten från 20 till 100 grader C behöver man 1000 g×80 K×4.2 J/(g K)= 334 kJ. Den effektiva effekten är alltså Peff = 856 W. Enligt gasmätaren går det åt 35,4 dm3 gas för att värma vattnet. Gasen är gasol, dvs en butan/propan-blandning, men låt oss för enkelhets skull säga att det är ren propan. Propan förbränns enligt formeln

C3H8 + 5 O2 --> CO2 + 5H2O + värme
Det frigjorda värmet vid förbränning är 2044 kJ/mol, vilket motsvarar ca 91 kJ/dm3. Den ”förbrukade” energin är alltså 3,1 MJ. Detta ger en effektivitet på endast 11%.

Motsvarande undersökning med hjälp av vattenkokaren på jobbet, ett monster på 2400 W, ger en uppkoktid på 3:32 min = 212 s. Detta ger en energiåtgång på 508 kJ. Effektiviteten är alltså betydligt högre, 66%.

Men nu var det ju priset som var intressant. Vår gasräkning talar om att gasen kostar 1,344 zł/m3. Det ger en kostnad på 0,048 zł/liter vatten. Elräkningen (som jämfört med den svenska är underbart lättläst) ger 0,1696 zł/kWh. Då en kWh är 3600 kJ ger det 0,024 zł/liter vatten. Det är alltså dubbelt så dyrt att koka vatten på spisen. Man inser dock att det kommer att ta sådär 6 år att spara in pengarna för en ny elkittel. En annan nackdel är att vår lägenhet, som byggdes innan hemelektronikens glada dagar, är utrustad med två 10 A säkringar för hela lägenheten. Det är ett starkt skäl att behålla vår gamla kittel.

Man kan också kuriöst, i dessa växthustider, notera att uppvärmning av en liter vatten ger ett koldioxidutsläpp på 188 gram. Därtill får man som bonus en hel deciliter vatten utspridd i rummet.

Dagens ord är strata czasu – slöseri med tid.

2007-12-14

Byråkrati - en polsk specialitet

Byråkrati är i sanning en polsk specialitet. Enligt världsbankens undersökning "Doing business" har Polen halkat bakåt i listan av de bästa länderna att göra affärer i, där Sverige hamnar rätt bra till. En 74-plats av 178 gör att Polen hamnar bakom alla andra länder i regionen. En förklaring får man om man tittar på de olika delresultaten. På de flesta områden ligger Polen runt plats 40-80, men några områden står ut. Att vara i kontakt med myndigheterna; att starta ett företag, 129; att betala skatt, 125; att få byggnadstillstånd 156. Alltså 156e plats av 178 undersökta länder! Det är värre än i Kongo, landet som ligger sist på listan.

En jämförelse: I Sverige tar det 116 dagar att få ett byggnadstillstånd mot 308 dagar i Polen. För att betala skatten i Polen behöver en företagare lägga ner i genomsnitt 418 timmar på de 41 inbetalningarna medan den svenske företagaren behöver 122 timmar för sina två skatteinbetalningar.

Och jag är inte förvånad... efter 5 månader i landet har jag fortfarande inte lyckats få mitt skattenummer. Lite på grund av egen lättja, men mestadels på grund av att allt tar sådan tid.

Dagens ord är urząd - myndighet.

Andra bloggar om: , , , .

2007-12-13

Krigstillstånd

Idag är det 26 år sedan det polska undantagstillståndet infördes. Den 13 december 1981 infördes hårda restriktioner på det normala livet i Polen som svar på de växande motståndet mot socialiststyret, framförallt från Solidaritet. Myndigheterna, med Wojciech Jaruzelski (bilden) i täten, förbjöd alla oberoende organisationer, införde utegångsförbud, ställde industrier och gruvor under militär kontroll, stängde gränserna och flygplatserna och så vidare. Uppemot hundra personer dödades, främst i sammandrabbningar med den paramilitära ZOMO-kravallpolisen.

Efter kommunismens fall tillsatte en utredning som förklarade att undantagstillståndet stridit mot konstitutionen. Jaruzelski (som bor alldeles i närheten av vår lägenhet) själv hävdar att han bara tänkte på Polens bästa och utfärdade undantags- tillstånd för att undvika en sovjetisk invasion liknande de I Ungern och Tjeckoslovakien. Det är dock en version som motsätts av de flesta historiker.

Gazeta Wyborcza har idag en lång special med bilder och berättelser från tiden för undantagstillståndet. På radio varnade man folk för att inte bli rädda för stridsvagnarna på gatan i dag. Men vill att unga skall se hur det så ut för 26 år sedan. Som den klassiska bilden med en SKOT utanför Kino Moskwa som ironiskt nog visar Apocalypse Now. Såg inga stridsvagnar på väg till jobbet, men får se hur det ser ut i centrum i kväll.

Dagens ord är Stan wojenny som bokstavligen betyder krigstillstånd och som är namnet för undantagstillståndet 1981-83.

Uppdatering: Utanför huset där jag har polska stod ett antal gamla milisfordon parkerade. På Krakowskie Przedmieście stod foton av offren under krigstillståndet. I parken runt hörnet finns en utställning över Polens/Europas öden sedan andra världskriget.

Andra bloggar om: , , , .

2007-12-12

Bekant bild

I Der Spiegel kan man under rubriken Eines Tages se ett urval av Anders Petersens klassiska bilder från Hamburgsyltan Lehmitz. Den som kan sin Tom Waits känner igen bilden nedan.Andra bloggar om: , , .

Tysk-polskt möte

Lyssnade på Studio ett igår om det tysk-polska mötet. Som förväntat var relationerna bättre än under Kaczyński, men sämre kunde det ju knappast varit. Detta har uppmärksammats i tysk(språkig) press; Der Spiegel talar om "uppvärmingsträning" och i NZZ kan man läsa om "ny tysk-polsk harmoni". Gazeta Wyborcza skriver att inga ämnen var "tabu" när Merkel och Tusk möttes.
Samtidigt konstaterade Per Eurenius med viss förvåning, lät det som, att Tusk liksom Kaczor var emot det tyska "fördrivningsmonumentet" i Berlin. Som jag skrivit tidigare så skall man inte tro att bara för att den nya regeringen är mindre konfrontatorisk så kommer den inte att lägga sig platt för väst.

Samtidigt som detta utspelar sig fortsätter det polska utrikespolitiska bråket. Presidenten menar nu att han skall åka och representera Polen vid EUs möten i Lissabon och Bryssel i dagarna. Tusk tycker att Kaczyński kan åka med till Lissabon för undertecknandet av fördraget, men att han (tusk) inte tänker vara någon "assistent" till Kaczor i Bryssel. Problemet ligger i att statschefens roll enligt konstitutionen inte är klart definierad. Sverige skulle t.ex. aldrig överväga att skicka kungen till ett EU-möte. Polens statschef, som är folkvald, har dock vissa politiska uppdrag. Han kan bl.a. lägga in veto mot lagar, ta lagstiftande initiativ och skall vara en partner till regeringen i utrikesfrågor. Det är den sista punkten striden gäller. Tusk och Kaczyński har olika uppfattning om hur mycket makt presidentämbetet skall ha över utrikespolitiken.

Dagens (andra) ord är Niemcy - Tyskland.

Andra bloggar om: , , .

En lösning

Nu när köttfärsskandalen hemma i Svedala verkar sprida sig vill jag bara i all anspråkslöshet föreslå en lösning:Dagens ord är mięso mielone - köttfärs.

Andra bloggar om: , , . Intressant?

2007-12-11

För mycket reklam

I en 900-sidig rapport (som jag inte läst, och inte tänker läsa) kritiserar EU-kommissionen bl.a. Polen för att ha för mycket reklam i TV. Efter Spanien och Italien är Polen det land som visar mest TV-reklam. Enligt EU:s regler får man visa maximalt 12 minuter reklam per timme, alltså 20%. Flera polska kanaler överstiger det värdet.

Enligt Gazeta Wyborcza beror det på att EU räknar även sponsormeddelanden som reklam. Nästan alla program på TV och i radio (i vissa kanaler iaf) är sponsrade. Sponsorn visas i en åtta-sekunders "plansch" före och efter det sponsrade programmet. Enligt polska regler har dessa rutor inte räknats in i reklamtiden. Ett program kan också ha mer än en sponsor, men får inte visa mer än 25 reklamplanscher.

Så, nu gnäller branschen och vill att sponsringen också i fortsättningen skall undantas.

Själv tycker jag att det är konstigt att det finns sådana regler om mängden reklam. Jag trodde att det bara gällde Sveriges avtal med TV4. Om någon ville sända 90% reklam så borde de väl få göra det. Om tittarna inte vill ha reklamen får de väl vända sig nån annan stans. Jag tror att det är en rätt självreglerande funktion. Men EU och politiker har ju aldrig varit särskilt glada i att lita på att folk kan välja själva.

Dagens ord är widz - tittare.

2007-12-10

Julbelysning

I går tändes julbelysningen på Nowy Świat. Nowy Świat (Nya världen) är en av de klassiska gatorna i Warszawa, och en del i Trakt Królewski från kungliga slottet i gamla stan till slottet Wilanow, strax söder om centrum. Längs ligger mest kaféer, restauranger och en del dyrare butiker. Man kan här t.ex. finna det klassiska Blikle som är berömt för sina bakelser.

Sedan ett tag tillbaka är Nowy Świat omgjord till gågata. Under veckorna är buss- och taxitrafik tillåten, men på helgerna är den helt stängd för trafik. Det har gjort att det är en ganska trevlig rutt för en promentad. Tyvärr är man ännu inte klara med renoveringen av Krakowskie Przedmieście som fortsätter Nowy Świat mot gamla stan. Där finns ingen julbelysning och man får snubbla fram över halvfärdiga trottoarer. Men, när man väl tagit sig fram, med ett stopp på en härlig Back-koncert i Heliga Annas kyrka, så möts man av den kitschigaste julgranen på den här sidan Atlanten. Utanför kungliga slottet står ett monster till gran men massor av blinkande lampor och guldfärgade paket. Men, en trevlig promenad var det, och den som har vägarna förbi kan stanna till på Café Plotka för en mycket god och värmande Cappuccino till skön, soft jazz eller elektronika.

Dagens ord är choinka - julgran.

Andra bloggar om: , .

2007-12-07

Ner som en pannkaka

En fråga som många ställer sig just nu är om PiS kommer att gå samma väg som tidigare polska regeringspartier. Alltså, försvinna. Som jag nämnt tidigare har ingen regering någonsin överlevt ett val. Men det är värre än så att förlora ett val i Polen. Många partier trillar ur regeringen, ut ur parlamentet och in i glömska. Så har det i princip gått för SLD som regerade under början av 90-talet och 00-talet. Nu är de en liten del i vänsteralliansen LiD. Solidaritets valaktion regerade och försvann, likaså Arbetarunionen (UP). I senaste valet försvann både Samoobrona och Polska familjeligan (PLR) ur parlamentet efter att regeringsalliansen fallit sönder.

Det tredje allianspartiet, PiS, som blev näst största parti har sedan valet skakats av inre motsättningar. Partiledaren och förre premiärministern Jarosław Kaczyński har av sina tidigare viceordförande Ludwik Dorn, Kazimierz Ujazdowski och Pawel Zalewski anklagats för att styra partiet med järnhand och att det är ett parti där fruktan regerar och ingen kan känna sig säker. I morgon håller partiet kongress och trots att Kaczyński har bjudit in sina motståndare till diskussioner har man inte lyckats komma överens. Kaczyński kommer i morgon med all sannolikhet att omväljas till ordförande, och en del tror att att det kommer att ledas till avhopp där Dorn och de andra möjligen bildar ett nytt parti. I så fall fortsätter trenden.

Dagens ord är strach - fruktan!

Andra bloggar om: , , , . Intressant?

2007-12-04

Bullrigt, dammigt och jobbigt

Sedan tre veckor renoveras korridoren utanför våra labb. Nu håller de på att hamra i väggarna. Något skall väl bort? Gammalt kakel, färg och murbruk... Det dammar en hel del också. Särskilt förra veckan när de slipade spacklet i det gamla omklädningsrummet. Idag kunde jag inte ta mig in på kontoret. Det stod en mobil byggnadställning som effektivt blockerade dörren. Efter lite förhandlande (på mycket knagglig polska) fick jag honom att flytta ställningen en decimeter så att dörren gick att öppna.

Hamrandet börjar långsamt att gå mig på nerverna, men det är inget mot vad våra grannar laserspektroskopisterna tycker om dammet. Där ligger den experimentella verksamheten i princip nere. Damm, linser, femtosekundlaser... ingen bra kombination.

Dagens ord är hałas - buller.

2007-12-03

Mera sportsnack.

När blev det här en sportblogg??? Nå, nu när lottningen till sommarens EM är klar och svenska tidningar som vanligt vet hur Sverige skall vinna får man väl anse att Sverige fick en hyfsad lottning. Inte lätt, Grekland och Spanien är inga stryklag. Jag tror inte vi går vidare. Polen hänger man lite med huvudet över att ha lottats in i samma grupp som Tyskland och Kroatien. Österrike på hemmaplan skall heller inte föraktas. Beenhakker (härligt namn för en fotbollscoach) delar inte den allmänna polska pessimismen* utan säger att "Vi älskar utmaningar"

* Om det finns ett polskt nationaldrag så är det en obändig pessimism. En stark tro på att ingen polack någonsin kan lyckas. Att Polen inte kan vinna. Därav den stora förvåningen när Polen gick vidare till slutspel. Att Polen fick EM 2012. Därav övertygelsen att sagda EM blir ett fiasko. Och trots detta är Polen en inte oäven sportnation. Małysz har dominerat i backhoppning i flera år, herrarna kom tvåa i handbolls-VM i år, volleybollandslaget tog silver förra året i VM och i höstas följde hela nationen damerna som tyvärr inte lyckade försvara sina två raka EM-guld.

Dagens ord är grupa śmierci - dödens grupp, som i EM väl får sägas vara grupp C med stackats Rumänien tillsammans med Italien, Frankrike och Holland.

Andra bloggar om: , , , .

2007-11-30

Inrikes bråk om utrikes politik

Det börjar bli löjligt nu! Varje vecka kommer nya rubriker om nya bråk mellan regeringen och presidenten. Den här gången gäller det utrikespolitiken.

Under Kaczyńskis ledde Polen en synnerligen konfrontatorisk utrikespolitik mot såväl Tyskland som Ryssland. Tusk har föresatt sig att ändra på den bilden och gick i dagarna ut med att Polen släpper på blockaden mot Rysslands inträde i OECD.* Det skedde uppenbarligen utan att presidenten först informerats. Enligt konstitutionen skall presidenten konsulteras av regeringen i utrikespolitiska frågor. Medan Tusk menar att regeringen sköter utrikespolitiken medan presidenten "representerar Polen" har Lech Kaczyński hotat att ta saken till författningsdomstolen för att den skall avgöra vilket ansvar presidenten har över försvars- och utrikesfrågor.

Och igår rasade presidentens talesman Kaminski över att utrikesminister Sikorski inte kommit till ett möte om utrikespolitiken. Det visade sig att Sikorski varit Annapolis, liksom vår egen Bildt, och att han därefter var på möte med regeringen för att diskutera budgeten. Sikorski hävdar att hans medarbetare meddelade presidenten detta och att han själv när han kom tillbaka från USA föreslog att mötet skulle flyttas till en annan tid. Det fick förre utrikesministern och numera chefen för presidentens kansli, Anna Fotyga, att i radio uttrycka att "Sikorski bör veta sin plats", och att "Sikorski dikterar inte presidentens möten". På AntyRadio drev de med Fotyga att hon tyckte att Sikorski tog för allvarligt på utrikespolitiken.

Dagens ord är minister spraw zagranicznych som betyder utrikesminister

* Tajmingen kan ju ses som lite underlig nu när Ryssland är på väg mot ett val som ser mindre än demokratiskt ut. Sedan är ju inte det det största problemet Ryssland har med Polen (och vice versa). Att Polen blockerar EUs handelsavtal med Ryssland som svar på den ryska blockaden av polskt kött är en allvarligare fråga. Förhoppningen är väl att en hand i OECD-frågan skall hjälpa till att lösa den knuten.

Andra bloggar om: , , .

2007-11-26

Castro-nouveau

I fredags höll nye premiärministern Tusk sitt linjetal, eller exposé som han kallade det, i parlamentet - i över tre timmar! Den vanligaste reaktionen på talet verkar ha varit ... zZz.
Vem tror han att han är? En ny Castro? är en kommentar jag sett och hört på flera ställen.

Nu får man väl säga att innehållsmässigt var talet inte särskilt Castro-likt. Tusk lyckades med att inte säga något alls. Typ. Enligt Gazeta Wyborcza använda han ordet "förtroende" 44 gånger, men verkade inte lyckas framföra något tydligt budskap.

Dagens ord är śmiertelnie nudny - dödligt tråkigt.

2007-11-25

En polsk bröllopfests anatomi

Mat, musik, vodka, mat, mat, dans, mat, vodka, dans, dans, mat, vodka, mat, dans, vodka, vodka, lekar, mat, dans, dans, vodka, dans, soluppgång... Av naturliga skäl är jag lite trött idag.

Själva bröllopet är naturligtvis i kyrkan. En dryg timme i iskall kyrka kan få även den mest troende att önska att prästen skulle skynda på lite. För att inte tala om vad en stackars hedning tycker...

Nåväl, bröllopsfesten börjar med att man sjunger Sto lat och skålar för brudparet (i bubbel!). Sedan börjar en orgie i mat. Massor av mat, nedsköljd med frikostiga mängder juice och vodka (i separata glas mind you. Inga groggar här inte!) Ganska snart spelar orkestern upp och den första dansen går till brudparet. Sedan dansas det och efter ett tag är det dags för nästa rätt. Man sätter sig, äter, dricker lite till. Sjunger Sto lat. Sedan dansas det igen. Polacker är ett dansande folk! Närhelst en orkester spelar upp kan man vara säker på att en polack är först på dansgolvet.

Efter midnatt är det dags för lite lekar för att bestämma vilka som är de nästa som skall gifta sig. Exakt hur lekarna går till varierar, det beror på orkestern som agerar lekledare, men det involverar kastande av brudens slöja och brudgummens fluga (eller vad som finns). Den som fångar blir nästa brud(gum). Sedan kan man även betala för att få dansa med bruden/brudgummen. 10 zł kostade det, och då fick man dansa tills nästa person betalade... alltså ca 15 sekunder.

Man fortsätter att alternera mellan dans och mat fram till långt in på natten. Jag gillar det upplägget. Man rör sig lite och skakar fram lite mer plats för nästa rätt. Och det blir rätt många rätter. Om inte minnet sviker (och det finns viss risk ;) så såg gårdagens meny ut ungefär så här: Soppa (flaczki eller rosół), Biff med potatisgratäng och sallad, kall buffé, kaffe och chokladsötsaker, citronsorbet med hallon, helstekt spädgris, påfyllning av den kalla buffén inkl. biff tartar, bröllopstårtan.

Det hela pågår framåt morgonen. Vi var hemma strax efter sex. Det är väl inte riktigt vid soluppgången, men bara på grund av årstiden.

Dagen ord är wesele - bröllopsfest, till skillnad från ślub som är själva bröllopsceremonin.

Andra bloggar om: , , .

2007-11-22

EM-snack

Det är mycket tal om EM i Polen nu. Naturligtvis för att Polen som första land kvalificerade sig för nästa års slutspel i Österrike/Schweiz efter en mycket framgångsrik kvalserie. Det är första gången som Polen deltar i ett EM-slutspel. I går avslutade de rödvita med att spela oavgjort med Serbien efter två riktigt snygga mål. Holländske Leo Beenhakker har fått sitt kontrakt förlängt. Men allt är inte glädje. "Euro bez Polaków" (Euro utan polacker) ropade löpsedlarna från Gazeta Wyborcza igår när det visade sig att Polen bara tilldelats 3300 biljetter till slutspelet. Fler biljetter skall dock gå att köpa genom polska fotbollsförbundet.

Också omtalat är förberedelserna inför Euro 2012 i Polen och Ukraina. Med sedvanlig polsk fatalism är förväntningarna låga och de flesta verkar tro på ett monumentalt fiasko, åtminstone organisatoriskt. Man har nu beslutat att bygga en ny nationalstadion för Euro2012 brevid tioårsjubleumsstadion, som till nyligen var plats för Europas största bazarområde. Stadion skall ha 55000-platser och stå klar 2011 om planerna håller. Man vill dessutom bygga en andra tunnelbanelinje som skall knyta samman stadion med centrum. Med tanke på att det tog 60 år att bygga den första linjen kanske man bör skynda på. Även vägnätet behöver en rejäl upprustning. Man har dragit igång ett ambitiöst projekt för att rusta upp vägnätet, men det är dyrt och tar tid. Euro funkar dock som en bra katalysator för något som ändå var nödvändigt.

Men, nu är det mesta om sporten och man gör redan jämförelser med -74 och -82 då Polen kom trea i VM.

Dagens ord är piłka nożna - fotboll.

Andra bloggar om: , , .

2007-11-21

Hemligt arkiv behöver skyddas från regeringen

Ett nytt bråk (surprise!) har blåst upp mellan den nya regeringen och den gamla, inklusive president Kaczyński. Under de sista dagarna innan den nya regeringen svors in flyttades en stor mängd hemliga dokument som tillhört den numera nedlagda militära underrättelsetjänsten (Wojskowe Służby Informacyjne, WSI) flyttats från WSI:s högkvarter till Nationella säkerhetskontorets (Biuro Bezpieczeństwa Narodowego, BBN) lokaler. WSI var verksam från 1991, då den gamla "militära interna tjänsten" omformades, tills den lades 2006 av Kaczyński som menade att den var "genomsållad av kommunister". WSI avvecklades under överinseende av Marcierewicz (som Radek Sikorski haft fighter med). Dokumenten från WSI:s arkiv flyttades ända in till den gamla regeringens sista timmar. Det intressanta med flytten är förstås att WSI-kontoret på Försvarsdepartementet är underställt regeringen medan BBN, där dokumenten nu finns är direkt underställt presidenten. Den nye chefen för WSI-verifikationskommittén Jan Olszewski, f.d. premiärminister och rådgivare i rättsfrågor till Lech Kaczyński, menade att säkerheten för dokumenten, efter Marcierewicz avgång, inte längre kunde garanteras och att flytten var för att skydda nationens säkerhet.

Regeringen menar att dokumenten, som innehåller mycket känsliga uppgifter kan komma att utnyttjas för politiska ändamål. Nye premiärministern Tusk har beslutat att ersätta de 12 medlemmar av verifikationskommittén regeringen utser. De övriga tolv utses av presidenten. Därtill har ställföreträdande chefen, Kowalski, för kontraspionaget som sitter i samma lokaler som WSI-dokumenten (var i) fått gå. Kowalski har styrt interimistiskt sedan Marcierewicz avgång.

På något sätt känns det lite underligt att de hemliga dokumenten behöver skyddas under den nya regeringen, men var säkra under den gamla. Framförallt att de behöver skyddas av en president som använt oavslöjade hemliga uppgifter för att försöka hindra både utrikesministern och justitieministern från att anta sina positioner. Jag tror att vi kan se fram emot ett minst sagt ansträngt samarbete mellan regeringen och presidenten.

Dagens ord är przenieść som betyder att flytta (något) till en annan plats.

Andra bloggar om: , .

2007-11-19

E.S.T. i Warszawa

I går var vi på något av det coolaste man kan hitta inom musik: Esbjörn Svensson Trio, eller E.S.T. som de nu föredrar att kalla sig, spelade i Warszawa. Spelningen var briljant, med softa balladstycken uppbyggda kring Svenssons solopiano och hårt svängande cresendon. Riktig humor blir det när Berglund leker med sin distade kontrbas och bjuder på lite Hendrixinspirerat spel samtidigt som Öström flikar in bara ett par rocktakter innan jazzrytmen är tillbaka.

Lokalen, Fabryka Trzciny, är en gammal marmelad- och senare gummifabrik som byggt som till kulturcenter i stadsdelen Praga.Praga är den delen av Warszawa som ligger öster om Wisła. Den besparades mycket av den förstörelse som drabbade den västra delen av staden under kriget. Mycket av byggnaderna är därför kvar sen förkrigstiden och det finns inte lika mycket kommunistgrå lägenhetskomplex. Stora delar av Polanskis film Pianisten spelades in i Praga, trots att den utspelade sig i och omkring det gamla gettot som låg i centrum (alltså väster om floden). Praga har länge setts, och ses till viss del fortfarande, som den "sämre" delen av stan. Framförallt av de som inte bor där. På senare tid har Praga börjat byggs upp, och nu är det ett tillhåll för den hippa kultureliten. En artikel i Huvudstadsbladet beskriver väl utvecklingen i Praga, med ett bra bildspel som bonus.I alla fall är Trzciny en cool plats för konserter, men schysst bar framför de gamla proppskåpen som fortfarande hänger kvar på väggarna. Runt den gamla pannan sitter folk tillbakalutade i moderna, men ack så obekväma, fåtöljer och i de öppna proppskåken sitter 160 Amp-säkringarna fortfarande kvar.Koncerthallen, under det välvda originaltaket i trä har riktigt bra akustik och atmosfären passar utmärkt till E.S.T.s coola jazz.

Warszawa har för övrigt en livfull jazz-scen, och polsk jazz har lång, stolt tradition.

Dagens ord är brawa som betyder applåd.

Andra bloggar om: , , .

2007-11-16

President på tvären

Så har då den nya regeringen svurits in inför president Lech Kaczyński. Donald Tusk fick den regering han ville, trots knorr från presidenten och PiS. Det mesta bråket gäller utrikesminister Radek Sikorski som var försvarsminister under Jarosław Kaczyński fram till sin avgång i februari efter stridigheter med premiärministern om bl.a. det amerikanska missilförsvaret och den militära underrättelsetjänsten hoppade av till PO strax innan valet.

President Kaczyński har motsatt sig Sikorski som utrikesminister eftersom han hävdar att den militära underrättelsetjänsten (SKW) har hemliga uppgifter som skulle visa att det skulle vara farligt för Polens intressen. Han har dock inte avslöjat vad. Nu har förre chefen för SKW Antoni Macierewicz, numera parlamentsledamot för PiS och med vilken Sikorski hade frekventa stridigheter med då Sikorski som försvarminister var Macierewicz chef, lagt fram ett yrkande att Sikorski bröt mot lagen när han som försvarsminister avslöjade hemligstämplade uppgifter. Sikorski å sin sida menar att Macierewicz är ute efter hämnd för att han "ofta förlöjligat Marcierewicz pseudoinformation att norra Afghanistan skulle stå under rysk kontroll". Sikorski tillade även "Marcierewicz inkompetens är ingen statshemlighet."

Att Sikorski nu ändå blir minister måste ses som ett bakslag för presidenten. Många tror dock att presidenten även i fortsättningen kommer att ställa till bekymmer för regeringen. En diplomat citeras i International Herald Tribune

Polish diplomats said Wednesday that Kaczynski could still cause trouble for Tusk and Sikorski. "Wait until Sikorski starts to nominate ambassadors," one diplomat said. "Kaczynski will try and stop those too."
Presidenten har även lovat att använda sitt veto för att försvara "Polens intressen", något han inte gjorde en enda gång under sin brors styre (surprise!).

Jag tycker mer och mer tvillingarna Kaczyński uppför sig som små barn och använder sina politiska plattformar för att föra sina personliga vendettor. Anklagelserna från den tidigare oppositionen att säkerhetstjänsterna användes för politiska syften verkar allt trovärdigare.

Dagens ord är dzicinny - barnslig.

2007-11-12

Cykelvänligt

Enligt Wired har Virgin satt ihop en lista över de mest cykelvänliga städerna. Utefter fem kriterier, fem "E",

1. Engineering (bike parking, designated lanes, etc.)
2. Encouragement (events and campaigns)
3. Evaluation and Planning (ongoing political bodies that make changes to existing laws and plan for the future)
4. Education (bike maps and awareness campaigns)
5. Enforcement (making motorists heel),
har man bedömt hur bra städerna är för cyklister. Föga förvånade ligger Amsterdam högst på listan, och föga förvånade finns Warszawa inte med på den.

Dagens ord är rower - cykel.

Polska verb

Polska verb är djävulens påfund! Den senaste vecka har vi tragglat verb på polskakursen. Det kräver ett visst mått av tålamod. Inte nog med att verben naturligtvis är personböjda (låt oss ta verbet jechać - åka - som exempel); Jag åker - jadę, du - jedziesz, han/hon - jedzie, vi - jedziemy, ni - jedziecie, de - jadą. Men visst, det känner vi igen från tyskan.

Värre är det med aspekter. Man måste välja mellan två former beroende på om handlingen är avslutad eller pågående; om det var en upprepad handling eller en enstaka händelse. De två formerna kan naturligtvis ha helt skiljda personböjningar. Det här är svårast när det gäller tempusformer. T.ex. kan det avslutade verbets presensform användas för att uttrycka futurum.

Fast det verkliga eldprovet kommer med det diaboliska påfundet att lägga till prefix till verben för att ge dem annan innebörd. Återigen, låt oss exemplifiera med jechać*:

  • dojechać - komma till, nå; åka mot
  • najechać - köra på
  • odjechać - åka iväg; lämna
  • pojechać - åka någonstans (till skillnad mot att bara åka)
  • podjechać - köra upp mot; köra runt; köra uppför (berg)
  • przyjechać - anlända
  • wjechać - köra in; åka upp (med hiss)
  • wyjechać - åka iväg; avresa
  • zjechać - åka nedför (berg); "pull over"
  • zajechać - komma fram till; stanna till
Vissa ord verkar betyda exakt samma sak men mellan de olika orden finns gradskillnader som man som utlänning omöjligen kan känna. Lite sympati, tack!

* Naturligtvis bara ett kort urval av betydelser. Ett exempel från mitt polsk-engelska lexikon:
zaj|echać pf - zaj|eżdżać impf (zajadę - zajeżdżam)
I vi
1.
(przyjechać) to arrive; to reach vt; zajechał do domu w nocy he arrived a. reached home at night; zajechała taksówką na dworzec she arrived at the station in a taxi
2. (podjechać) to pull up; samochód zajechał przed dom/hotel the car pulled up in front of the house/hotel
3. (wstąpić) to stop off; zajechać do kuzynów to stop off at one's cousins'; na noc zajechali do hotelu they stopped at a hotel for the night
4. (zablokować) zajechać komuś drogę to cut in on sb
II v imp. pot. (cuchnąć) to stink, to reek; zajechało od niego wódą he reeked of vodka; od obory zajechało gnojówką there was a stench of manure coming from the barn
- kłamstwem i oszustwem daleko w życiu nie zajedziesz pot. lies and fraud won't take you far
Andra bloggar om: , , .

Ny regering

Idag (eller igår ser jag) har Polen firat självständighetsdagen med stängda affärer och en tämligen obegriplig minnesceremoni över offren i Katyn. De stängda affärerna är resultatet av en lag instiftad av förra regeringen som i princip förbjuder anställda att jobba idag och tio andra helgdagar. Ägarna själva kan hålla öppet, men inga anställda får hjälpa till, de skall jäklarimig fira nationaldag. Och nu tycker Solidaritet att det är en så bra idé att de vill införa den på alla söndagar. Jag som hann tröttna på Ladenschluss när jag bodde i Tyskland.

I fredags meddelades det att Donald Tusk som väntat utsetts till ny premiärminister i Polen. Sällan har en president sett mindre glad ut än president Kaczyński när han tvingades acceptera premiärminister Kaczyński tidigare i veckan. Tusk har nu två veckor på sig att bilda en regering som kan få parlamentets stöd, men redan i lördags presenterades den väntade koalitionen mellan PO och PSL. Som väntat får PSL ta hand om bl.a. jordbrukdepartementet. Bland intressanta nya ministrar ses nytillskottet, förre försvarsministern, Radosław Sikorski som utrikesminister. (Farbror är mycket nöjd, liksom Carl Bildt.). President Kaczyński har dock hävdat att han sitter på hemlig information som visar att Sikorski inte skulle få inneha en sådan position, vilket verkar lite underligt med tanke på positionen Radek hade i tvillingbror Kaczyńskis regering. Tusk avfärdar det hela som att Kaczor har personliga problem med Sikorski. Dock finns det vitt spridda rykten att Radek arbetat som agent för antingen brittisk eller amerikansk underrättelsetjänst.

Allt är dock inte frid och fröjd för Tusk; presidenten kan nämligen lägga in sitt veto mot lagförslag. Om så sker måste förslaget återigen röstas igenom i sejmen med 3/5 majoritet. Det har inte PO och PSL utan måste i så fall förlita sig på stöd från avhoppare från PiS eller vänsterblocket LiD. Presidenten har lovat att lägga in veto mot "liberala" idéer såsom platt skatt.

Men, förhoppningsvis kan man kanske se fram emot Polen fungerande som ett "normalt" land ett tag efter en par tragikomiska år med ankorna.

Dagens ord är niepodległość - självständighet.

Uppdatering: En lista på de troliga ministrarna finns här.

2007-11-09

En språkfråga

Efter en knapp vecka i den vackra regionen Jura Krakowsko-Częstochowska är jag tillbaka i Warszawa. Då syftet med vistelsen var en internationell workshop om kemiska och biokemiska sensorer såg vi inte så mycket av de storslagna kalkstensklipporna (en klätterresa planeras till våren) och de många slottsruinerna.

Under workshopen, vars officiella språk givetvis var engelska, presenterades många intressanta resultat och idéer tillsammans med en del mindre intressanta. Ett mindre antal föredrag hölls dock på så bristfällig engelska att det var i det närmaste omöjligt att upprätthålla intresse för presentationen. Dessa delegater var också mer eller mindre utestängda från de informella diskussioner som brukar vara den stora behållningen av liknande möten.

Frågan, som annonserades i rubriken, går därför till Per-Åke Lindblom och de andra i organisationen Språkförsvaret liksom till övriga intresserade i ämnet är; När skall en svensk student/doktorand/forskare lära sig att inte bara presentera utan också diskutera vetenskap på engelska?

Språkförsvaret ägnar en massa tid åt att debattera engelskan menliga inflytande på undervisning, kultur och så vidare. Man är starkt kritiska till universitetkanslerns Anders Flodströms mål att engelska skall vara ett huvudspråk vid svenska universitet. Man undviker dock att svara på frågan när svenska forskare skall öva in den engelska språkfärdighet som är nödvändig för att kunna aktivt delta utan att hamna i underläge vetenskapliga diskussioner i internationella sammanhang.

Dagens polska ord är biegłość - färdighet.

Andra bloggar om: , , .

2007-11-01

Alla helgons dag

Idag förvandlas alla Polens kyrkogårdar till hav av blommor och lyktor. Det är alla helgons dag. Liksom i Sverige, när man inte firar Halloween med pumpor och maskerad, är det en dag då man skall tänka på sina döda vänner och släktingar och besöka gravar. Och det gör man, till den milda grad att man i radio meddelade att huvudvägen norrut från Warszawa är helt igenkorkad. En av de största kyrkogårdarna ligger där och trafiken dit har orsakat ett sällan skådat kaos. Vi har kyrkogården lite närmare och kunde gå dit men fick ändå stå i kö för att kunna ta oss in genom grindarna.Blomdekorationerna spänner från några enstaka liljor till överdådiga kreationer som helt gömmer gravvårdarna. Och ljus... vissa gravar har ett par gravlyktor, andra brinner med tiotals. Trängseln hos blomsterförsäljarna är enorm, och i varuhusen står pall efter pall med lyktor.

Ett nytt besök blir det ikväll när mörkret fallit och tusentals ljus lyser. Det är en riktigt stämningsfull syn.

Dagens ord är Wszystkich Świętych - Alla helgons dag.

2007-10-30

Korta notiser från Göteborg

Efter en vecka i Göteborg är jag nu tillbaka i Warszawa. Syftet var dels arbete, dels universitetets promovering. Den som vill se mig i hatt (ett unikt tillfälle) kan besöka picasa. Nedan följer några korta notiser som aldrig blev egna blogginlägg.

  • Promovering kräver en del tålamod. Särskilt om man är promovend. Det innebär att sitta och lyssna i nästan tre timmar på tråkiga tal och folk som garrar på latin. Därtill sitter man på scenen, så somna är inte att rekommendera. Middagen var dock mycket trevlig med god mat.
  • Lyckades inte vinna Paddington's pubquiz, men fick läxat upp James om antalet planeter med månar (Pluto är inte en av dem). Insåg dessutom att de flesta inte vet vad F=ma står för. Jag trodde faktiskt det var allmän kunskap.
  • Att det är kallt, regnigt och blåsigt gör ingenting när Blåvitt tar SM-guld. Stämningen bland de 41000 på Ullevi var fantastisk. Det var första gången på säkert 15 år som jag var i väg på fotboll.
  • Säve, eller Göteborg City Airport som de nu kallar sig, är en u-lands-flygplats. Planet till Warszawa var mer än två timmar försenat. "..." är en sammanfattning av den information som gavs. Jag fick reda på det genom att sambon ringde och frågade om jag visste att planet ännu inte lyft från Warszawa pga dimma. En del uthålliga människor som nog trodde att planet kommer när som helst stod i två timmar köandes för att komma ombord först.
Här har inte så mycket förändrats. Men uppdateringar kommer allteftersom...

Dagens ord är mgła som betyder dimma.

2007-10-25

Att vara eller inte vara - debatten om Gud

Jag har hållit mig utanför den aktuella ateistiska debatten helt enkelt av det skälet att jag finner debattörerna förutsägbart tråkiga. I den ena ringhörnan står kända ateister som Richard Dawkins, Christopher Hitchens m.fl. samt deras stödtrupper. I den andra ringhörnan diverse teister (får man väl kalla dem) som med olika nivå av sofistikering hävdar att ateisterna inte beaktat vad X säger om Y eller liknande.

Kännetecknande för den första gruppen är att den de senaste åren har höjt rösten och i ett flertal böcker attackerat den nyreligiösa trend som vi sett. Med utgångspunkt i ett rationellt resonemang visar de att det med största sannolikhet inte finns någon gud och att tron på denne därför är en form av meninglös tankeexercis i bästa fall och ett facistiskt maktmedel i sämsta fall. Efter att ha nyligen läst ut Hitchens "God is not great" och läst en hel del om Dawkins senaste så måste jag säga att böckerna har ett visst underhållsvärde, Hitchens är en skicklig skribent med vass penna, men i slutändan blir det ändå tjatigt och man får en känsla av meningslöshet. Böckerna i den här genren kommer knappast att övertyga någon troende om att de har fel. Målgruppen, andra ateister, behöver inte övertygas. Syftet verkar snarare vara en mer välskriven form av de självgratulerande argument man finner hos många "ateistbloggare", en sorts ryggdunkande "in-your-face"-mentalitet som blir rätt tröttsam i längden. De flesta av de högljutt ateistiska bloggarna finner jag oerhört trista och nästan lika irriterande som de högljutt religösa. Böckerna är bättre, kanske för att de kommer in färre portioner och med en mer eftertanke. Jag tror dock att de här böckerna vunnit på en mer resonerande och mindre pugilistisk ton.

Den andra gruppen har antingen en fundamentalistisk (till olika grad) inställning att den intervenerande guden är en realitet och att man därför måste följa dennes evangelium för att försäkra sig om en plats i paradiset, eller en mer teologisk inställning där teologin och religionen i sig står i centrum och gud har förpassats till baksätet. Två nyliga artiklar i DN och GP passar in den senare fraktionen. Man diskuterar religionens plats i samhället, i debatten, dess förtjänster och dess eventuella baksidor. Man anklagar dessutom gärna de ateistiska böckerna för att vara ytliga och dess författare för att vara okunniga om religionen och teologins senaste rön (som dock ofta är rätt gamla). Man slår knut på sig själva för att hålla diskussionen på en filosofisk nivå utan att beröra frågan huruvida gud faktiskt existerar eller ej.

Det är här debatten brakar ihop och blir meningslös. Dawkins och co. argumenterar för att gud inte finns och att vi skulle göra bättre i att kasta av oss den vanföreställningens ok och ta oss an världen med öppet sinne och ogrumlade ögon. Teologerna å sin sida tar guds existens som given och försöker lyfta fram religionens förtjänster och visa på vilket kallt och farligt samhälle den ateistiska världsbilden tvingar fram. De två grupperna argumenterar högljutt mot varandra om helt olika saker. Det gör helt enkelt för en tråkig debatt.

För egen del går gränser för mitt engagemang i debatten där religionen ställer världsliga krav på andra. Jag tycker själv att det är mycket underligt att en del kan kombinerar en vetenskaplig syn på världen med en ganska dogmatisk gudstro, men jag ser ingen poäng i att debattera någons tro. Vad som däremot finns en stark anledning att debattera är religion och religionernas världsliga anspråk.

Dagens ord är Bóg, det polska ordet för Gud.

Andra bloggar om: , .

2007-10-22

Allt förändras - allt är likadant

Tidningarna är nu fulla med rapporter om det polska valresultatet. Det blev ett bra valresultat, mindre ankor, mindre extremister och mindre idioter. Den nye premiärministern blir Donald Tusk och han beskrivs i svenska medier som högerliberal, liksom den avgående Kaczynski. Man skall dock vara försiktig med att placera in polska partier på den svenska politiska skalan. Efter att gått igenom ett halv sekel av socialism skyr polackerna det och det blir följaktligen trängre på högerkanten. Men många av "högerpartierna" är mer än glada i att dela ut pengar hit och dit och lova guld och gröna skogar och bestämma vad som är moraliskt och inte. Det rör sig om en blandning av företagsamhet, värdekonservatism och socialism uppblandat med i vissa fall lätt stalinistiska tendenser.

Man skall också vara försiktig med att säga att valet av Tusk var ett val i endera eller andra riktningen för Polen. Det polackerna valde var framförallt inte Kaczynski. Donald Tusk har inte framfört någon tydlig politisk riktning annat än att han vill göra Polen "bättre". Man skall heller inte ha för stora förhoppningar inom EU att Polen skall foga sig och bli ett snällt, tyst, lydande land som gör vad de stora säger. Polen ser sig själva som ett stort land, och ett land som i hundratals år haft rätten till uppror mot monarken inskrivet i lagarna kommer inte att snällt tiga stilla. Det man kanske kan vänta sig är ett visst mått av professionalism och mindre xenofobi än den nuvarande politiken. En släkting på utrikesdepartementet hävdar bestämt att hans sko skulle vara en bättre minister än Anna Fotyga.

Själv valde jag att lämna landet för GUs doktorspromovering och tillbringade lördagen i frack och löjlig hatt. En vecka blir det i Götet innan jag återvänder till kontinenten... Det är lite roligt att se på svensk TV hur alla plötsligt blivit experter på Polen och uttalar sig tvärsäkert om landet som de annars knappt visste fanns.

Dagens ord är rząd som betyder regering.

Andra bloggar om: , , .

2007-10-17

Kortsiktiga ludditer

Kan någon förklara för mig varför miljöpartister är sådana bakåtsträvande gnällspikar? Hörde på radio hur miljöpartiet i Skåne motsätter sig att man bygger ESS-anläggningen utanför Lund. ESS kan komma att bli en av de viktigaste forskningsanläggningarna i världen och skulle kunna bli ett stort lyft för Sverige som vetenskapsnation. Men nej då, den förbrukar energi, och så är det kvicksilver i den. Näpps. Inte hos oss! "Yes-but-not-in-my-backyard-people" som en kanadensisk vän kallade dem.

Det är teknik, forskning och utveckling som gjort att vi kan leva 6 miljarder människor på planeten utan att svälta ihjäl. Det är teknik, forskning och utveckling som kommer att hjälpa oss att klara av även framtidens utmaningar, med ökande befolkning, global uppvärmning o.s.v. Visst, tekniken har satt oss i den situation vi är nu, men jag tror ändå att ganska få varit villiga att gå tillbaka till en tid före modern teknik (säg 1600-talet) med all vad det innebar av umbäranden.

Ett parti som säger sig ha en miljöprofil borde omfamna forskning istället för att vilja backa oss in i framtiden med rosafärgade visioner om den noble vilden.

Dagens ord är środowisko som betyder miljö.

Andra bloggar om: , , , .

2007-10-16

Religion och ateism i Polen

Nu när man läser i pressen om Radio Maryja och dess inflytande på politiken i ett land där religionen är allestädes närvarande kan man fråga sig om den nuvarande vågen av ateism i bl.a. USA och Sverige satt några spår här. Jo, lite, kan man väl säga. Ett exempel är att Richard Dawkins senaste bok The God Delusion i polsk översättning, Bóg urojony, tog sig in på Empiks bästsäljarlista. Jag tror att den till slut nådde upp till nummer 4. När chefen skulle köpa den var den utsåld.
Man får också en känsla att många, framförallt unga, är trötta på religionens sätt att lägga sig i allting. Man är irriterad på politiker som hela tiden framhåller sin tro. Det är kanske inte så mycket ett brott med tron, men det är definitivt ett brott med religionen. Visst, man går fortfarande i kyrkan vid högtider, bröllop osv, men man låter inte kyrkan styra livet. Det här kan ju naturligtvis också vara en skillnad mellan landet och staden. Jag har också förstått att det numera är vanligare än för några år sedan att folk faktiskt erkänner sig som icke-troende.

Det vore i så fall på tiden.

Lokal Nobelpristagare

Det, i min mening, minst intressanta Nobelpriset (och, som det är kutym att påpeka, inte ett av de "riktiga" Nobelprisen) annonserades igår. Det hade gått mig helt förbi om det inte varit så att man gjorde stor fanfar av det vid Uniwersytet Warszawski, som ju är alma mater för en av pristagarna, Leonid Hurwicz. Låt vara att han är ryss, 90 år och tog examen 1938, men idag är han polack! Åtminstone här.

Dagens ord är gospodarka - ekonomi.

2007-10-15

Det drar ihop sig mot val

I fredags hölls den stora debatten mellan reagerande premiärministern Jarosław Kaczyński från PiS och främste utmanaren Donald Tusk från PO. Det var en TV-debatt som påminde om en spel-show med publik som högljutt hejade på sin kandidat och buade på motståndaren. Enligt alla rapporter gjorde Tusk bättre ifrån sig och Kaczyński såg märkbart pressad ut ibland. Men frågan är om det spelar någon roll. Kaczyński har en stabil bas, framförallt på landsbygden, som köper hans budskap om korruptionsbekämpning, nationalism och värdekonservatism.

Bland folk med högre utbildning finns det knappt någon som vill ta i Kaczyńskis med tång. Problemet är att det inte finns någon vettig opposition. PO har ingen profil över huvud taget, annat än att de inte är Kaczyński. Ingen vet riktigt vilken politik de vill föra och Tusk sitter och bjuder in PiS till en koalition. Helt klart finns många vilsna väljare just nu och det är ingen högoddsare att gissa på ett lågt valdeltagande. Något som kan spela Kaczyński i händerna om han återigen lyckas mobilisera sina stödtrupper. Som tur är har ju fader Rydczyk åkt på ett par törnar på sistone. Men det är allt tydligare att Polen är ett delat land där landsbygden och folk i städerna har helt olika prioriteringar. Och med tanke på tvillingarnas buffliga utrikespolitik så är det många i Europa som håller tummarna för Tusk nu.

Kaczyński åkte på några törnar nu i duellen, och PO har också släppt en rapport som sägs visa att PiS varit med och skott sig på fastighetsaffärer när statliga egendomar reades ut. Men trots allt verkar Kaczyński behålla en knapp ledning.

Nu är det också officiellt att Polens nuvarande ledare saknar humor. Om det inte var nog med potatisbråket förra året så har man nu mycket upprört reagerat mot ett ksämt som sprids med e-post bland Polens unga. "Anti-demokratiskt" och "Någon måste stå till svars" gläfser man. Skämtet?

Göm farmors ID-kort!*
Japp! Upprörande!

Dagens ord är wisielczy humor - galghumor.

Andra bloggar om: , .

*Vilket naturligtvis är en anspelning på att äldre troende kvinnor, de s.k. mohairbaskrarna, är ankornas främsta stöttrupper.

2007-10-14

Höstpromenad med foto

Var ute och tog en promenad i det fina höstvädret. Ett givet promenadmål för Warszawabor är Łasienkiparken känd för Palatset på vattnet och sina orädda ekorrar. Staketet till parken mot Aleje Ujazdowskie är ofta plats för diverse friluftsutställningar som Världen från ovan och liknande. Just nu hänger foton från bildbyråerna i Italien, Ungern, Belgien, Portugal och Polen som digitaliserats och därmed räddats ur dammiga arkiv där de i många fall legat helt bortglömda. Digitaliseringen sker genom ett EU-projekt som heter SHPAENA (Safeguarding Historical Photographic Archives of European News Agencies). Bland fotona finns många både vackra och intressanta bilder från det förra seklets viktigaste händelser, men också mycket bilder som visar den ofta svåra vardagen i de samhällen som låg i spillror efter andra världskriget. Nöden i Italien, Warszawa i ruiner, kollektivisering i Ungern. Det är en påminnelse om att Europa har en våldsam, delad och nära historia och en som vi inte får låta reaktionära krafter föra oss tillbaka mot.

Dagens ord är zdjęcie som betyder fotografi, bild.

2007-10-11

SI-enheter NU!!!

Alltså, vad är det här för jäkla enhet: Btu * in/h * ft2 * °F

Dagens ord är jednostki SI - SI-enheter.

PS I den allmänna Nobelyran kan jag rekommendera Wireds lista på de mest osannolika forskarna på film.

2007-10-10

Populism i Nobelkommittén?

SVDs fysikreporter Dag Bjerke gör ett konstigt uttalande angående årets Nobelpris i fysik:

Jag tycker mig se en tendens att fysikprisen de senaste åren blivit lite mer populistiska. Kanske är det en tanke för att behålla det mediala intresset, fortsätter han.
Jag tycker att det är ett märkligt uttalande. För det första: Vad menar han med populistiskt? Att årets pris är något som finns i våra datorer gör ju det inte per automatik populistiskt. Och att förra årets pris, COBE-mätningarna av fluktuationerna i mikrovågsbakgrunden, skulle ha valts för att det är populärt är ju befängt. Om något var ju det ett pris som varit väntat i åratal.

För det andra: Hur länge är de senaste åren? Om man ser årets och förra årets priser som mer "populistiska" så är det väl svårt att säga detsamma om kvantoptik, även om frekvenskammen kanske är något man kan göra begripligt. De två åren dessförinnan var det rena teoripriser, QCD och den statistiska modellen för suprafluider. De kan väl inte ses som direkta publikmagneter...

Jag tror inte att det finns någon "populistisk" tanke bakom valet av Nobelpristagare. Om det vore så illa så skulle det vara slutet för prisen istället för deras räddning. Intresset för prisen upphålls just på grund av att de är allmänt erkända bland forskare som belöningar till de mest framstående. Om den tanken skulle komma på skam så skulle priset tappa i värde bland forskare, och därefter också bland allmänheten.

Passande ord: niedorzeczny - befängd, absurd.

Polskakurs

Var på min första polskalektion igår. Valde en kurs som ges av Polonicum på Uniwersytet Warszawski. Efter ett diagnostiskt prov blev jag placerad i en grupp på nivå B1 där stegen går från A1 till D2. Vi är en liten, men mycket internationell, grupp på tio personer från Sverige, Holland, Tyskland, Ukraina (lite fusk), England, Spanien, Turkiet, Japan, Korea och Mongoliet. Då vare sig mongolen eller turken kan ett ord engelska är polskan vårt enda, haltande, lingua franca.

Polonicum är inhyst i det vackra nyklassicistiska Pałac Tyszkiewiczów på Krakowskie Przedmieście. Det är en trevlig byggnad som uppfördes i slutet av 1700-talet. Liksom i princip alla andra hus i Warszawa förstördes det under kriget och återuppbyggdes på 1950-talet. Men trots att det är relativt nytt har det en atmosfär som känns genuin. Detsamma gäller för Stare Miasto (gamla stan) och kungliga palatset som också återuppbyggdes under samma tid. Detta gjordes så väl att Warszawas historiska centrum 1980 upptogs på UNESCOs världsarvslista.

Mer språkrelaterat: Igår underkändes en av våra ex-jobbare på sitt engelskaprov för antagning till forskarutbildningen. Studenten, som är en briljant kemist, är den som skulle jobba med mig på mitt projekt. Nu skall vi försöka skaka fram pengar till att anställa henne på projektbasis ett halvår tills provet går igen. Men, här har vi en utmärkt anledning till att man måste inkludera mer engelska i grundutbildningen.

Dagens ord får bli nauczycielka som betyder lärarinna.

2007-10-08

Nobelprisdags

Jag hade helt missat att det var den här veckan Nobelprisen annonserades. Inte för att jag har en chans att gissa rätt i alla fall. Och framförallt inte något medicinpris.

Läser att Karin Bojs, som ju lyckades väl förra året, har lagt bort Iijima som kandidat för att nanorörens histora är för rörig (f'låt). Det påpekade jag redan då. Har hon läst min blogg? Man skulle ju kunna tro att jag skulle ha bättre chans på att gissa kemipriset i år, när jag befinner mig på en kemiinstitution. Men nej! Jag har ingen koll på kemi i år heller.

När det gäller fysikpriset är det ju alltid svårt. Jag satsade länge mina pengar på fluktuationerna i CMB och den gissningen gick ju hem förra året. Nu kanske min back-up från då kan ha chansen; Er-dopade optiska fibrer. Det är ju en upptäckt som gjort mycket för utvecklingen av våra globala kommuniationsnätverk. Bojs spekulerar i astronomi, men förra årets pris var ju åt det hållet så jag tror på ett mer "traditionellt" fysikpris. Ett tänkbart teoripris skulle ju kunna gå för teorin om CP-brott. Inom kondenserade materien/nanoteknologi kanske ett tänkbart pris är för Coulombblockad/SET eller GMR/spintonik.

Men som sagt det är bara spekulationer. Det vore kul om Bojs hade rätt och det blev en polsk pristagare nu när jag är här.

Dagens ord är så klart nagroda Nobla.

UPPDATERING: Lite skrytpotential. Fast det var ju inte riktigt prickskytte, utan snarare hagelbössa jag träffade med.

Katyn - filmen

I helgen var jag och såg Andrzej Wajdas Katyń som jag nämnde i fredags. På det nya biokomplexet Multikino i Złote Tarasy visade de filmen med engelsk text, annars skulle det vara lite svårt att hänga med.

Katyń var en bra film. Den var inte mästerlig, som några av Wajdas tidigare, men ändå bra. Historien växlade mellan de fängslade officerarna och de anhörigas reaktion under och efter tillfångatagandet, hur de reagerade på den sovjetiska propagandan att det var nazisterna som mördat officerarna. På så vis hade den ursprungliga titeln, Post mortem, kanske passat bättre. Slutscenerna, när man får följa offren ända ner i massgravarna är riktigt otäcka. Men jag tyckte att filmen var ganska dåligt klippt och historien hängde inte alltid ihop som den skulle. En del av sidokaraktärerna var också lite väl sterotypa.

Sedan måste jag säga att jag är besviken på att Wajda (eller hans produktionsbolag) valt en så menlös poster till filmen. Med tanke på ämnet och dramat så kunde man ha gjort en snyggare poster. Nu har man en Hollywoodsk standardvariant som bara är pinsamt tråkig.

2007-10-05

Nya bråk om Katyn-massakern

Katynmassakern, eller som den kallas i Polen - brottet i Katyń, har åter seglat upp på dagordningen. Anledningen är den polske mästerregissören Andrzej Wajdas nya film Katyń. Filmen premiärvisades den 19 september, på årsdagen av den sovjetiska invationen av östra Polen i enlighet med Molotov-Ribbentrop-pakten.

Under 1940 mördades mellan 15000 och 22000 polska officerare, som hållits som krigsfångar i Sovjet, av NKVD i skogen vid Katyn och i NKVDs fängelser i Kharkiv och Kalinin. Officerarna hade tagits till fånga under den ryska invasionen och som en effekt av det polska värnpliktsystemet representerade de en stor del av den polska intelligentsian. Massgravarna upptäcktes först i april 1943 av den tyska armén under operation Barbarossa. Det passade naturligtvis utmärkt för Nazityskland att kunna utnyttja massakern för att misskreditera Sovjet. Postern nedan är ett exempel och den slovakiska texten lyder "Dödens skog i Katyn". Men den tyska krigslyckan vände och i september 1943 tvingades Wehrmacht att retirera ut ur Katyn-området. Och den sovjetiska propaganda- maskinen visste hur man skulle utnyttja situationen. Man satte snabbt ihop en kommission som "bevisade" att avrättningarna skett 1941, när området var under tysk ockupation. Den officiella sovjetiska versionen upprepades vid Nürnberg- rättegångarna understödd av fabricerade bevis och vittnesmål. 1946 dömdes 7 tyska officerare i en sovjetisk skenrättegång för delaktighet i massakern. De avrättades samma dag.

Först 1990 erkände Sovjetunionen det alla redan visste, att avrättningarna genomförts av NKVD. Man vägrade dock att beteckna det som en krigsförbrytelse och att straffa de skyldiga som fortfarande levde. Katyn-massakern har fortsatt att vara en infekterad affär mellan Polen och Ryssland.

Nu har Katyn letat sig in i den polska valkampanjen. Presidenten Lech Kaczyński, ville ordna en tvådagars uppläsning av 15000 namn på offer nu i helgen. Det sågs av många som en blatant valkorv och ledde till protester från bland annat Föreningen för Katynfamiljer och Wajda, vars far var en av de mördade i Katyn. Nu har presidenten beslutat att skjuta upp uppläsningen, som går under namnet "Katyń - pamiętamy" (Katyn - vi minns) till den 9-11 november, efter valet.

Vad som verkar lite förvånade är också varför man vill ha uppläsningen just nu, och hur snabbt beslutet verkar ha fattats. Katynfamiljerna menar att de inte haft något med planeringen att göra. Det är heller inte så att hösten är på något vis förknippad med massakern. Avrättningarna skedde under våren, och massgravarna upptäckter i april. Det är nog snarare så att någon ville utnyttja uppmärksamheten kring Wajdas film och smida medan järnet var varmt.

Att sedan en uppläsning skall ske över huvud taget är enligt min uppfattning lite olyckligt. Visst, man skall inte glömma, men man behöver inte heller paradera de historiska skeletten vid varje givet tillfälle. Katyn-uppläsningen passar ganska bra i den strategi som Kaczynskis har kört, att aldrig missa någon möjlighet att påminna Ryssland och Tyskland om deras historiska börda i varje diskussion, oavsett syftet.

2007-10-02

Populärvetenskaplig beskrivning

Fick mail om att min VR-ansökan registrerats i alla fall, så nu är den offentlig handling. Om någon undrar vad det är jag sysslar med så är det här den populärvetenskapliga beskrivningen av projektet jag söker pengar för.


Implanterbara biobränsleceller
När efterfrågan på implanterbara medicinska instrument, såsom glukosmätare för diabetiker eller temperaturkontrollsystem vid operationsområden, ökar så blir också behovet av små, implanterbara strömkällor allt större. Dagens batterier innehåller många reaktiva, korrosiva eller toxiska kemikalier och för att skydda såväl batteriet som omgivningen är de inneslutna i ett hårt skal av stål. När batterierna görs mindre upptar skalet en dominerande del av deras volym. De minsta batterierna idag har en volym på knappt 50 mm3, långt större än de integrerade kretsar de skall försörja.

En lösning på strömförsörjningsproblemet kan vara implanterbara biobränsleceller. Bränsleceller omvandlar kemisk energi direkt till elektrisk med hög effektivitet. I traditionella bränsleceller omvandlas väte och syre till vatten i två separata halvreaktioner där väte först blir av med sina elektroner vid anoden för att sedan reagera med negativt laddat syre vid katoden. Det hela sker med hjälp av en katalysator, vanligen platina. I en biobränslecell är platinat ersatt av organiska katalysatorer, enzymer som teoretiskt kan nå än högre verkningsgrad. Genom att välja rätt enzym kan man se till att utnyttja bränslen som finns naturligt i kroppen. Mest lovande är för närvarande glukos-syre-cellen som använder glukos som bränsle och syre som oxidant, enligt schemat
glukos --> gluconolactone + 2H+ + 2e
- (anod)
O
2 + 2H+ + 2e- --> H2O (katod)

Både bränsle och oxidant förekommer naturligt t.ex. i blod. En annan fördel är att enzymerna är selektiva vilket medför att man inte behöver ett membran för att separera anod- och katodprocesserna. För att skapa en kommerisaliserbar implanterbar bränslecell krävs att man ökar effektiviteten och strömtätheten från dagens experimentceller. Både anod- och katodreaktionen katalyseras av enzym och det största problemet är att elektronutbytet mellan enzym och katod är mycket långsamt.

För att öka effektiviteten krävs att man använder förmedlingsmolekyler som kan transportera laddning mellan elektroden och enzymet.

Det är ganska väl etablerat att anoden kommer att använda proteinet glukosoxidas som katalysator, men vad som är bäst för katoden är ännu inte klart. Hittills har enzymet bilirubinoxidas (BOD) varit mest effektivt. BOD är dock väldigt dyrt och ett mer ekonomist fördelaktigt alternativ skulle vara multikopparenzymet laccas. Tyvärr har laccas ganska dålig effektivitet vid pH runt 7, som är det neutrala i kroppen. Det är möjligt att utvinna laccas med effektivitetsmaximum vid pH=7, men än så länge är effektiviteten ganska dålig.

Det föreslagna projektet skall fokusera på utvecklingen av en effektiv enzymkatalyserad biokatod som kan användas som ena halvan i en bränslecell. Erfarenheter från utvecklingen av en effektiv katod kan naturligtvis även överföras på vidareutveckling av befintliga bioanoder.

För att öka strömtätheten kommer elektriskt ledande nanopartiklar immobiliseras på katodytan tillsammans med mediatormolekyler och enzym. Man försöker minimera avståndet mellan de tre komponenterna samtidigt som den effektiva arean maximeras.

Flerväggiga kolnanorör är elektriskt ledande rör av kol som har en diameter på 5–50 nm och en längd från några hundra nanometer till hundratals mikrometer. Kolnanorör kan immobiliseras tillsammans med mediatormolekyler och enzym i en porös sol-gel för att öka dess yta och konduktivitet. Det finns också lovande indikationer på att kolnanorör kan fungera för direkt elektronöverföring till elektroden, utan mediator. Ett annat sätt att använda kolnanorör är att växa täta skogar av nanorör från elektrodytan. Detta ger en yta med stor aktiv area och möjlighet till ytterligare modifiering. En stor del av projektet går ut på att undersöka möjligheterna att använda kolnanorör för modifiering av elektrodytan för att effektivisera elektronutbytet mellan enzym och elektrod.

Nanorör kan också växas i väl definierade mönster som t.ex. kan integreras tillsammans med de detektorer man behöver ström till. Den heliga graalen är en implanterbar lab-on-a-chip-applikation där en strömkälla i form av en minatyriserad biobränslecell är integrerad på samma chip som övrig instrumentering.

För övrigt fann jag den här artikeln fantastiskt rolig, särskilt den förklarande bilden (från ITER). Är det så här det låter när forskare pratar?

Dagens ord är bränslecell som heter ogniwo paliwowe på polska.

Andra bloggar om: , , , , .

2007-10-01

Gatunamn som historie- och språkorientering

Jag gillar gatunamn. I olika länder finns olika namnkonventioner och i Polen är det långt vanligare än i Sverige* att gator bär mer eller mindre kända personers namn. Man kan lära sig mycket av vilka namn som förekommer. Så får man tex reda på att Kasprzaka, namnen anges i sin genitivform och kan därför se lite ovana ut, som Institutionen för fysikalisk kemi ligger på är döpt efter Marcin Kasprzak, polsk socialist i slutet av 1800-talet och bekant till Rosa Luxemburg. Många gatunamn är efter polska nationalhjältar som Generała Andersa och Emilii Plater eller andra betydelefulla personer i den polska historien tex Canaletta, och inte minst Jana Pawła II. Den sistnämnde är mig veterligt den ende som fått ge namn åt en gata redan innan sin död. Andra personer är mer eller mindre okända, som ovan nämnde Kasprzak. Det finns tom en gata i centrum som heter Kubusia Puchatka (Nalle Puhs gata).

Men man har inte bara personnamn till gatorna. En del gator är döpta med direkt hänvisning till historiska händelser som 3. Maja, Powstańców Śląskich (Silesienupproren) och Bohaterów Getta (Gettots hjältar). Många gator med sådana namn hette något annat under långa tider. Att en gata skulle vara döpt efter tredje-maj-konstitutionen var naturligtvis otänkbart under partitionstiden, men även under socialismen. Det är ju heller inte ovanligt att nya härskare byter namn på gator och orter. Huvudgatan i Łódż, Piotrkowska, hette Adolf-Hitler-Strasse under kriget. Annars kan man ju ta Chemniz (Karl-Marx-Stadt) eller varför inte Leningrad som exempel.

Naturligtvis har man i Warszawa också trista gatunamn som Wolska (i distriktet Wola) och Puławska (på väg mot Puławy), men andra namn som jag gillar är de mer prosaiska, eller i många fall poetiska, namnen såsom ulica Prosta (raka gatan). Man utelämnar oftast ordet ulica (gata) i namnet som underförstått. Andra namn av samma kategori är exempelvis Cicha (tysta), Długa (långa), Dobra (bra), Złota (Guldgatan, som är en av de "dyrare" gatorna i centrum) och Miła (trevliga). Det var för övrigt, kanske något ironiskt, i en bunker på Miła som en av gettoupprorets ledare Mordechai Anielewicz mötte sin död 1943. Han har naturligtvis också en gata, alldeles i närheten av Miła i det gamla gettot. I en park i korsningen mellan Anielewicza och Zamenhofa (esperantos skapare) står monumentet för gettoupproret, och i ett hörn till parken ligger Skwer Willi'ego Brandta som ett minne av det Warszawska knäfallet.

Fram med fler intressanta gatunamn! Är det något jag verkligen hatar så är det de där svenska tema-förorterna där alla gatunamn har gemensamt tema. Men ibland är namnen verkligen träffande: Mitt favoritgatunamn i Göteborg är Besvärsgatan, som är en jäkla jobbig backe jag var tvungen passera varje dag på väg till universitetet.

Välj vilket som helst av alla orden ovan som dagens ord.

*Guldheden med alla sina doktorer och systrar undantaget.